Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Széles körű ismeretekkel segíteni

Születéstől az időskorig óriási előítélet veszi körül a romákat, ennek csökkentése pedig összfeladat lenne.
– Ha nem foglalkozunk a romák felzárkóztatásával, minden integráció lehetőségét elmulasztjuk – vélekedett Somorjai Ildikó szociológus, a győri Széchenyi-egyetem tanára, aki elsőéves szociálismunkás-hallgatóival szervezett romakonferenciát Győrött.

Születéstől az időskorig óriási előítélet veszi körül a romákat, ennek csökkentése pedig olyan összfeladat, amelyre lehet és kell készülni. Mivel az elsőéves szociálismunkás-hallgatók szociológiai tanulmányaiban kiemelt témaként szerepel a romák integrációja, ezért a hallgatók egy-egy adott témakörből a tegnapi előadás-sorozatra maguk készültek fel.

– Bőséges anyag áll rendelkezésre, s igazából ez a fajta készülés, kutatás a terepmunka alapjául is szolgálhat – vélekedett Somorjai Ildikó. – Az integrációra jó esély van, ám a témával folyamatosan foglalkozni kell. Egy országban élünk, együtt kell dolgoznunk, a többségi társadalom támogató segítsége alapvetően szükséges a romák felzárkóztatásához.
Méry László hallgató a roma gyerekek iskoláztatásáról, illetve ezen belül is a megkülönböztetésről, az integráció óvodán és iskolán belüli lehetőségeiről szólt. Az egyetemi hallgató szerint sokan nem is kíváncsiak a romákra, szokásaikra, kultúrájukra. Pedig ha ezeket jobban megismernék, a többségi társadalom is elfogadóbb lenne velük szemben.

Zillich Viktória elsőéves hallgató számára nem csupán a felkészülés, hanem a program megszervezése is pluszizgalmat jelentett, hiszen a rendezvényt a felsőbb és a levelező évfolyamosok is minősítették. Kitűnőre, így szinte bizonyos, hogy a konferencia jelentősen megalapozhatja a leendő szociális munkások romákhoz való viszonyát, a későbbi terepen végzett munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhangú az óvodai étrend

Hetente káposzta, túl sok cukros étel és nem mindig ízletes a győri óvodások étrendje a Kisalföld… Tovább olvasom