Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Szelektív sziget a legkisebb településen is

Az új hulladékgyűjtési rendszerhez szükséges szelektív gyűjtősziget a 111 vidéki településen március 24-re a lakosság rendelkezésére áll.

Győrben már mind a 160 sziget új edényzettel ellátva működik. E hónap negyedik hetében az összes hulladékudvar is üzemel majd.

Ahhoz, hogy a regionális hulladékgazdálkodási rendszer megfelelően működjön, nemcsak a kétkannás gyűjtést kellett bevezetni, de a hulladékok szelektív gyűjtését szolgáló gyűjtőszigeteket és hulladékudvarokat is meg kellett építeni.

A Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás megkeresésünkre elmondta, a tervek szerint március 24-én már mind a 111 vidéki településen a lakosság rendelkezésére áll a 179 szelektív gyűjtősziget.

– A legkisebb településen is lesz szelektív gyűjtősziget. A jelzett időpontig folyamatosan történik a szigetek használatba adása. Győrben már mind a százhatvan sziget új edényzettel ellátva működik – mondta Kovács Barnabás.

A megyeszékhelyen hét hulladékudvar lesz, a Sashegy Hulladékkezelő Központban egy már működik, a többi hat a nyitvatartási rendnek megfelelően ezen a héten nyílik. Az igazgató hangsúlyozta, vidéken március 24-ével az összes hulladékudvar megkezdi működését.

– A kétkannás rendszerhez szükséges kukák kihelyezését a vidéki településeken már elvégeztük. Egyedileg azokon a helyeken, ahol a két átadási kísérlet esetén sem volt lehetőség a cserét az ügyféllel lebonyolítani, ott előfordul, hogy a fogyasztó nem rendelkezik két kannával. Ez esetben a cserét a továbbiakban neki kell elintéznie. Az adott településhez tartozó hulladékudvarban lehet az edénycserét lebonyolítani. Az ügyfél így attól az időponttól kezdve tudja majd használni a kétkannás szolgáltatást. Amíg pedig ezt nem hajtja végre a fogyasztó, addig kukáját a településen végzett közületi vegyes hulladékgyűjtési járatnapon kell kiraknia, mivel a korábbi edények vegyes gyűjtésre szolgálnak. Az időpontokról az önkormányzatnál vagy a szolgáltatónál lehet érdeklődni. Emellett erről külön értesítést is kap – tájékoztatott Kovács Barnabás.

Számos észrevétel érkezett portálunkhoz arról, hogy a Komszol nem postai úton küldte, hanem sok esetben a kukák fedele alá csíptette a tájékoztatót. S volt olyan nap, amikor az eső azt eláztatta.

Kovács Barnabás igazgató hangsúlyozta, vidéken március 24-ével az összes hulladékudvar megkezdi működését.
– A szolgáltatási területen a postai úton való egyszeri információnyújtás hatmillió forint, ami a szemétdíjon keresztül megtérülő költséget jelent. Ennek megelőzésére a csak postai úton történő értesítésen kívül alkalmazza a szolgáltató azt a szórólapos értesítési módszerét, amikor az értesítőket a gyűjtőjárat személyzetével juttatja el. Ez néha gondot jelent, mint a jelzett pénteki napon, amikor az értesítő elázott. Ezért elnézést kérünk, de kivédeni nem tudjuk. Viszont ezt az értesítési módszert a továbbiakban is alkalmazni fogjuk. Mégpedig az új gyűjtési rendszerek megindulása miatti járatnap- és gyűjtésiidőpont-változásokról szóló értesítés során – válaszolta felvetésünkre Kovács Barnabás.

Az igazgató elmondta, hogy a vidéki területeken az újonnan elindított gyűjtési napokról az értesítés megtörtént. Az értesítőkön az új időtartamot is feltüntették. A változás azért van, mert a szolgáltató az eddigi két műszakos gyűjtési rend helyett átállt a 12 órás, nyújtott műszakos szolgáltatásra, s reggel 6-tól este 6 óráig tartózkodnak a járművek a településeken. Ezzel párhuzamosan március elsejétől szombaton is gyűjtik a hulladékot.

Győr közigazgatási területén április 5-től, húsvéthétfőtől változni fog a gyűjtés napja és időszaka a kétkannás gyűjtéssel érintett településrészeken.

