Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szélkerekek ellenszélben

Tét - Lemondhat évi ötvenmillió forint bevételről Tét, ennyi iparűzési adót fizetett volna a beruházó, ha felépül a város határában a szélpark. A lakossági aláírásgyűjtés nyomán azonban úgy döntött, odébbáll: ott költ, ahol szívesen fogadják.

Elszállt 50 millió: „Máshol kezet csókolnak nekünk, itt ellenünk szervezkedtek"

Nem vállalkozott a szélmalomharcra, arra, hogy a lakosok egy részének ellenérzéseivel szemben is folytassa beruházását a Tét határába szélerőműveket tervező spanyol cég, pedig az mostanában ért volna látványos szakaszába. Szabó Ferenc téti polgármester lapunknak elmondta: őt az előkészítést bonyolítók arról értesítették, hogy a lakosok aláírásgyűjtésének hatására változtattak eredeti szándékukon.

Azért, mert úgy érzik, itt nem fogadják őket szívesen. Úgy tudja, máshol viszont már belekezdtek a kivitelezésbe, de nem megyénkben. A városvezető tájékoztatása szerint a szélkerekek működtetése nyomán évente mintegy ötvenmillió forintos iparűzési adóhoz jutott volna az önkormányzat. A szélkerekeket befogadó területek gazdái elestek a bérleti díjtól és az új munkahelyek terve is összeomlott.

A városvezetéshez az összegyűjtött aláírások nem jutottak el, így a polgármester nem tud arról, mi a kifogásuk, mi zavarja a lakosok egy részét. Úgy véli, észérv nem lehet a szélerőmű ellen, mert ma már megyénkben bárki személyesen meggyőződhet arról, hogyan működik, befolyásolja-e az életkörülményeket, hiszen több már áll és forog, többek közt Mosonmagyaróvárnál.

A városvezetéshez az összegyűjtött aláírások nem jutottak el, így a polgármester nem tud arról, mi a kifogásuk, mi zavarja a lakosok egy részét a szélkerekekben...
A városvezetéshez az összegyűjtött aláírások nem jutottak el, így a polgármester nem tud arról, mi a kifogásuk, mi zavarja a lakosok egy részét a szélkerekekben...


A beruházást bonyolító cég képviselője lapunknak elmondta: több helyszínen előkészítették a szélkerekek felállítását, de egyedül Téten fogadta őket a kezdetektől ellenségeskedés. Ezt abból tudták, amit a területek gazdái, akikkel tárgyaltak, elmondtak nekik.

A hatóságokkal az engedélyek beszerzésekor nem volt gondjuk, sőt, tőlük kapták meg a tiltakozó íveket is, több mint száz aláírással...

Az előkészítést végzőkre a cég képviselője szerint sokkolóan hatott a tiltakozás, annak ellenére is, hogy állítása alapján az szerepelt a szövegben: a városbeliek nevében nem szeretnék a szélerőműparkot. Pedig szerinte csak azt írhatták volna, hogy az aláírók nevében. Biztos benne, hogy sokan örültek terveiknek, például azok, akik területeiket bérbe adták volna. „Nem vizsgáltuk az aláírások valódiságát, pedig huszonhárom kereket terveztünk Tét közelébe. Mindenhol máshol a kezünket csókolják – képletesen szólva – a lehetőség miatt, amit egy-egy településnek jelent egy ilyen beruházás, itt meg szervezkednek ellenünk. Akkor inkább máshova megyünk, nem akarunk hadakozni a helyiekkel."

A polgármester azt nyilatkozta lapunknak:  keresnek másik beruházót, bár kérdés, hogy ezek után a szakmabelieknek nem ment-e el a kedvük ettől a településtől. Azt is meg kell jegyezni, hogy más alternatív energiaforrással összefüggő, környezetvédelmi szándékokat szolgáló beruházást se szívesen fogad a tétiek egy része. A tervezett biogázerőmű kapcsán a gazdák a biztos bevétel ígéretével sem igazán akarnak előzetes szerződéseket kötni, pedig a beruházás  piacot jelentene termékeiknek, az állati trágya elhelyezésének gondját is megoldaná. A Tétre tervezett hulladékátrakó állomás és udvar projektje ellen is aláírást gyűjtöttek a közelben lakók. Az önkormányzat azt reméli, annak révén azért uniós forráshoz jut, hogy a Téglavetőnek nevezett részen az illegális szemétlerakót megszünteti.

