Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Szemétdíj - Időt és csatát nyertek a falvak

Győr és környéke - Egyelőre nem építik be a szemétszállítási számlákba az önkormányzatok önrészét (hitelét), amelynek mértékét a települések máig vitatják.


Kedden a nagytérségi társulás csaknem összes (112) települése összejött Pannonhalmán, hogy egységesen álljanak ki az új díjszámítási rendszerrel szemben. A lakosok így 600–660 forintot nyernek havonta.

Névsorolvasást ugyan sem mi, sem a szervezők nem tartottak, de kijelenthetjük: a Győr gesztorságával alakult nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás 112 településének döntő része ott volt kedden Pannonhalmán azon a fórumon, amelyet az önkormányzatok vezetői maguk között szerveztek. A polgármesterek a rendezvényen rögtön belevágtak a közepébe; s hogy az összefogásuk hírének volt súlya, mutatja, hogy a hulladékgazdálkodási rendszer üzemeltetőjének – a Győr-Szol Zrt.-nek – gyakorlatilag a teljes vezérkara ott volt a pannonhalmi művelődési ház nagytermében.

Az önkormányzatok maguk hívtak össze fórumot, amelyen majd mindenki részt vett. Talán az összefogásuk is számított, amikor a Győr-Szol felajánlotta: tárgyaljanak az önrész mértékéről. Fotók: Krizsán C
Az önkormányzatok maguk hívtak össze fórumot, amelyen majd mindenki részt vett. Talán az összefogásuk is számított, amikor a Győr-Szol felajánlotta: tárgyaljanak az önrész mértékéről. Fotók: Krizsán Csaba.

"Nem az a célunk, hogy a szolgáltatót ellehetetlenítsük, de ők se tegyék ezt velünk; mert keserű ajándékot adunk így a családoknak a karácsonyfa alá" – mondta elsőként Kovács József tápszentmiklósi polgármester. Kérdéseit az önkormányzati önrészekkel kezdte, amelyekről tudni kell, hogy azok kamatai beépülnek majd a lakosok számláiba, ha a települések maguk nem tudják vállalni. (Márpedig döntő részük nem tudja.) Tápszentmiklós polgármestere azt állította: még 2009 novemberében is az szerepelt a nekik elküldött „Társulási Alapító Okiratban", hogy a településük nevében felvett hitel épp a fele annak, mint amiről most szó van. "Ha mégsem ennyi, mert megemelték az önrészt tízről harminc százalékra, akkor kérdezem: melyik önkormányzat hatalmazta fel a társulást arra, hogy helyettünk döntést hozzon?"

Hegyi Zoltán, a hulladékgazdálkodási társulás elnöke erre azt válaszolta, az uniós pályázati feltételek miatt kellett változtatni az önrészen, amelyről levélben minden önkormányzatot tájékoztattak, sőt: fórumot is összehívtak, de azon – évekkel ezelőtt – a társulás tagjainak a negyede sem vett részt. (Az eredeti pályázat módosításának okát kicsit később Kövecses Péter, a Győr-Szol vagyongazdálkodási igazgatója részletesebben is elmondta a polgármestereknek, de a lényege ugyanaz volt. "Ezekről a döntésekről kellett hogy tudjanak az önkormányzatok" – mondta.)


A polgármesterek vezérszónoka a rendelkezésre állási díjat (havi 880 forintot) is kifogásolta, szerinte ugyanis ennek bevezetése csak azzal magyarázható, hogy a szolgáltató is számolt azzal: ilyen árak mellett a lakosság jövőre nem rakja ki a kukákat. S azért nem veszít egy fillért sem (mármint a szolgáltató), mert a rendelkezésre állási díj az önrésszel együtt eleve több lesz, mint amennyit most fizetnek a lakosok a hat ürítésért.

"Végig jogszerűen, az unió és a kormány által előírtak szerint döntöttünk, ezt higgyék el. Ha a rendszer összedől, az egész támogatást vissza kell fizetni, ami nyilván nem lehet cél˝ – mondta elöljáróban Hegyi Zoltán. A díjszabásokkal kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta: "Egységesnek kell lenni a tarifáknak mind a 112 településen, úgy is fogalmazhatok, hogy egy pannonhalmi lakos pontosan annyit fizet rendelkezésre állási díj címén, mint én Győrben a negyedik emeleti társasházi lakásom után."


