Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Szélerőműpark és biogázüzem Téten?

Tét a maga négyezer lakójával nyugat-európai mércével nagyon szerény erőt képez, ám törekedhetünk arra és törekszünk is, hogy élhető kisváros maradjon.
A régi-új városvezetőt arra kértük, hogy ismertesse Tét terveit. Válaszából kiderült, hogy több olyan fejlesztés is folyamatban van, ami két-három éven belül megvalósítható. Az egyik ilyen a biogázüzem felépítése. A komplexum tervezése februárra elkészül, akkor a mintegy kétmilliárd forintos beruházás kivitelezéséhez uniós pályázaton lehet támogatást igényelni.

Egy másik beruházás szintén az újratermelődő energiaforrások felhasználásával kapcsolatos. Tét határában ugyanis szélerőműpark létesülhet. Az önkormányzati képviselők legutóbbi testületi ülésükön döntöttek a külterületi utak szolgalmi jogáról. Többet így meg lehet erősíteni, erre pedig azért van szükség, hogy rámehessenek azok a tehergépjárművek, amelyek a szélkerekeket hozzák. A polgármester reméli, hogy azok jövőre már foroghatnak. Egyelőre folyamatosak ez ügyben az egyeztetések és a kivitelezési engedély is megvan már.

– Tét nem ipartól zsúfolt város, ezért a környezetszennyező üzemeket szeretnénk a jövőben is határain kívül tartani, de dédelgetett álom, hogy vállalkozásokat vonzzunk a településre, kisebb ipari parkkal vagy inkubátorházzal. Utóbbi kialakításához szintén pályázati forrást keresünk – mondta el Szabó Ferenc, aki a munkahelyteremtés érdekében mindenekelőtt az ipar további fejlesztését szeretné szorgalmazni. Annak ellenére is, hogy a településen alacsony a vállalkozó kedv. Megoldásként szeretné létrehozni az inkubátorházat, s annak működésébe bevonni a győri Széchenyi-egyetemet. A frissdiplomások ott kezdhetnék el működtetni vállalkozásukat, így az pezsdítője lehetne a város gazdasági életének.

Szabó Ferenc polgármester újraválasztását úgy értékeli: biztatást kapott arra, hogy folytassa az elmúlt ciklusokban megkezdett munkáját. Viszont meggyőződése alapján „egy ember nem tud nagy dolgokat produkálni", ezért szeretné, ha a helybeliek közösen fejlesztenék településüket, jobban összefognának. Úgy véli, e téren még van mit tenni, van mit változtatni. Ahhoz is a közösség ereje teremthetne véleménye szerint kellő önbizalmat, hogy az emberekben feléledjen a vállalkozó kedv. A város régebbi, eddig meg nem valósított nagy céljairól sem mondott le, például az iskolabővítésről, ami egyben azt jelentené, hogy egy helyre járhatna minden tanuló, nem lenne külön épületben az alsó tagozat. Bízik abban, hogy ennek a tervnek a megvalósításához az önkormányzat pályázati forrást vehet igénybe a II. Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Inszol-bérházak épülnek

Újabb, tizenkilenc lakásos bérházat épít saját beruházásban a győri Inszol. Rövidesen közzéteszik a… Tovább olvasom