Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Szelíd motorosok klubja: Harley-Davidson Lovagrend

Égzengető robaj, megremeg a föld, erősen megkapaszkodunk székünkben, s latolgatjuk, vajon milyen erősségű földrengést mutathat a Richter-skála. A zaj egyre erősödik, majd hirtelen elzúg mellettünk. Ja igen, egy motoros, és csak annyi emlékünk marad róla, hogy valami nagydarab, szakállas, bőrdzsekis férfi repesztett egy hatalmas fekete Harley-Davidsonon.
Zoltán az egyik hazai motoros klub tagja. Budapest mellett, a klubházukban találkozunk. Belépve halk zene fogad, egy bárpult és körülötte fotelek. A sörnek nincs ára, helyette adomány formájában annyi pénzt tehetek a kasszába, amennyit gondolok. Sehol egy halálfej, nincs harapható állagú füst, és emberi csontokkal díszített láncok sem lógnak a plafonról.

- Az autód a garázsban porosodik, szinte mindig két keréken közlekedsz.

- Már gyerekkorom óta motorozom, amióta csak az eszemet tudom. Két nyarat dolgoztam végig, hogy megvehessem életem első járgányát: egy ötven köbcentis mopedet. Aztán robogóztam, majd tizenhat évesen levizsgáztam nagymotorból, és szereztem egy MZ-t. Később egyre nagyobb motorjaim lettek, japán gépek, de már régóta Harley-Davidsonnal járok.

- Mit szeretsz legjobban ebben az életformában?

- Az életérzést, a szabadságot, ami körülvesz, ha motoron ülök. Az állandó csavargást, hogy soha nem vagyok egy helyben. De legfőképp a klubozást.

- Meglehetősen zárt világ a tiétek. Hogy lehet bekerülni egy motoros klubba?

- Mivel érdekelt ez az élet, rengeteg motoros találkozóra jártam. Sokmindenkivel megismerkedtem, érdeklődtem klubok iránt, jártam klubházakba, és végül hívtak. De mindez hosszú időbe telt, egy teljes évbe.Hogy tag lehess, először is férfinak kell lenned, nő nem lehet tag. Meg kell ismerned a klubtagokat, együtt kell motorozni velük, szinte együtt kell velük élni. Aztán vagy hívnak, vagy nem. Nem lehet előre tudni, mennyi időbe telik. Attól függ, alkalmasnak találnak-e a klubéletre, hogy tudsz-e együttműködni a csapattal. Ez az egész klub döntése, nem csak a vezetőé. Néhány hónapja csatlakoztak hozzánk néhányan, egy hatalmas bulival köszöntöttük őket. Meglepetés volt, nem is sejtettek semmit. Két lány gondoskodott róla, hogy jól érezzék magukat…

- Tagnak lenni azért korántsem csak a bulizást jelenti. Mindenkinek megvan a maga helye a ranglétrán.

- Az elején még egyszerű barátként kezelnek, attól függően, hogy mit teszel a klubért. Ha kiérdemled, akkor első lépésben „hangaround" leszel, azaz együtt lóghatsz a csapattal, elmehetsz velük oda, ahová éppen megy a klub. Ha buli van, vállalni kell a jegyszedést, takarítást, ilyesmit. A kövekező lépcsőfok a „prospect". Ha valaki eljut idáig, az már a küszöbön áll, belőle bármikor lehet igazi, „full" tag. A nemrég avatott srácok például most lettek „prospectek". A legmagasabb rang a „president", az elnök, alatta áll a „vice president", azaz elnök-helyettes. A többi szerep klubonként változik, van pénztáros, titkár, aki a klub belső ügyeit intézi, és van, aki külső programok, mondjuk találkozók szervezésével foglalkozik. Mindenkinek megvan a saját feladata, az adott alkalomtól függően. Egy motoros fesztiválnál mindenki besegít a szervezésbe, az egyik az italszállításért felel, a másik mondjuk a mobilvécék beszerzéséért.

- A megjelenésetekben hogyan jelzitek a klubhoz tartozásotokat?

- A bőrmellény egyfajta egyenruha a motorosoknál. Minden klubnak van egy saját logója, de egy „hangaround" vagy „prospect" még nem viselheti mellénye hátán az emblémát: a „colort". Egyéb felvarró (esetleg a klub neve) engedélyezett, de csak a „full" tagok használhatják a teljes tagságot jelző „colort" és posztjaik nevét. Mindenki maga dönti el, mikor veszi fel a mellényt, de ha motoron ül, mindenképpen hordania kell. Sokan magukra is tetováltatják a klubjuk nevét és logóját.

- Szinte nap mint nap találkoztok, jól ismeritek egymás életét.

- Nincsenek titkaink, olyan, mintha tesvérek lennénk. Az egyszerű vasipari munkástól kezdve az orvosonát a mérnökig sokféle szakmájú és korú tagunk van, de nálunk ez abszolút nem téma. A motoros klub olyan, mint egy család. Általában minden este összejövünk, de hetente egyszer mindig találkozunk a klubházunk gyűlésein. Ilyenkor mindenkinek ott kell lennie, ezt az életet nem lehet félvállról venni. Akinek megértő, elfogadó családja vagy barátnője van, annak nem gond, de van, aki nem tudja összeegyeztetni a magánéletével. Előfordult már, hogy válásra került sor.

Szelidek motoron.
Szelidek motoron.

- Hány klub van Magyarországon?

- Huszonegynéhány működik, ahol komolyan veszik a motoros életformát. Öt-hat ember már alapíthat klubot, de akár ötvenen is lehetnek a nagyobb szervezetekben, amik általában már hivatalos fromában működnek. Szinte minden klubról tudunk, mindenki igyekszik találkozni a többiekkel. Egyébként is feltétele a tagságnak, hogy ismerd az ország bandáit. Motoros találkozókon meg egyéb összejöveteleken erre bőven van lehetőség.

- Milyen sűrűn vannak motoros találkozók országszerte?

- Most indul a szezon, már vannak találkozók, nyáron pedig minden hétvégén szerveznek fesztivált, egyszerre két-három helyszínen. Amúgy nemcsak találkozókon, hanem koncerteken, bulikon is találkozunk.

- Néhány éve volt egy elég komoly baleseted.

- Karamboloztam egy autóval. Teljesen szabályosan mentem, de a sofőr egyszerűen nem vett észre. Az ilyesmi benne van a pakliban. Abszolút védtelen, aki nem zárt dobozban közlekedik, hanem két keréken guruló vasdarabon. Aki motorra ül, tudnia kell, hogy bármikor meghalhat, akkor is, ha betartja a szabályokat. Én kórházba kerültem, hónapokig feküdtem. Mára teljesen felépültem, de sokkal rosszabbul is járhattam volna. Egy motoros élete másodperceken, vagy annak töredékén is múlhat.

- A klubod végig melletted állt a bajban.

- Minden támogatást megkaptam a klubtársaimtól, anyagilag és emberileg is. Segítettek, testvérként kezeltek. Jó a tudat, hogy mindenben számíthatok rájuk, köztünk nagyon mély barátság van. Klubtagnak lenni ezt is jelenti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos kampány a kirekesztés ellen

Győr - Sátrat vertek a cigányok a győri Kossuth utcán. Sokan talán nem értették teljesen a… Tovább olvasom