Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Szennyvíziszapból talajjavító

Győr - Megkezdte a győri komposztálóban előállított komposzt forgalmazását az üzemet működtető szolgáltató. Így teljes a körforgás, a szennyvíztisztító iszapjából és a parkokból összegyűjtött falevelekből, fanyesedékekből, valamint más természetes hulladékból készült hasznos tápanyag visszakerülhet a talajba.
A győri szennyvíztisztító-beruházás részeként épült, egy éve átadott likócsi komposztáló jelentős állomásához ért, miután az ott előállított komposzt forgalmazására megkapta az engedélyt a Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft. A társaság tegnap megkezdte a készítmény forgalmazását.

– A győri szennyvíztisztítóban keletkező iszapot mint veszélyes hulladékot korábban a polgárdi lerakóba kellett szállítani, most a korszerű környezetvédelmi technológia révén a természetes talajutánpótlás fontos komponense lett. Így kapcsolódik egymáshoz a hulladékfeldolgozás, -hasznosítás és a természetvédelem – kezdte tájékoztatóját a Komszol ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás.

A cégvezető elmondta: a szennyvíztisztító beruházás keretében mintegy 800 millió forintot fordítottak az üzemre az 5,3 milliárd forintos fejlesztési keretből. A pénzt több mint 50 százalékban az Európai Unió ISPA-programján nyerte a város, az állam 40 százalékkal járult hozzá a költségekhez, a fennmaradó 8 százalékot kellett hozzátenni.

– A beruházásnak köszönhetően a komposztálóban a győri szennyvíztisztító kilencvenöt százalékban tisztított szennyvíziszapjából és a város kertjeiből, parkokból összegyűjtött nyesedékek, fűnyiradék – s más természetes hulladék, mint például a karácsony után kidobott fenyőfadarálék – keverékéből érleléssel talajjavító komposztot állítunk elő – foglalta össze Kovács Barnabás.

Nagy tételben a cég kiszállítja a komposztot a kiskertekbe, ültetvényekre. Fotó: Tóth Gyula

A ügyvezető hangsúlyozta, olyan felhasználói kört céloznak meg a termékkel, amelyiknek nem kielégítő a zsákos, legfeljebb ötven kilogrammos kiszerelés. Kiskerttulajdonosoknak, nagyobb területek művelőinek lehet hasznos, hogy a társaság teherautóval kiszállítja a megrendelt komposztot.

– A komposzt nemcsak egy termék, hanem gondolkodásmód. A természet megőrzése, hogy minél kevesebb szemét, hulladék maradjon hátra. A féléves érlelési folyamat eredményeként jelenleg ötezer köbméteres készlet áll rendelkezése, amelyet ömlesztve értékesít a társaság – jelentette be Nagy Csaba, a cég szóvivője.

A Komszol dísznövénytelep-vezetője, Sindulár Lajos elmondta, a Komszol-szuperkomposzt az érés során mintegy 70 Celsius-fokra melegszik fel, ennek köszönhetően a késztermék mentesül minden kórokozótól, parazitától, életképes gyommagtól. Az istállótrágyával szemben ez a legnagyobb előnye – a könnyebb szállíthatóság mellett. Jó talajjavító hatása a kedvező tápanyag-összetétel mellett magas humusztartalmának és porózus, morzsalékos állagának köszönhető.

A cég a komposzt@komszol.hu e-mail címen ad tanácsokat a kerttulajdonosoknak a talajjavító felhasználásának mikéntjéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéttornyú vár a belvárosban

Győr - Elkészült Győrben az idei első, már az uniós előírásoknak is megfelelő játszótér. Huszonegy… Tovább olvasom