Mivel az aláírók listájáról a beruházó nem adott információt, az önkormányzathoz pedig nem juttatták el, csak próbálkozni tudtunk tiltakozó tétiek megkeresésével. Egyikük név nélkül annyit volt hajlandó nyilatkozni, hogy úgy tudja, házához egészen közel lettek volna a szélkerekek, így ingatlanja elvesztette volna az értékét. (Jogszabály határozza meg, milyen messze kell hogy legyen lakóháztól a szélkerék – a szerk.) Azt is hozzátette az aláíró: neki  nem hiányzik a brummogás, amit szerinte a kerekek forgása kelt. Igaz, még nem járt ilyen berendezés közelében, de a zajt feltételezi. Egy másik lakos elmondta, hogy aláírt a szélkerekekkel kapcsolatosan gyűjtőívet, de azt hitte, azt írta alá, hogy legyen szélerőműpark. Tudomásunk szerint eddig még nem gyűjtöttek aláírásokat azok a tétiek, akik szeretnék, hogy legyenek szélkerekek, bár lapunkat közülük többen megkeresték.

„Nem jöhetne ide az a beruházó?"

Jánossomorján két éve kezdődtek az előkészületek és öt kereket hamarosan felállítanak, már folynak a földmunkák. Milliós iparűzési adóbevételre számítanak erőművenként évente. A kerekek elkészültét már nagyon várják a helyiek. Újrónafő határában egy pörög már több éve, évente két-háromszázezer forintos bevételt jelentve a falunak. Észre sem veszik a helybeliek, hogy ott van, nem zavarja őket, ahogy azok a kerekek sem – pedig szinte erdőt alkotnak –, amelyek a falujuk külterületével határos, de már Mosonszolnokhoz tartozó területen vannak. A településvezető szerint jól jönne a falunak több bevétel is ebből. „Nem jöhetne az a beruházó hozzánk? Van még helyünk" – mondta arra a cégre gondolva, amely Téten feladta terveit.


Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. Nibail 2008. június 16. 15:44
  „Egy választó hozzászólására: Kedves választó!! Szerinted miért van csak egy nagy cég a városban?? Hol van a többi befektető?? Pedig biztos lenne rá válalkozó szellem. Ja! Még annyit:Én nem hülyéztem senkit. Nibail”
 • 63. egy választó 2008. június 16. 08:24
  „Nibail hozzászólására: Ki dönti el kinek az érdekében?

