Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Szemét és szennyvíz az úr?

Győr-Moson-Sopron - Szennyezzük a felszíni vizeinket és hadilábon állunk a hulladékgazdálkodással – legalábbis ez olvasható ki a 2007-ben kiszabott környezet-és természetvédelmi bírságok listájából. A büntetések összege félmilliárd forint. VIDEÓ!: lakóhelyünk közelében is találtunk elrettendő példát. Apokalipszis: itt és most.
Szinte pontosan ugyanannyi esetben szabott ki bírságot az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2007-ben, mint a korábbi évben. A büntetések végösszege azonban nagyobb: 449, 2 millió forint, több mint a duplája a 2006-ban kiszabottnak.

Videó: Cseh Róbert


Szennyvíz az úr?
A felügyelőség

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség regionális hatóságként működik. Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyét ellenőrzi, de a területhez tartozik néhány Vas, illetve Veszprém megyei település is.

A felszíni vizeink szennyezését a felügyelőség két nagy csoportra osztja (csatorna- és vízszennyezési): a legnagyobb csatornabírságot egy sörgyár kapta (30 millió forint). Az üzem nemrégiben átadta a szennyvíztisztítóját, erről portálunk is beszámolt, s nyílván a beruházással megoldódott egy évek óta fennálló probléma.


A másik nagy megyei csatornaszennyező továbbra is a sopronkőhidai fegyház volt, de információink szerint – a városi tisztító korszerűsítése eredményeképpen - hamarosan csatlakozik a közcsatorna-hálózatra.

A hulladékkezelés egyelőre gondot okoz.
A hulladékkezelés egyelőre gondot okoz.

A vízszennyezési bírságok (52 darab) élenjárói azok a közszolgáltatók, amelyek szennyvíz-tisztítási feladatokat látnak el. A tisztítótelepek ugyan korszerűek, de az üzemeltetésük nem mindig megfelelő, ráadásul napjainkban szennyvizeink – a fogyasztói szokások és takarékosság következtében – kisebb mennyiségűek és töményebbek, amivel nehezen birkóznak meg a tisztításban érdekelt társaságok.
Kiemelkedő, 16 milliós bírságra számíthat az az állattartó telep (a Vasárnapi Kisalföld korábban többször foglalkozott a témával), amely elmaradt kármentesítés miatt büntetett meg a felügyelőség (az ügy bírósági szakaszban van).

Hulla, hulladék
Nápolyi szemét
Tűzoltókat kellett bevetni a hétvégén Nápolyban, ahol az elkeseredett lakók gyújtogatni kezdték a hónapok óta elszállítatlanul álló szeméthegyeket.

Nápolyban térdig ér a szemét - videóTavaly a hulladékbírságok száma volt a legmagasabb, és a 352 millió forintos kiszabott összeggel ez a terület vezet a régiós zöld bírságokat tekintve. A bírságok zöme 50 és 200 ezer forint között van, általában adminisztrációs jellegű (a termelő, kezelő nem vagy késve tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének). Ezen kívül több olyan hulladékkezeléssel foglalkozó vállalkozást büntettek, amelyek engedély nélkül vagy attól eltérően tevékenykedtek, vettek át és kezeltek hulladékot.

Levegőben, zajban, természetben

Az elmúlt években csökkent a levegővédelmi és zajvédelmi bírságok száma. Megyénkben csak egy csornai üzemet büntettek meg, mivel a porszennyezése határérték feletti volt.
A zajszennyezések közül egy takarmányszárító okozott bosszúságot az Ergényi lakótelepen, de a mezőgazdasági üzem ígérete szerint hamarosan korszerűsítik a berendezést.

A füsttel már jól állunk.
A füsttel már jól állunk.

A természetvédelmi bírságok nagy részét a védett természeti területeken motorozókra és kvadozókra szabták ki. Egy-egy ilyen esetben – a szabálysértési bírság mellett - akár félmilliós természetvédelmi bírságra is számíthatnak azok, akiket a természetvédelmi őrök tetten érnek. A védett természet területeken ugyanis csak hatósági engedéllyel lehet(ne) járművel közlekedni, illetőleg technikai jellegű sporttevékenységet folytatni.