Kövecses Péter azt is hangsúlyozta, hogy be kell tartani a szabályokat: az unió annak fejében adta oda a hat és fél milliárd forintját, hogy ez a társulás tíz évig folyamatosan fenntartja a rendszert. Ennek pedig ára van; csak az amortizáció éves szinten meghaladja az 500 millió forintot, a rendelkezésre állási díjra többek között ezért van szükség. Az igazgató a fórumon is elmondta, amit néhány napja a győri sajtótájékoztatón, miszerint szelektív gyűjtésekkel sokat lehet spórolni.

A teremben itt lett először morajlás, nem sokkal később pedig akkor, amikor Kövecses Péter azt válaszolta, a 2009-ben küldött alapító okiratban nem is kellett hogy szerepeljen az önrészmódosításról szóló passzus, azt ugyanis más változtatás miatt küldték ki a településeknek.

Taps akkor tört ki, amikor Kovács József polgármester azt mondta: "Ismerjék el, hogy az önrész megváltoztatása szabálytalanul történt." Babos Attila dunaszegi polgármester hozzátette: ő ott volt azon az évekkel ezelőtti ülésen, amikor az önrész megemelése szóba került, "de akkor azt mondták, hogy ezt az összeget a pályázaton belül kezelni tudjuk". "Ha a társulásban mi vagyunk a tulajdonosok, akkor ezt az eljárási módot, miszerint december közepén közli velünk az üzemeltető, hogy januártól mennyit fizetünk, visszautasítom."


A vita során több, részleteket érintő kérdés is felvetődött, a lényeg mégis az, hogy Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója a fórum végén felajánlotta: "Induljunk el a tízszázalékos önrész alapján számított hitellel 2011. június végéig, s ez idő alatt az önkormányzatokkal végigtárgyaljuk egyenként a részleteket. Beláthatatlan következményei lennének egyébként annak, ha vissza kellene fizetni az uniós támogatást."

A nagytérségi társulás szerdán ülésezik a jövő évi díjakról, kedden a fórumon részt vevő települések úgy döntöttek, abba belemennek, hogy elfogadják az új edényürítési árakat; rendelkezésre állási díjként pedig a 880 forintot. Így aki csak a háztartási szemetét (a fekete kukákat) rakja ki kéthetente, az számításaink szerint 1962 forintot fog fizetni havonta. Aki él a mostani hat ürítéssel (tehát hetente kirakja a barna edényeket is), az 3062 forintot.

Az önkormányzati hitelönrész háztartásonként most 600–660 forintra kalkulált részéről fél év alatt meg kell állapodniuk a szolgáltatónak és az önkormányzatoknak. De azt egyelőre nem építik be a számlákba.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. VargaP 2010. december 17. 09:37
  „http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/szemetdombsarc-megadoztatna-a-kormany-a-hulladeklerakast-349928/lp
  tanulságos cikk. GYŐR-SZOL ezt kellene megtanulniuk”
 • 24. janika 2010. december 16. 11:09
  „Ez a banda még azt is elérheti, hogy a boltok, kocsmák, templomok is kivethetik a vevőkre, ügyfeleikre az alapdíjat,terhelési díjat, készenléti díjat ügyeleti díjat, mosoly díjat, vagy ép bal lábbal kelt díjat: stb.”
 • 23. peet2 2010. december 15. 22:46
  „Valamikor még a multszázadban egy HOFI nevezetü ember megmondta az áramot a kilincsbe kell vezetni..ezután csa egyszer jön a villanyszámlás..
  A töbi meg csak már SZEMÉT ügy.”
 • 22. zakarias3 2010. december 15. 19:09
  „Igazszó,Matyi!Szabó Sándor elvtársat miért hagytátok ki a csapatból?”
 • 21. dw748a 2010. december 15. 15:18
  „A szuperpigmentáltakat lehagytad!!!!”
 • 20. janika 2010. december 15. 14:45
  „" igazszó" A bűnüldözés nem olvassa az írásodat! Egyébként ki is dirigál a rendőrségnek, ha nem a politika, politikusok és a zsidók?”
 • 19. urbaniastapista 2010. december 15. 11:09
  „Miért nem lehet a kukát lemérni, és az alapján fizetni?
  A szoftveren kellene egy kicsit még reszelgetni és néhány tízmillióból felszerelni a mérlegeket a kukaborító szerkezetre. A kukákon már rajta/benne van azonosító, a kukásautó úgyis végigmegy mindig, mindenütt, akkor már vigyen is minél többet. Erre kellett volna költeni, nem másra elszórni a támogatást ...
  A most sikerült rendszer tényleg az árokpartokat fogja megtölteni.”
 • 18. igazszó 2010. december 15. 11:06
  „15. matyi53 2010.12.15. 09:40- nek teljesen igaza van!
  "Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot."