  Az is érdekes, hogy az ujságban csak a hülyéző hozzászólások jelentek meg!”
 • 62. Nibail 2008. június 15. 20:56
  „Nagyon szerettem Téten lakni,de annyira visszafelé megy a "VÁROS"hogy nem volt más választásom itt hagytam ,és elköltöztem. Sajnos sok cég betelepült volna,ha hagyták volna!Szerintem nem lett volna rossz dolog a szélerőműpark.Ott nem sok választásuk van az embereknek.Valaki eldönti hogy így legyen és kész.”
 • 61. 56-os 2008. június 14. 08:50
  „Szélkerekek használata mindenhol divatba jött. A probléma csak az hogy idestova már levegöjük se marad a Magyaroknak.
  Vagy esetleg egyes naiv lelkek azt hiszik hogy tiszta philatrompiából fektetnek be a külföldiek ?
  Hogy egy-kettö zsebelhessen mindent eladnak.
  Megállok csak a kinaiaknál. Lassan az egész györ kinai lesz, dehát ilyen már a Magyar. Egy-Két forintért eladja népét-országát.
  Ha a cég 50 milliót hagyott volna Tétnek mennyit zsebelt volna be ?”
 • 60. egy választó 2008. június 11. 07:48
  „Kérem a fórumozókat nézzék meg Tét "város" és mondjuk Győrújbarát község honlapját: Több szót nem is kell vesztegetni az ügyre.
  Én változatlanul állítom, a többség nem hülye, csak alulinformált, illetve ha nincs helyesen informálva, akkor zavaros elemek félreinformálhatják!”
 • 59. Sajnos Tétre született 2008. június 10. 23:10
  „Így van, Kukori-ku! Valahogy a sötét emberek mindig is tobzódtak Téten. A többiek meg szenvednek a hülyeségeik miatt, meg a vezetők látszattevékenysége miatt. A valódi értékek és a valódi fejlődés nem kell ide, csak a humbuk. A vigyori polgármestert és alpolgármestert meg csak megszavazzák újra.
  2004: Az országban egyedüliként TÉT "városa" nem szavazza meg az uniós csatlakozást. Nem az ötven lakosú Mátraapátfalva, TÉT "városa"!!!
  1989: Az országban mindenhol eltörlik a dísztribünös, kommunista, csinnadratta május elsejei felvonulást. Egy település kivétel: TÉT.
  Állnak a bódék. Még szerencse, hogy az időjárásnak több esze volt és elmosta az egészet. A felvonulás azóta is él. Közben meg úgy behúzzák a fideszt hogy csak úgy füstöl. Ahonnan a szél fúj.
  Ilyen településen élek én. Áskálódás, egymás furkálása. Ez megy most nagyban országosan, csak itt Téten ötvenszeresen felerősítve.
  1860 óta a vasút szépen halad egyenesen Pápáról Győrbe, Tét előtt tesz egy szép kanyart, átmegy Gyömörére, majd visszakanyarodik az eredeti irányt tartva. Normálisak ezek?
  Ja, és azért nem helyben vezeti a PH a számláját, hogy ne derüljön fény az ügyeikre.”
 • 58. Gyurcsány Ferenc 2008. június 10. 20:56
  „ELKURTÁTOK NEM KICSIT , NAGYON !
  EL LEHET MENNI”
 • 57. Kukori-ku 2008. június 10. 20:53
  „Okos embernek esze van hülyének meg minek?
  Tétnek azért nincs vasútvonala, mert már 1860-ban is tiltakoztak ellene, hogy a gőzmozdony felébreszti kotlós tyúkokat és otthagyja a tojásokat.
  Valószínű a szélerőmű is zavarta volna a tojófészken ülő tyúkokat.”
 • 56. BUZIK 2008. június 10. 20:29
  „Buzi Tétiek ennyit erről”
 • 55. magyaranya 2008. június 10. 18:57
  „Kedves Zrínyi utcai lakos!
  Köszönöm szépen a jó kívánságát!
  Az a baj,amíg itt téten ez fog menni,hogy mindenre nemet mond sok
  téti lakos,itt nem fogok tudni helyben elhelyezkedni.Pedig én ahogy olvasta,sajnos 3 műszakot sem nem még 2 műszakot sem tudok bevállalni.És nem csodálkoznék,ha a sok fiatal fogná magát és elköltözne.Ez valami gyalázat ami itt megy.Én örültem minden egyes fejlesztési hírnek,de most már nagyon el vagyok keseredve,hogy nincs belőlük semmi sem.És elgondolkodnék a pm meg mindenki helyében azon,hogy mért mondja egyre több ember itt,hogy már szégyel itt élni!”
 • 54. Zrínyi utcai lakos 2008. június 10. 16:49
  „Tisztelt magyaranya!
  Ahhoz,hogy megértse az idézetemet,kérem olvassa el Pedró "Csukák és vidrák......"című cikkre írt reagálásait!
  Nekem is vannak gyerekeim,majdnem 1 évbe került,hogy találtam munkát.Rengeteg beadott pályázatomat,jelentkezésemet válaszra sem méltatták,de végül sikerült elhelyezkednem.Kitartást kívánok Önnek az álláskereséshez!”
 • 53. Anyaci 2008. június 10. 13:47
  „Tisztelt Egy választó!
  Azt gondolom, hogy ilyen esetekben, amikor az egész város fejlődése létkérdés, nem szabadna ezen fennakadni, hogy volt-e róla fórum vagy sem. Igen, az igaz, hogy a korrekt tájékoztatás mindenkinek jár, hiszen a bőrünkről van szó. Információim szerint a testületi ülések nyilvánosak, volt és van közmeghallgatás is. Ha valaki nem veszi a fáradságot, hogy ezekre elmenjen, milyen alapon reklamál a kimaradásért? Hogyan győzne meg valakit, aki pusztán önös anyagi érdekeit tartja szem előtt?
  Úgy tűnik, hogy az ilyen embereknek sajnos az kell, hogy kész tényekkel szembesüljön, mert minden más esetben azonnal tiltakozik, aláír, nemet mond (bár fogalma sincs, mi ellen és mire)...”
 • 52. egy választó 2008. június 10. 13:39
  „Mondja meg már valaki hány munkahelyet jelentene helyben a hulladékátrakó, és hányat jelentettek volna a szélkerekek ? Milyen végzettségű-képzettségű dolgozókat igényelnének? ( Gondolom erre is van adat, ha az ipariadó-kiesésre van!)”
 • 51. magyaranya 2008. június 10. 10:27
  „Felháborodott sajnos téti lakos
  Már bocs de én is Téti vagyok,de nem hülye!Amit meg írtál abban igazad van!
  Ja és még valami:Zrínyi utcai lakos
  Az idézete egy nagy hülyeség!Én dolgozni szeretnék,de mondja meg hol? 3 gyerekem van ,már le vagyok írva.És abból kettő "beteg":autista és epilepsziás!Ha én kimondom valahol is ,mást nem kapok csak sajnálatot.Nekem abból elég .Engem ne sajnáljon senki,hanem létesítsenek olyan munkahelyeket,amiről már volt szó Téten!És ne nézzék le az embert mert családos.Mert nem csak én vagyok így,de sok más Téti is!
  Ja és még valami,mielőtt valaki eltévedne:Én semmilyen segélyt nem kapok az önkormányzattól(holott járna).És nem abból élek!”
 • 50. DonMiguel 2008. június 10. 10:20
  „Idióták... Sajnálom, hogy a település normálisabb felének most amiatt a 100 barom miatt kell égnie, akik aláírták - feltételezem az alapismeretek teljes hiányában - azt az ívet. Bár gyanús az is, hogy egy nagy beruházó cég holmi nemhivatalos aláírásgyűjtő magánakcióra hivatkozva áll odébb...”
 • 49. Felháborodott sajnos téti lakos 2008. június 10. 10:01
  „Tudtam, hogy sok hülyem, korlátolt agyú ember lakik Téten, de ez amit most műveltek, ez már mindennek a teteje. Úgy látszik Téten csak a kocsmák ellen nem tiltakoznak, ezt az egyedüli, ami működik.
  A városvezetés miért nem rendel el ilyenkor népszavazást, miért nem akarják a fejlődést, nem igaz, hogy néhány tudatlan ember szavazatán múlik, hogy nem jutunk előbbre.
  Az biztos, hogy a környék, de talán az egész ország rajtunk röhög.
  ITT FEJLŐDÉS ELLEN VAN MINDENKI, ÍGY SOHA NEM LESZ TÉT VÁROS.
  A telkek értéke inkább nőtt volna a szélkerektől, nem pedig csökkenne.”
 • 48. Zrínyi utcai lakos 2008. június 10. 08:00
  „"Tisztelt"?Pedró!
  Olyan ember aki azt írja Tétről,hogy " 17 évet rohadtam azon a lepra helyen.."ne akarjon Tét ügyeibe beleszólni!!!A szellemileg korlátolt téti lakos legalább pontosan idéz!Az Ön idézete amit tőlem másolt?:Aki meg dolgozni akar talál magának munkát! Kikérem magamnak az összes téti ember nevében,hogy lehülyézi,lebirkázza az itt élőket!!!!”
 • 47. egy választó 2008. június 10. 07:34
  „Nagyon nehéz elképzelni azt a munkát amit a vezetés tesz egy egy projekt megvalósulása érdekében, ha egy projekt sem tud megvalósulni! Azért kapják a fizetést, hogy kommunikáljanak (is).

