Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Szeméten nem terem virág

Kunsziget - A napokban nyolc helyszínről százhúsz köbméter illegális hulladékot szállítanak el a településről. A Reflex Környezetvédő Egyesülettel közösen szervezett akciót a szaktárcánál nyert forrásból finanszírozzák.
A kunszigeti határban tegnaptól több helyütt tábla hirdeti: „Kitakarítottunk". A falu környékén fellelt illegális hulladéklerakókat a környezetvédelmi tárca pályázatán – a Reflex egyesülettel együttműködve – nyert forrásból számolják fel. Hozzájuk hasonló módon szabadulhat meg az út menti árkokat, bokros-erdős részeket csúfító szemetétől a hétvégén Tényő, majd később Dunaszentpál, Kajárpéc és Sokorópátka is. A programban részt vevő települések átlagosan egy-egy millió forintot kapnak a feladatra.


– A kunszigetiek igényesek környezetükre, ennek ellenére a szép kerteken és udvarokon kívül a falu határában, erdősávokban, bokrokban sok-sok hulladék virít. Valószínű, hogy azokat a környezetükre szintén „igényes", helyben vagy a környéken élők rakták ki titokban, arra törekedve, hogy saját portájukon ne maradjon szemét – vélekedett Lendvai Ivánné polgármester. – Korábban az iskolával és a faluszépítő egyesülettel már rendeztünk falutakarítási napot, de a mostani akcióval nagy mennyiségű illegális hulladéktól tudtunk megszabadulni.

Dr. Virág Károly régóta jó példával szolgál a kunszigetieknek. Mivel séta közben zavarta a zöldbe elszórt limlom, összeszedte, gondolván – mivel a szemét önmagát szaporítja –, ami nem látszik, amellé nem tesznek másikat. Azóta állandó pártfogója a háza mögötti határrésznek, ahol annak idején a gyermekkorát töltötte.

A napokban Kunsziget százhúsz köbméter illegális hulladéktól szabadul meg. Fotó: HBE
A napokban Kunsziget százhúsz köbméter illegális hulladéktól szabadul meg. Fotó: HBE

– Még a füvet is lenyírtam azon a területen, nehogy a mindent elfedő gaz csábítson valakit a szemétlerakásra. Olyan is előfordult, hogy az illetőnek, aki „lerakodott", finom jelzésként visszavittem a műanyag zsákokat, és barátilag megbeszéltük: máskor az arra kijelölt helyen borítsa ki a szemetét.

– A megyében több ezer kisebb-nagyobb szemétkupac, illegális lerakó rontja a táj szépségét, okoz környezeti károkat, veszélyezteti a közelben élők egészségét. Ezért is segítjük azokat, akik szeretnék begyógyítani táj sebeit és megakadályozni, hogy újak keletkezzenek – hangsúlyozta Szűcs Gábor, a Reflex egyik programvezetője. – Szeméten nem terem virág, ezért fontos, hogy a felszámolás, a takarítás után a közösség tagjai odafigyeljenek a megtisztított területre, és ne hagyják, hogy a notórius „sötétben settenkedők" ismét szemeteljenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságban is fejlesztenek

Győr - Miközben hetek óta szinte csak üzembezárásokról hallani a gazdasági világválság nyomán,… Tovább olvasom