Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szélerőműpark Győrszentivánon?

Győrszentiván térségében szélerőműparkot építene fel egy cég 2007 elejére.
illusztráció
A megújuló energiaforrások telepítésével foglalkozó Clean Energy Kft. képviseletében Gyepes Tamás azzal a kéréssel fordult a győri közgyűlés környezetvédelmi bizottságához, hogy támogassa a város külterületén, Győrszentivántól délre, a Tatai út mellett szélerőműpark megvalósítását. Ezt a győrszentiváni részönkormányzat már január elején megtette.

A tervezési terület északnyugat–délkelet irányú szélcsatornában található. A cég elvégeztette a terület tájesztétikai vizsgálatát, amely a megvalósítás helyét szélerőműpark-létesítésre alkalmasnak találta. Bizonyos feltételek mellett a beruházás a szakhatóságok előzetes támogatását is elnyerte. A tervet eljuttatták a városépítési irodára is, így az bekerült a településrendezési terv tervezetébe is.

A környéken végzett mérések adataira támaszkodva előzetes számítás is készült. A 2428 megawatt kapacitású szélerőműpark évi kétezer óra kihasználási időtartam mellett 44–48 millió kilowattóra villamos energia előállítására lesz képes. Ez 16 ezer család energiaszükségletét fedezi – átlagos háztartási fogyasztást feltételezve. Az engedélyezési folyamat hosszától függően, reálisan 2006 nyarára tervezik a kivitelezés megindítását, ami 2007-es befejezést jelent.

Németh Zoltán, a környezetvédelmi bizottság elnöke támogatja a beruházás megvalósulását, hiszen a megújuló energiaforrások, így a szélenergia felhasználása is a környezetvédelem egyik központi kérdése. A hagyományos, fosszilis energiahordozókkal szemben ugyanis a szélenergia alkalmazása során nem keletkeznek légszennyező anyagok. A klímaváltozásért felelős gázok mennyiségének csökkentéséért 2005. február 16-án életbe lépett kiotói egyezmény megvalósításában is kiemelkedő szerep jut a megújuló energiaforrások használatának. Magyarország 2002-ben csatlakozott az egyezményhez és az 1985–1987-es időszakhoz képest 6 százalékos kibocsátáscsökkentést vállalt 2008–2012-re.

A győrszentiváni szélerőműpark ügyét Németh Zoltán előterjesztésében a jövő héten tárgyalja a győri közgyűlés.

Kapcsolódó anyagok >>

A hét végén már forognak (2002-12-10) >>
A lapátok forognak, a pályázati pénz késik (2003-11-12) >>
Félnek a szélerőművek hatásától a bőnyiek (2003-08-24) >>
Szélerőmű a határban (2002-04-04) >>
Szélerőmű és buszpályaudvar épül (2004-06-04) >>
Szélerőmű: néhány év múlva (2002-06-30) >>
Áldott és átkozott szélerőművek (2003-04-10) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványos szakaszba ért az építés

Modern technikával felszerelt, elektronikával vezérelt berendezés, a réselőgép kezdte meg munkáját a győri Tihanyi úti aluljáró építésének igen fontos szakaszában. Nagyon leegyszerűsítve ez a berendezés teszi lehetővé, hogy az aluljáró föld alatti műtárgyai megépíthetők legyenek. Egy hónapig megállás nélkül dübörög a speciális gépezet, aztán lesz egy hónap szünet. Tovább olvasom