  Ismeretlen tettesek ellen hütlen kezelés és egyéb büncselekmények miatt vizsgálatot kérnek Győr város polgárai !!!!!”
 • 17. dw748a 2010. december 15. 11:02
  „Eddig minden héten vitték a kukát fizettünk 1300FT-ot! Most ha minden héten vinnék a kukát akkor fizetünk 3062 FT-ot Ha nem használjuk a barna kukát akkor meg 1962FT. Vagyis Fele annyiszor viszik el 1,5x pénzért!!! Nagy üzlet, de akkor ezt a mondatot amit most kiemelek nem értem! De tényleg!
  "Az igazgató a fórumon is elmondta, amit néhány napja a győri sajtótájékoztatón, miszerint szelektív gyűjtésekkel sokat lehet spórolni. "
  Úgy gondolom én meg kiállítok egy számlát minden hónapba 2000FTról mert saját területemen tárolják a barna kukát amit nem használok! csak foglalja a helyemet! Nem vagyok RAKTÁR!”
 • 16. tosa2 2010. december 15. 10:06
  „Az milyen döntés volt, amikor elfogadták, hogy egy bizonyos" lakterület" után fizessük a díjat? Nem mindegy, hogy kettő, vagy 5-6-8- ember után fizetünk ! Más a szemét mennyisége ! De még mennyire !!!”
 • 15. matyi53 2010. december 15. 09:40
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
 • 14. matyi53 2010. december 15. 09:40
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
 • 13. matyi53 2010. december 15. 09:40
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
 • 12. matyi53 2010. december 15. 09:40
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
 • 11. matyi53 2010. december 15. 09:39
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
 • 10. matyi53 2010. december 15. 09:39
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
 • 9. matyi53 2010. december 15. 09:39
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
 • 8. matyi53 2010. december 15. 09:39
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
 • 7. matyi53 2010. december 15. 09:38
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
 • 6. matyi53 2010. december 15. 09:38
  „NEm az a gond, hogy alapdíj vagy rendelkezésre állási díj, hanem az a baj, hogy nincs egy tökös gyerek valamilyen vezető, aki ki állna és elmondaná, hogy ennél a szolgáltatásnál is vannak olyan költségek amik akkor is felmerülnek, ha a faluban városban senki nem teszi ki üritésre a kukáját. Sok-sok polgi mester meg pár évvel ezelőtt döngette a mellét, hogy EU-s szemételbánás, hulladéksziget ingyenesen, meg hulladékudvar az is ingyenesen, mert kellett a választáshoz.
  Most meg jön az, hogy amit megszavaztak a társulásba (vagy csak 5 ember) az ennyibe kerül.
  Vannak itt bűnösök az hétszentség. Kettőt mondok és a bünüldözők elgondolkodhatnánk a vizsgálat elrendelésén. HEGYI ZOLTÁN KOVÁCS BARNABÁS Ez a 9,5 milliárdos szemét projekt megérne egy vizsgálatot.

  Persze, ha a bűnösök ülnek, attól ez nem lesz olcsóbb.
  Jó szemetelést mindenkinek.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatkoztak a Győr-Szol igazgatói - sikertörténetet írhatnak?

˝Felelősen kezelni a város vagyonát˝ - ezt a célt a Győr-Szol Zrt. kedden bemutatott igazgatói mind… Tovább olvasom