Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Személyi igazolvány az újszülöttnek is

Győr-Moson-Sopron - Egy törvényjavaslat szerint az újszülöttek is kapnának személyi igazolványt júliustól. Az okmány ingyenes lenne, s kiváltaná az útlevelet, ami még ma is az egyetlen dokumentum egy tizennégy éven aluli kezében, ha mondjuk Horvátországba utazik a család. De azért akadnak itt kérdőjelek.
Ma már a személyi igazolvány nem kötelező senkinek, de alkalmasint valamilyen okmánnyal igazolni kell magunkat. Az emberek nagy többsége mégis kiváltja a legalapvetőbb dokumentumot, részben, mert régről ez a szabály rögzült a fejekben, részben pedig azért, mert hiába nem kötelező, lépni sem tudunk nélküle. A gyerekek azonban nem örültek velünk, amikor az útlevelet felválthatta a személyi igazolvány az uniós államokban és még több más országban, hiszen ők most is csak az útlevéllel igazolhatják magukat külföldön. Ezen kíván változtatni egy törvényjavaslat, amelyről a közeljövőben szavaznak. Eszerint nyártól már az újszülött is kapna személyi igazolványt, a korábban születettek esetében viszont ezt külön kérni kellene a javaslat szerint.

Az okmány beszerzése 14 éves korig ingyenes volna, szemben a mai útlevéllel, amit 1500 forintért állítanak ki, és az arcvonások változása mi-
att kétévente kell cserélni egy gyerek esetében – tudtuk meg Nagyné dr. László Edittől, a győri közigazgatási osztály vezetőjétől.

A győri Stinner Sára most tizenöt hónapos, júliustól talán neki sem kell útlevél. Fotó: H. Baranyai Edina
A győri Stinner Sára most tizenöt hónapos, júliustól talán neki sem kell útlevél. Fotó: H. Baranyai Edina

A Központi Statisztikai Hivatal év eleji kimutatása szerint ez körülbelül minden hetedik embert érintene a megyében, mivel a lakosság 15 százaléka – több mint 65 ezer lakos – nem töltötte még be a tizennegyedik életévét. Nagyné dr. László Edit véleménye szerint többet kellene tudni erről a tervezetről, mert a hír első olvasatban kedvező, de azért akadnak kérdőjelek. Ezek közé tartozik, hogy milyen időközönként kellene cserélni a személyi igazolványt, hiszen egy kisgyerek nem sokáig hasonlít az első arcképére. A másik probléma az, hogy míg a tajkártyáért és az adókártyáért nem kell behozni a karon ülő kicsiket az okmányirodába, a személyi igazolvány kiállítását nem lehetne másképpen megoldani. Nem kis kényelmetlenség ez egy újszülött esetében, bár azt is hozzáfűzte az osztályvezető, hogy az útlevél miatt már most is nagyon sokan érkeznek babával. Összességében azonban valószínű – tesszük mi hozzá –, hogya szavazásra váró javaslat fogadtatása kedvező lesz, mivel a győri közigazgatási osztály szerint a gyerekek ötven százalékának csináltatnak útlevelet a szülők.

Olvasóink írták

 • 1. hehe08 2008. december 02. 17:33
  „Az a szülő amelyik külföldre viszi a karonülőt nem fog törődni azzal, hogy kényelmetlen a kicsinek az a fél óra amíg elkészül az okmány...... (én is csináltattam a kislányomnak mindjárt az elején)
  Mivel semmivel sem rosszabb ott várni mint a gyerekorvosnál.....meg tanácsadáson.....

  Nekem meg munkába menni reggel.....az kényelmetlen..... :D

  Szóval rossz kifogás!

  Remélem nem vezetik be, vagy megoldják a fénykép cseréjét, mertkülönben virágozni fog a gyerekkereskedelem.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szólt az ASVA, véget ért az illegális kollégiumi filmpiac

Győr - Négy számítógépet foglalt le a rendőrség két győri egyetemistától a napokban. A huszonéves… Tovább olvasom