Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Szelektív road-show a környezet védelméért

A környezetvédelemre, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívták fel a gyerekek figyelmét a szervezők a napokban Győrben tartott „Szelektív road-show”-val. A városban és környékén egy év alatt sokszorosára nőtt az ily módon összegyűjtött anyagok mennyisége.
A tudás kereke: A megcélzott korosztály a 7–12 éves volt.
Második alkalommal rendezte meg közösen a győri önkormányzat, a Komszol Kft. és az Ökopannon Kht. a szelektív hulladékgyűjtési road-show-t. A megcélzott korosztály elsősorban a 7 és 12 év közötti korosztály volt, de az óvodásokat is szívesen látták.

Az apróságok többek között a „hasznosítási torony", a „tudás kereke" és az „ökofa" segítségével játékosan ismerkedhettek meg az anyagok újrafelhasználásával. Például azzal, hogy az üveg többszörösen újrahasznosítható, vagy az alumínium újrafeldolgozása jelentős energiamegtakarítást eredményez. A gyerekek a rendezvény végén ajándékokat kaptak az oktatói programkiadványokból, kifestőkből, mesekönyvekből, jegyzettömbökből. A program kevésbé látványos része volt, de ugyanolyan hasznos, az az előző napi rendezvény, amelyiken több mint 60 pedagógus kapott segítséget ahhoz, hogy a tanórákon miként oktassák a szelektív hulladékgyűjtést.

– Ha a gyerekek rászoknak erre a szelektív gyűjtési formára, felnőttkorban is ezt alkalmazzák. Hiszek abban, s példa is volt rá, hogy otthon rászólnak a szülőkre, ha válogatás nélkül gyűjtik a szemetet. S ez az ilyen oktatónapoknak köszönhető – jegyezte meg Németh Zoltán, a győri önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke.
A politikus előrevetítette azt a lehetőséget, hogy öt éven belül a szelektív gyűjtés nemcsak egy tudatos gondolkodás lesz, hanem komoly anyagi vonzata is lehet, ha valaki nem eszerint rakja hulladékát a gyűjtőkonténerekbe.

– Kidolgozás alatt áll annak az elképzelésnek a megvalósítása, hogy aki szelektíven gyűjt, annak csökkenhet a hulladékszállítási díja. Aki nem a környezetbarát módot választja, magasabb díjat fog fizetni – tudtuk meg Németh Zoltántól.

A road-show után sem marad propagálás nélkül a szelektív gyűjtés, az Ökobusz járja a várost és környékét. Ha igény merül fel, bármelyik településre, iskolába, óvodába útnak indítják üzemeltetői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig örökségre várva

A Pannonhalmi Főapátság továbbra is várja örökségét, a több száz millió forintot érő oroszvári… Tovább olvasom