– Az érintett helyszínre vonatkozó értesítő szórólapot az utolsó, régi rend szerinti ürítési napon a jármű személyzete az edényzeten vagy a postaládában helyezi el – mondta végül Kovács Barnabás, aki arra az észrevételre, miszerint a változás miatt van, ahol távol esik egymástól a régi és az új ürítési nap s felhalmozódhat a szemét, annyit válaszolt: – A vidéki települések esetében a járattervek összeállításakor előfordulhat olyan maradékgyűjtési járatnapváltozás, ahol a régi járatnap és az új között tizennégy napnál hosszabb idő telik el. A szolgáltató az ilyen helyszíneken a maradékedényzet mellett bárminemű zsákba, csomagolóanyagba kihelyezett hulladék szállítását egyszeri alkalommal térítésmentesen elvégzi.

Olvasóink írták

 • 11. alkutya111 2010. március 12. 09:18
  „Nemzöld-nek.
  A tények, nem voltam, nem vagyok KOMSZOL-os. Így az első mondatod nem nekem szól.
  Ami az információkat jelenti a KOMSZOL közölte, hogy amennyiben van még megválaszolatlan kérdés, akkor a www.hulladékgyor.hu honlapon - mely mindenki számára elérhető, hisz erre kapacitálják az embereket - találunk még információkat. Amit idéztem, az(ok) e honlapon megtalálhatók.
  A Medius úgy jött ide, hogy a bal oldali fület megnyitva, ahol a partnereket sorolják fel, megleltem a Medius Irodát, mint marketing, reklám és egyéb szolgáltatást végző társaságot.
  Ebből következik, hogy ha ők valós munkát végeztek volna, akkor nem a KOMSZOL igazgatójának kellene felvállalni azt a szerepet - a rendszer elindítása után -, amit talán nekik kellett volna, még 2009.-ben.
  Erről van szó.
  A 122-es szám pedig a KOMSZOL szájából hangzott el. Ezért van a 2010.03.31.-i határidő.
  <moderálva> Talán Neked érdeked a KOMSZOL-t védeni, talán Te dolgozol vagy dolgoztál ott.”
 • 10. nemzöld 2010. március 11. 20:39
  „exodus jót mond........
  Mi az a medius? A szerződésből idéz feladatokat és szerződéses összegeket? Ez valami publikus adat? Ha igen, akkor nem hiszem, hogy épeszű ember ilyeneket olvas és idéz.
  Ha nem publikus akkor csak belső ember lehet. Az írásból kiderül, hogy melyik szerződő fél oldaláról... Hol lehet olvasni arról, hogy 122 vidéki sziget készült el a 179-ből?
  <moderálva...>”
 • 9. alkutya111 2010. március 11. 12:02
  „Exodus-nak:
  A TÉNYEK, AZOK TÉNYEK !
  NEM VAGYOK A KOMSZOL ALKALMAZOTTJA, ÍGY BENNFENTES SEM VAGYOK. CSAK ÉN IS CSATLAKOZOM A TÉMÁHOZ.
  AMI MOST TÖRTÉNIK A KOMSZOL UN. ÜGYKEZELÉSÉBEN, AZT LÁTNI, TAPASZTALNI ÉS ÉREZNI LEHET. EZÉRT VAN/VOLT A SOK-SOK HOZZÁSZÓLÁS.
  AZT, HOGY A KÖZPÉNZZEL, AZ ADÓZÓK PÉNZÉVEL MI TÖRTÉNIK, ARRA AZ ADÓZÓKNAK IGENIS KÖZE VAN, S ENNÉLFOGVA KÉRDEZHETNEK, KÉRDÉSEKET FOGALMAZHATNAK MEG, HA VALAMI GYANÚSAT ÉREZNEK, LÁTNAK.
  VAGY ÖN SZERINT MINDEN RENDBEN VAN ???”
 • 8. exodus 2010. március 11. 10:27
  „alkutya111-nek:
  - igen, közöm van a komszolhoz, szerződést kötöttem velük, hogy fizetség fejében elvigyék a szemetet a háztartásomból. Ezenkívül semmi ´közöm´ nincs hozzájuk.
