Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Szennyvízcsatorna épül kétmilliárdból

Tényő–Győrszemere - Elkezdődtek a tényői és győrszemerei közös szennyvízcsatorna-rendszer építésének előkészítési munkái, ezekre közel 80 millió forint támogatást nyert a két falu.A téti szennyvíztisztítóra csatlakozó hálózat teljes összköltsége 2 milliárd forint körül lesz.

Közös pályázatot nyújtott be Győrszemere és Tényő önkormányzata a két település szennyvízcsatorna-rendszerének kiépítésére, és az összegyűjtött szennyvíz elvezetésének megoldására. A beruházás része lesz a téti szennyvíztisztító telep korszerűsítése és bővítése.

A két település polgármesterei, Horváth Gyula és Varga Gábor szerdán arról számoltak be, hogy a hatóságok és az illetékes kormányzati szervek a projektet megvalósításra érdemesnek ítélték. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) 7.1.2.0 pályázati konstrukció keretében az operatív, tervezői, előkészítési folyamatra közel nettó 80 millió forintot nyert a két település. A támogatási szerződést május 5-én írták alá.

A megvalósuló projekt várható összköltsége több mint kétmilliárd forint, amiből a legkedvezőbb feltételek esetén tizenöt százalékot kell a két településnek finanszírozni, a többit az Európai Unió és a magyar állam biztosítja.

A tájékoztatón elhangzott: jelenleg a nyomvonal lőszermentesítése, a régészeti felmérés és feltárás, valamint az előkészítési munkálatok zajlanak. A projekt kivitelezése várhatóan 2010 őszén kezdődhet meg.

A lakosság a beruházáshoz szükséges önrész megteremtése érdekében víziközmű-társulatot hoz létre. Az ingatlanonkénti önrész – 290 ezer forint – kifizetésére a társulás lehetőséget biztosít részletfizetésre, valamint lakás-takarékpénztári szerződés megkötésére, mely esetben a befizetések után 33 százalék állami támogatás jár. A beruházás várhatóan 2011 elejére készül el.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2009. szeptember 12. 05:50
  „Itt is a lakók nyakába akasszák a "búvarszivattyúkat" és alakosság pénzén üzemeltetik majd?”
 • 2. Accra 2009. szeptember 10. 23:30
  „Ha a téti szv. tisztító telep kapacitása bírja (bővítés nélkül), akkor így olcsóbb lehet az építés is, és az üzemeltetés is.”
 • 1. urbaniastapista 2009. szeptember 10. 21:08
  „A tényői szennyvizet Tétre nyomják?
  Ez a XXI. században elég ciki. Tudom, hatóságok, meg korábbi tervek, meg EU, ...
  Nem lehetett volna valami helyi szennyvízkezelő művet építeni? Szemerén ráadásul egy nagy patak is átfolyik, a téti szennyvíztisztító így meg egy erecskét duzzaszt majd folyóvá.
  Hol veszett el a józan ész?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a hokikorong

A megyében is keres vállalkozót Pataki Zoltán logikai játéka gyártására. A ˝bűvös˝ hokikorong elsősorban az észak-amerikai piacra készülne. Tovább olvasom