Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Szemét és bosszankodás Győrben

Pontos rendszámmal, házszámmal érkeznek szerkesztőségünkhöz a panaszos SMS-üzenetek.

Olvasóink felháborodva adják tudtunkra, hogy idegen autók állnak meg házaik előtt, a sofőr kiszáll, a csomagtartóból szemeteszsákokat, irodai hulladékot pakol a kukáikba és azok mellé, s mire a lakók felocsúdnak, már kereket oldanak.

Egyik olvasónk elmondta: az Ifjúság krt. 84. számú ház közössége nemegyszer járt már így. A lépcsőházban falragaszok emlékeztetik a lakókat a szemétgyűjtés szabályaira, de az illetéktelenekkel szemben tehetetlenek.

"Amúgy sem tiszta a környék, és ez csak rosszabb, amióta megszűnt a lomtalanítás. Sörösüvegek, csikkek, sőt, emberi ürülék is akad. És akkor még mások is idehordják a szemetüket. Azt sem tudjuk, feljelenthetjük-e őket. A rendszámot végül is felírtuk. De mi lesz a szeméttel? A kukások sem viszik el."

Hasonló SMS-t kaptunk a Török István utcából is. Az ott lakók is felírták a rendszámát annak az autónak, amelynek vezetője rendszeresen pakol ki a házuk előtt.

Az Ifjúság körúton lakó Szabó József is gyakran bosszankodik amiatt, hogy egyesek jogtalanul a ház kukájába hordják a szemetüket. Fotó: H. B. E.
Az Ifjúság körúton lakó Szabó József is gyakran bosszankodik amiatt, hogy egyesek jogtalanul a ház kukájába hordják a szemetüket. Fotó: H. B. E.


A Kisalföld utánajárt, mitévők lehetnek a károsultak. Dr. Horváth Tamás igazgatási osztályvezető kérdésünkre elmondta: a tulajdonos használatában lévő edény mellé kihelyezett hulladékot a Győr-Szol Zrt. jogosult elszállítani, ennek költségét pedig az ingatlan tulajdonosától (közös képviselőjétől) követelheti.

Aki a fenti módon szabadul meg hulladékától, az szabálysértést követ el, és ellene az önkormányzat igazgatási osztályán tehetnek bejelentést a lakók, akiknek számítaniuk kell arra, hogy a hatóságnál tanúskodniuk kell, és szembesíthetik is őket a feltételezett szemetelővel.

A hulladék elhelyezőjének megállapításában segít, ha a szemétben van egy-egy, annak tulajdonosáról árulkodó boríték, csekk vagy füzetcímke. Ha sikerül a hulladék elhelyezőjét megállapítani, a hatóság őt kötelezi az elhagyott hulladék elszállítására.

Ha személye nem állapítható meg, magánterületen a tulajdonos, közterületen az önkormányzat köteles az eltakarításról gondoskodni. Ha a szemét veszélyes hulladék – az Ifjúság körúton hagyott nyomtató is az –, a Környezetvédelmi Felügyelőségnek van hatásköre az eljárás lefolytatására.

Olvasóink írták

 • 4. blise 2011. augusztus 07. 18:55
  „Mi páran írtunk a Gazdasági versenyhivatalnak a Győrben kialakult helyzet miatt (áremelés mértéke). A válasz elég elkeserítő: Mivel önkormányzati tulajdonú a cég, és közfeladatot lát el, nem jogosultak vizsgálni a díjemelés mértékét, és nincs olyan szerv aki erre, aki erre jogosult lenne. Itt tartunk 2011-ben a demokráciában. Mellesleg nem kaptam rá választ, hogy miért kell nekem, panellakónak ugyanannyi díjjat fizetnem a kuka után (mivel nem egyedül használom), mint aki külön családi házban kap is egy külön kukát (ergo ezzel kb 3-4 szeres alapdíjat fizetve). Arról nem beszélve, hogy a létrehozott hulladékudvarok miatt nem szüntethették volna meg a lomtalanítást a nem is tudom melyik ombudsman állásfoglalása alapján, mivel az törvényi kötelezettség, ami benne van a díjban.”
 • 3. kurbli 2011. augusztus 04. 11:25
  „Szerintem ha illusztráció volna, akkor ott lenne.... De itt a kép alatt még az úr neve is szerepel.

  Én is társasházban lakom, nálunk is volt probléma, hogy kevés volt a kuka.
  De azt tudomásul kell venni, hogy mindennek ára van, sajnos minden aránytalanul drága! A győrszol nem "hasára üt, és kiteszi" a kukát, hanem annyit tesz oda, amennyit a lakók rendelnek. Természetesen több kuka, több ürítés, többet is kell fizetni. A kuka mellé kitett szemetet pedig nem viszik el, max megbüntetik érte a házat.
  Feketén-fehéren le van írva abban a szórólapban, amit még azt hiszem tavaly dobtak be minden levélszekrénybe.
  Az azonban felháborító, amikor valaki csak kis kukát rendel, és fizet, és máshova viszi a szemetét.”
 • 2. drlara 2011. augusztus 04. 09:31
  „Ez a kép csak illusztráció volt, nehogy már erre az emberre haragudjon valaki! Ezt a tényt a kép alá írhatták volna!
  Ellenben at eto park környékén, stadion uton nincs elég szeméttároló kitéve, csak eszetlenül számlázza a győrszol a szemétdijakat! Cigányok sem hülyék!
  Kérjük a győrszol illetékeseit, hogy tegyék ki minden helyre és minden lakóközösséghez járó megfelelő méretü szeméttárolót, ne csak valami pici műanyag dobozt, amit teljes konténerként számláznak.
  Nemlehet az, hogy két-három ház közösségének egy kis tolikocsit tegyenek ki, mert jelenleg ez van, és számlázás az egekig történik.Csodálkozik a győrszol, ha van szemét, és kintlévőség, mikor ilyen aljas, törvényt sértő a szolgáltatásuk. Ezt a szolgáltatót kell büntetni!
  KÉRJÜK A LAKÓK, LAKÓKÖZÖSSÉGEK KUKÁINAK, KONTÉNEREINEK ELLENŐRZÉSÉT, MERT ÁLLANDÓAN BECSAPJA A SZOLGÁLTATÓ A LAKÓKAT!!!!!”
 • 1. kurbli 2011. augusztus 04. 09:08
  „Jogos a felháborodás!
  Azért én feltételezem, hogy a képen az úriember a kartondobozokból a háztartási hulladékot beleöntötte a kukába, és a kartont elvitte a szelektív gyűjtőbe, mert ott van 20-30 méterre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két exlaktanya, egy eset

A volt Frigyes- és a Vadász-laktanya utolsó nagy épülettömbje is óriásberuházás előtt áll. Tovább olvasom