  Ha beszéltek volna, beszélnének az emberekkel, meggyőződésem, hogy a normális többség meggyőzhető lett volna( lenne). A többség a mindennapi beszélgetésekban, de a fórumok vitáiban is segíteni tudta volna (tudná) a település fejlesztési elképzeléseit. Pont ezt hiányoljuk, hogy nem teremtenek fórumot a megbeszélésekre. Itt csak kész tényekkel találkozunk ( szembesülünk) Egyszer azzal, hogy nem lesz szélkerék, másszor azzal, hogy ott lesz a hulladékátrakó, ahova a környék lakói nem szeretnék. Nem a fejlesztések ellen van a lakosság, hanem a rólunk, nélkülünk döntések ellen.”
 • 46. La 2008. június 10. 07:11
  „A rátóti csikótojás nem is Rátótiak, hanem a tétiek vették be!”
 • 45. BandiTA 2008. június 09. 23:45
  „Üdv!

  Én is téti vagyok és nem akarom elhinni, hogy ennyire "egyszerű" emberekkel lakom egy településen. Azt előbb elhinném, hogy a beruházó gondolta meg magát. Bár ha igaz amit a cikkben írtak, hogy beszéltek olyan emberrel aki aláírt (azért, mert szerinte "brummog" a szélkerék) akkor sajnos az emberekkel van baj! Egész pontossan 100al (vagy amennyi alárta) :-))

  U.I.: Remélem a téglavető helyére tervezett hulladékátrakót nem fúrják meg!”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gellert kapott Győr

Uri Geller, a magyar származású mentalista és showman nemrég lezárult parafenomén műsorának sikerét… Tovább olvasom