  Egyszerűen csak átlátni a szitán, hogy milyen habitusból íródott a hozzászólása, bár nem kell nagy bölcsesség ahhoz, hogy a bennfentes infókat megosztó kommentelő belül van a falakon, nem?
  Ezenfelül nem kell még a sorok között sem olvasni, hogy ´politikai´ ellenlábast érezzek hozzászólásában, hiszen ilyet írt: "Ez fog megszűnni 2010. április 28. után. Remélhetően a KOMSZOL-nál is jelentős változásokat fog hozni a 2010. április 28. utáni időszak."
  Szerintem felesleges magyarázkodnia.”
 • 7. alkutya111 2010. március 10. 07:24
  „Exodus-nak üzenem.
  Nem politikai üzenetek jelentek meg itt.
  A feltett kérdések szorosan összefüggenek a most a szemétszállításnál most kialakult és a lakosságot szorosan érintő - lásd az eddigi hozzászólások - érintő ill. érdeklő folyamatok értelmezéséről.
  Ön most csöppent ide, s hozzászólásából az cseng ki, hogy köze lehet a KOMSZOL-hoz.
  Kár!!!!”
 • 6. janika 2010. március 09. 18:13
  „Ha elviszem a sznetet a "szelektiví" szigetre, akkor miért is fizetem a szemétszállítási díjat? Csak, azért mert a maffiózok köteleővé tették a díj fizetés, akkor is, ha nincs más szemetem, amit elvigyenek?”
 • 5. csompi1 2010. március 09. 17:42
  „Én egyet hiányolok a lakossági tájékoztatókból:
  Mondja már ki valaki illetékes, hogy ha én bármilyen okból nem akarom felkeresni a szelektív szigetet, vagy a hulladékudvart (pld.rokkant vagyok, lusta vagyok, lesz@rom az egészet,stb.....), akkor a komposzt kivételével MINDENT beletehetek a szürke fedelűbe, hisz fizetek érte: JOGOM VAN HOZZÁ!
  A baj, hogy már megint-mint az elmúlt 8 évben számtalanszor-hülyének néznek,és magyarázatra sem méltatnak a hatalom képviselői, jelen esetben a KOMSZOL.
  EGYENES BESZÉDET !!!!”
 • 4. exodus 2010. március 09. 16:50
  „Várhatóan a főkutya válasza nem fog megérkezni erre a platformra.
  Kár erőlködni, ebből is politikát kreálni. Kis BKV-t sejtetni.
  Ha már ilyen jólinformált az alkutya, akkor a nevét és rangját miért nem árulja el?
  Sunyi módon hátulról támad, pont úgy, mint akiknek a végét várja április 28-al.
  Egyik kutya, másik eb!”
 • 3. alkutya111 2010. március 09. 09:50
  „A KOMSZOL által üzemeltetett Győri Nagytérségi Hulladékgyűjtési Társulás igénybe vette, az MSZP közeli Medius Iroda szolgáltatásait. Amiért a KOMSZOL közpénzből több tízmillió forintot fizetett ki.
  Nézzük az Iroda Szolgáltatásait:
  Kutatás
  o Kvantitatív és kvalitatív kutatások
  o Városmarketing kutatások
  o Önkormányzati közvélemény-kutatások
  o Helyi, térségi és regionális társadalom-vizsgálat
  o Helyi, regionális média-kutatások
  o Helyi, regionális "omnibusz" kutatások
  o Életmód, kultúra, ökológiai és környezetvédelmi közvélemény-kutatások
  o Internetes kutatások
  o Piackutatások
  o Az integrált kommunikációt segítő kutatások
  o Termékvizsgálatok, fogyasztói magatartásvizsgálatok
  o Marketing és médiatervezést segítő kutatások, elemzések

