Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Szenespincéből lett vendégcsalogató étterem

Történet másodkézből: aki a leghitelesebben adhatná közre a Komédiás históriáját, a nyári melegben is hűvös teraszának vendégasztalától hiányzik. Az általa megálmodott, szenespincéből lett étterem színfolt a mai győri vendéglátásban. Az éttermet Salakta Tibor családjának hagyta örökül munkahelynek.
Komédiás étterem a belvárosban, néhány lépésre a győri teátrumtól. Tizenhat éve nyílt a Czuczor Gergely utcában, egy emeletes ház pincéjében. Szenespincéből lett vendégcsalogató hely, a földszinti étterem néhány évvel később a ház belső udvarán terasszal bővült.
Míg a kőművesek dolgoztak az étteremben, Salakta Tibor szinte minden idejét ott töltötte.

Hét évig élvezhette munkája gyümölcsét, 1998-ban, fiatalon meghalt.
Azóta családja viszi tovább a házat. Az özveggyel, Salakta Tibornéval, Nárcisz lányával és Tibor fiával elevenítjük fel a Komédiás történetét.
Az első érdekesség, hogy névadója a Győri Nemzeti Színház akkori, s azóta is mindig visszajáró rendezője, Bor József volt.

Színészklub is volt

Ám a színészek nem csupán ezért érezték magukénak a Komédiást. Az étterem elsődleges bérlői a színház volt, Salaktáék tőlük bérelték, évekkel később léptek elő első számú bérlőkké. Az első években a Komédiás este hét óráig volt a nagyközönségé, attól kezdve színészklubként működött. A színészek mindenkor, ma is megkülönböztetett vendégek a Komédiásban, ám közülük menüs ebédre már csak néhányan járnak.

Hét év sok idő, régi vendégeinek, régi népes vendégkörének Salakta Tibort nemigen kell bemutatni. Ménfőcsanakról indult, cukrásznak tanult, a Rába Szállóban dolgozott szakmájában. Aztán egy évig dolgozott Drezdában, az ottani Szeged étteremben. Amikor a nyolcvanas években a család kirándult Németországba, tapasztalhatták a gyerekek, hogy még mindig milyen szeretet övezi apjukat.

A vendégek megmondják

A Komédiást most a család működteti. Az egykori kesztyűkötő özvegy, aki közgazdasági iskolába járt, kezdetben könyvelt, ma üzletvezető. Nárcisz lánya, aki vendéglátó szakközépbe járt, közgazdasági ismeretekre is szert tett, s harmadik gyermekét várja. Az ifjabb Tibor nem a szakmára készült, két évig autót szerelt, de amikor az apának gond lett a szemével s nem tudott autót vezetni, beállt mellé segítségnek. Ő ma a Komédiás anyagbeszerzője, az ezermester mindenes. A Komédiásnak tizenhárom alkalmazottja van, egy időben ennél jóval több volt, s olykor besegít Nárcisz férje, Varga Péter is. Ő is dolgozott a házban, de úgy találták, egészségesebb, ha munkában nem együtt vannak a házastársak.

A kérdésre, hogy milyen ma a Komédiás, okkal mondja a család, a vendégek a megmondhatói. A konyhát jónak tartják, megbízható. Körettel, desszerttel együtt vagy száz étel van az étlapon. Pacal nincs, mert nemigen igénylik, de ma is sláger a Jókai-bableves és a szalontüdő. A család úgy gondolja, jó a nevük, s örülnek, hogy nagyon sokan vannak, akik még az „alapítóra" is emlékeznek.


Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdőorvosi vizsgálat várakozás nélkül is

Két hónapja működik orvosi szakrendelés a győri élményfürdőben, azóta a betegeket már nem kell… Tovább olvasom