Dr. Hajdú Klára, a felügyelőség igazgatóhelyettese elmondta, a „helyzet az előző évekhez képest nem romlott". A zaj és a légszennyezés pedig pozitív változást mutat.


2007
bírság (db)
büntetés (millió Ft)
2006
bírság
büntetés
2005
bírság
büntetés
2004
bírság
büntetés
2000
bírság
-
felszíni víz
67 bírság
64,18 mFt
víz
11 bírság
1,68 mFt
víz
67 bírság
79,5 mFt

víz
48 bírság
30 mFt

víz

23 mFt
felszín alatti víz
2 bírság
16,37 mFt
víz
51 bírság
75,55 mFt
IPPC
1 bírság
0,25 mFt
hulladék
158 bírság
352,87 mFt
hulladék
179 bírság
115,9 mFt
hulladék
26 bírság
25,3 mFt
hulladék
2
5 bírság
229 millió FT
hulladék

188 mFT
levegő
18 bírság
13,58 mFt
levegő
9 bírság
9,07 mFt
levegő
19 bírság
527 mFt

levegő
47 bírság
1096 mFt

levegő

341 mFt
zaj
4 bírság
0,52 mFt
zaj
3 bírság
1,1 mFt
zaj
1 bírság
0,58 mFt
zaj
8 bírság
2,5 mFt
zaj

5 mFt
term.védelemi
7 bírság
1,06 millió Ft
termé.védelmi
5 bírság
7,05 millió Ft
term.védelmi
1 bírság
4 millió Ft

Olvasóink írták

 • 4. min joe 2008. május 10. 18:07
  „Napoly szemetnel lang szorot kell bevetni. Az ott lakok meg figyelik a szemetelot. Es elkuldhetik mas hova.Mert nagy lessz a fust.”
 • 3. természet 2008. május 08. 15:15
  „igaz, a bűntetésből ezek nem tanulnak, hiszen a cikk is leírja, hiába a fejlesztés a közszolgáltatóknál, gondolom a víznél, már amit ezek korszerűnek neveznek, az is rég elavult, aztán nyomatják a dumát, hogy tiszta víz kerül a folyóinkba, és az ívóvízzel sincs gond, ezek után nehéz elhinni nekik
  mert uyge ha rendben lenne, akkor nem kéne milliókkal a kasszához járulni”
 • 2. matriné 2008. május 08. 14:26
  „Felesleges végigolvasni a szövegelést, hisz a büntetésekkel nem lehet megoldani sem a szemét sem a szennyezések sorsát! Meg kell előzni mindkettő kialakulását! Az sem megoldás, hogy az iskolkás gyerekekkel szedetik össze néhol a felelőtlen emberek után a szemetet. Utána meg a méregdrága autócsodákkal kihordják zsákszám! Presze Öket nemm lehet büntetni, sem megnevezve megszégyeniteni a személyéségi jogaik miatt! Vajon a muknanélkülieket miért nem állitják be "Őrnek", ha ahhoz nemm értenek ,akkor szemét összeszedőnek? Nincsenek illetékesek aki ezt intéznék? Csak a "parkoló"- díjakat tudják szedetni? No meg dupla szennyviz díjakat tudnak kivetni mérés nélkül? Sőt 1990.10. 11.-ére visszadátumozva?”
 • 1. ződ 2008. május 08. 10:19
  „remélem a sok szennyező a bírságok után elgondolkodik, és úgy fejleszt, ahogy a kor megköveteli
  egyébként elszomorító, hopgy még bíróságon is megtámadhatják a határozatot s így két három évet nyerhetnek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határozatképtelen lett a testület - véget ért a közgyűlés

Győr - 19.55: Úgy ért véget a közgyűlés, ahogyan emlékeink szerint az elmúlt tíz évben egyszer sem.… Tovább olvasom