  PR, kommunikáció
  o Teljeskörű Public Relations szolgáltatás, tanácsadás (PR stratégia kidolgozása, üzenetek megfogalmazása, PR kampányok végrehajtása, ellenőrzése és értékelése)
  o Vállalati, intézményi és önkormányzati belső- és külső kommunikáció
  o Kutatási eredményekre alapozott helyi közösségi kapcsolatok
  o PR eseményszervezés (sajtótájékoztatók, konferenciák, fogadások)
  o Nyomtatott és elektronikus sajtókapcsolatok, sajtóelemzés, médiavásárlás
  o Reklámkapcsolatok, vállalati és intézményi arculatformálás, pozicionálás
  o Online PR, az internetes jelenlét és az interaktív kommunikáció kialakítása
  o Válságkommunikáció
  o Szponzoráció
  o Civil (NGO) és önkormányzati kapcsolatok építése
  o Integrált marketing-kommunikációs tervek készítése
  o EU projektekhez kapcsolódó PR tervek, közösségi kapcsolatok
  o Kommunikációs tréningek
  o Kommunikációs helyzetelemzés, SWOT- analízis
  Kiegészítő tevékenységek
  o Írott anyagok elkészítése és a kivitelezés koordinálása
  o Időszaki vagy alkalmi kiadványok, hírlevelek megjelentetése
  o Médiaügynökségi tevékenység
  o Marketingkampányok és integrált marketingkommunikáció szervezése
  o Teljes Web-stratégia, Web-design
  o Programozás, adatfeldolgozás
  o CD-ROM készítés, hang- és képrögzítés, fotózás
  o Sajtófigyelés, archiválás
  o Reklámstratégiai- és média tanácsadás, valamint felkészítő tréningek
  o Iskolán kívüli oktatás, képzés
  A sorok között olvasva, az Iroda alkalmas lett volna a megfelelő marketing munka végrehajtására, de nem Ők, hanem a KOMSZOL igazgatója teszi ezt. A kérdés egyértelmű ezek után. Miért fizettek ki a Medius Irodának több tízmillió forintot?
  Ha azért, ami bekövetkezett a napokban az új rendszer közvetlen indítása előtt, akkor van, vannak felelősök a kialakult helyzetért valamint kiderült az is, hogy az Iroda nem végezte el megfelelően feladatát.
  Hány ilyen szerződés lehet a fiók(ok)ban a KOMSZOL-nál, melyerek teljesítés ill. részleges teljesítés után teljes összeget fizetett ki a megrendelő, KOMSZOL ill. a Társulás?
  Ezek azok a dolgok, melyek izgalmasabbá teszik a kialakult helyzetet.”
 • 2. alkutya111 2010. március 09. 07:47
  „Megjegyzések!
  "...Ez néha gondot jelent, mint a jelzett pénteki napon, amikor az értesítő elázott. Ezért elnézést kérünk, de kivédeni nem tudjuk. ..."
  "...az edényzeten vagy a postaládában helyezi el - mondta végül Kovács Barnabás, ..."
  A fentieket remélhetően Kovács Barnabás nem gondolta komolyan?!
  Mindenkinek van postaládája, s abban talán nem ázott volna el a kivitt szórólap. Az edényzeten való elhelyezés pedig érdekes dolog. Ez is mutatja azt, hogy a KOMSZOL vezetése nem nőtt fel a feladatához. Nem ismerik a postaládát, nem ismerik a lakossággal történő közvetlen kommunikációt. Igaz ez elől menekülnek, mert nincs olyan kompetens emberük, aki erre képes lenne. Lásd. Szabó Sándor makogását és indok nélküli arroganciáját a Kossuth Rádióban.
  Szelektív szigetek!
  Véleményem szerint Kovács Úr nincs naprakész állapotban e téren. Győr városában - hétfő reggeli állapot - még 6 sziget nincs kialakítva. A vidéki szigetek kialakításánál is jelentős az elmaradás. A vidéki 179 szelektív szigetből mintegy 122 van jelenleg meg. Igaz márc. 24-ig van idő, de ahogy a KOMSZOl-t ismerjük ....!
  Más!
  "...Kovács Barnabás igazgató hangsúlyozta, vidéken március 24-ével az összes hulladékudvar megkezdi működését...." Ezen az állítás is vélelmes. Jelenlegi állapot szerint legalább egy, másfél hónap minimum kell ezen állítás valóságra válásához.
  A kommunikáció és annak belső tartalma ma is jelentős problémát okoz a KOMSZOL-nak. Az ügyvezető próbálja menteni azt, amit munkatársai elszabtak.
  Csak tájékoztatnám Kovács Úrat, hogy sorozatban az újságban adott információi csupán egy évet késtek.
  Mindezekről, már 2009. év elején kellett volna megindítani a tájékoztatást. Erőből pedig ezt sem lehet. Az erőből "elv" az átkos rendszerre emlékeztető jellemző. Ez fog megszűnni 2010. április 28. után. Remélhetően a KOMSZOL-nál is jelentős változásokat fog hozni a 2010. április 28. utáni időszak.”
 • 1. hocilaci 2010. március 08. 17:29
  „Egyszerű és logikus : Győrben először szigetek , hulladékudvarok majd utána kétkannás rendszer .... Falun először kétkannás .... majd sziget ... majd hulladékudvar ..... és addig ??

  Ma láttam Győrújbaráton a szeletív szigetnél : púposra rakott szelektív kukák mellettük zacskóban ami nem fért bele ... visszafele jöttem : a kukák kicserélve a többi maradt ....

  Viszont örömmel látom a vizügy melletti szelektív sziget megtalálta helyét :
  - nagy kalicka fodrászat előtt - nagykalicka buszmegállóknál - kiskalicka buszegállóknál - kiskalicka 1 méterrel
  arrébb ..... ( most jó !!! ) ezt nem lehetett volna elsőre ?? nem drága módja ez a gondolkodásnak ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A harmadik felvonás dicsérete - Függöny fel! a Győri Nemzeti Színházban

Régen láttam olyan jó harmadik felvonást, mint a Függöny fel! című színmű győri előadásában. Tovább olvasom