Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Szellemvasút a kikötőig

Hiába épült meg: több mint egy éve – engedélyek és üzemeltető híján – csupán szellemvasút a Győrt a gönyűi kikötővel összekötő vasúti pályaszakasz.

Így most a hajóval érkező árut Gönyűn szállító járművekre pakolják, néhány kilométert megtéve közúton Győrbe hozzák, s ott vagonokba rakják. Ez gazdaságtalan, ráadásul a szakasz üzembe helyezése a mostaninál jóval nagyobb forgalmat indukálna. A Győr–Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő úgynevezett intermodiális központja összesen több mint nyolcmilliárd forintos beruházással készült el.

Az intermodiális központ lett Nyugat-Dunántúl legnagyobb közlekedési terminálja. A beruházás során a vasúti forgalmat is bevezették a kikötőbe. Megépült egy ötvágányú vasúti átadó-átvevő állomás saját távközlési rendszerrel, s egy 8,5 kilométer hosszú vágány köti össze a kikötőt Győrrel.

˝A vasút azonban azóta sem üzemel, pedig minden tárgyi feltétel adott hozzá, s igény is lenne rá˝ – mondta Pintér Ákos, a Győr–Gönyű Kikötő Rt. vezérigazgatója. Hozzátette: azóta is Győrben rakják át az árut, ami „nem éppen kellemes állapot". Pintér Ákos elmondta: a vasúti infrastruktúra iparvágányként épült meg, ám szükséges lenne a térségi vasúti pályahálózat részévé átminősíteni. ˝Ezáltal fix díja lenne, gazdaságosabbá válna s mindenki számára biztosított lenne a hozzáférése˝ – mondta.


A cikk bővebben a Kisalföld napilapban olvasható.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekesszékkel Győrben: felkészültek az intézmények?

Lejártuk a lábunkat, hogy megtudjuk, milyen akadályokba ütközik Győrben, aki nem tud járni.… Tovább olvasom