Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Szemétgyűjtési akció: megyénkben várják az önkénteseket

Jövő szombaton a "TEszedd" akció keretében megyénkben és Komárom-Esztergom megyében legalább 31 ponton tisztítják meg az illegális hulladéklelőhelyeket civilek. Csatlakozz Te is!

Az Önkéntesség Európai Éve keretében 2011. május 21-én a kormányzat civil szervezetek együttműködésével országos hullatékgyűjtési akciót szervez.

A kezdeményezés nemes célja nem kevesebb, minthogy a lakossággal összefogva, együttesen és önkéntes alapon egyetlen nap alatt minél több hulladéktól megtisztítsák az országot.

Az akciót Győr-Moson-Sopron megyében és Komárom-Esztergom megyében az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság koordinálja együttműködő partnereivel.

A két megyében 31 illegális hulladéklelőhely felszámolására és megtisztítására nyílik biztosan lehetőség most hétvégén, de Janák Emil vízügyi igazgató elmondta: "továbbra is várják a lelkes civilek, környezetbarátok csatlakozását az akcióhoz".

Egy hatalmas illegális szemétkupacnál - fotó: Krizsán Csaba.
Egy hatalmas illegális szemétkupacnál - fotó: Krizsán Csaba.


Forrás: YouTube.com.


Mindez azt jelenti, hogy a már említett, 31 illegális hulladéklerakó felszámolásához is lehet csatlakozni, de újabb pontokat is minden további nélkül "rajzolhatnak" a térképre baráti társaság, családok.

A 31 illegális hulladéklelőhelyet ide kattintva tekinthetik meg megyénkben és Komárom-Esztergom megyében!

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint az összegyűjtött hulladékokkal mi fog történni szombaton, Janák Emil úgy válaszolt: "a hulladék elszállításához önkéntesen alapon nyolc hulladékszállító már csatlakozott, de jelenleg is folyik egyeztetés további szállítókkal, közszolgáltatókkal és önkormányzatokkal.

Arra kérnénk minden szemétgyűjtésben részt venni szándékozó önkéntest, miszerint regisztrálásuk alkalmával azt is jelezzék, hogy milyen mennyiségű és típusú szemetet akarnak összeszedni".

A szervezők hangsúlyozzák: nem a szemét mennyisége az elsődleges szempont a nap folyamán, sokkal inkább a tudatos környezetvédelem és az önkéntesség egyidejű elindítása a civil lakosság életében, mivel az összefogás és a látványos eredmény kétségtelenül nagyobb motiváló erővel bír a jogszabályoknál.

Ennek ellenére Janák Emil vízügyi igazgató hozzátette: "még legalább kétszer-háromszor ennyi résztvevőre szükségünk lenne, így május 18-ig állandó toborzás folyik.

Várjuk egyrészt a hulladékpontok bejelentését, másrészt további önkéntesek, baráti társaságok, családok, valamint szponzorok és szállítócégek jelentkezését is".

Bővebb infók és jelentkezés itt!


A TEszedd akcióhoz Hámori Gabriella színész és Vastag Csaba énekes is csatlakozott.Az X-Faktor nyertese is szemetet gyűjt szombaton!

A közösségi akció élére "nagykövetként" állt Vastag Csaba énekes, Hámori Gabriella színésznő és Töttös Gyöngyi pszichológus is, akik egy, az eseményt népszerűsítő videóban kívánták hangsúlyozni a tudatosság nélkülözhetetlen szerepét a társadalom életében.

Olvasóink írták

 • 10. jóhatudod 2011. május 19. 18:04
  „Az lenne a kérdésem : mi lesz az összegyűjtött szeméttel !

  Tavaly évben is összeszedték a horgászok az eldobált szemetet és csak az igazgató külön utasitására voltak hajlandoak beengedni a hulladéktelepre !!!

  AZ idei évbe is igy lessz ?????”
 • 9. anuvuk 2011. május 14. 18:40
  „A környezet védelme szívügyem!

  Van, volt már többször egy javaslatom:

  A lomtalanításnak az az ocsmány formája, jogos, hogy megszűnt!
  A lomtalanításnak, igény szerint van, "lesz" egy modernebb változata, -mint a jégkrémes autó, egy bizonyos hangjelzésre, jelezhetik, hogy van elvitetni való! A legtöbb embernek van lomja, csak nincs mivel elszállítania.
  A hulladék udvarok így messze nem tudják betölteni szerepüket.
  A jót hamar megfogják szokni az emberek, sőt igényelni fogják!!!!!!!”
 • 8. janika 2011. május 11. 20:29
  „Még, hogy nem tud a Viktor munkahelyeket teremteni? Vajon miért nem teszi kötelezővé?”
 • 7. anuvuk 2011. május 11. 19:17
  „Van egy javaslatom!

  A szemétszedést előbb a cigaretta filter, a "szemétmag" levetetésével kezdjük!
  A "megmaradtat" már könnyen összeszedjük!
  A szemetelés, a liberós csikk eldobásával kezdődik, utána "magától", a kialakult természetes reflexszel jön a többi!!!”
 • 6. solyomszem 2011. május 10. 17:35
  „a fenti fotón hajlongó egyik mezőőr tudtommal csak a 2011-es évben közel 30 illegális szemétlerakást deritett fel és szüntettetett meg. ahogy én tudom szemétlerakó gócpontok közelében lesznek a kontinerek lerekva és abba kell összegyűjteni a szemetet.”
 • 5. Dwatson 2011. május 10. 17:10
  „Sajnos egyre több ilyen akcióra lesz szükség az új,Fideszes szemétszállítási rendszer miatt! Korábban az alapdíjért cserébe elvitték a szemetet meg a lomokat is,most meg semmit sem,minden alkalommal külön kell fizetni az ürítésért kukánként,a lomokat meg mindenki oldja meg ahogy tudja,és az eredményt már tudjuk.Megkaptuk a megemelt díjért a nagy semmit,csak azért hogy elmondhassák hogy befagyasztják a közüzemi(alaposan megemelt)díjakat.”
 • 4. Mankapunka 2011. május 10. 15:05
  „Az utcáról is azt a sok kéregetős mocskot is összeszedhetnék már,nem csak a flakonokat,meg a papírfecniket.”
 • 3. PapBeáta 2011. május 10. 13:39
  „Szomoru dolog hogy igy szabadulnak meg az emberek a szeméttől,nem kellett volna meg szüntetni a lomtalanítást akkor biztos kevesebb lenne mindenhol.Mert például győrben az új városi temetö mögötti részen nem volt szemét, de most ott is hegyekbe áll minden,ráadásul fel is gyujtotta valaki.Hiába lett jelezve az uj városi ,képviselönek,b.....rá,.”
 • 2. clin 2011. május 10. 13:24
  „Mea culpa!!!! Lent a cikkben jelezve van, csak a főcím vezetett félre!”
 • 1. clin 2011. május 10. 13:22
  „Az igaz, hogy szombaton, de melyik szombaton?????? A teszedd.hu oldalán május 21 szombatot említik! Így ez a cikk kicsit félrevezető! Kérem az időpontot lepontosítani szíveskedjék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól halad Kisbajcs belterületi vízrendezése

Márciusban kezdődött meg az I. ütem kivitelezése Szőgyén, a 2010-ben megkötött támogatási szerződés… Tovább olvasom