Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Szelektív hulladékgyűjtés: érdemes csatlakozni

A Komszol- lal öt vendéglátóegység kötött szerződést Győrben, a szelektív hulladék elszállítására.
Hazánkban Győr volt az első, ahol az egész városra kiterjedően megvalósult a lakossági szelektív hulladékgyűjtés. Németh Zoltán, a győri önkormányzat környezetvédelmi bizottságának, valamint a Komszol felügyelőbizottságának elnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta, 2001 óta a lakossági szelektív hulladékgyűjtés mellett és azzal párhuzamosan, a rendelkezésre álló edények függvényében intézményeknek, gazdasági társaságoknak is segítséget nyújtanak az újrahasznosítható hulladék elkülönített gyűjtésében. Hatvan intézménnyel állnak kapcsolatban, amelynek fele közintézmény.

Kezdetben ingyenes volt

Kezdetben minden intézménynél ingyenesen végezték a szelektív gyűjtést. A lakossági hulladékgyűjtő szigetek folyamatos bővítése miatt azonban a járatidő oly mértékben nőtt, hogy már nincs lehetőség az intézmények érintésére. A náluk keletkezett csomagolóanyagok szelektív gyűjtésére külön járatot kell beállítani.

Még így is olcsóbban...

A csomagolóanyagok elszállításának díja a műanyag- és az üveghulladék esetén a mindenkori kommunális hulladék elszállítási díjának mintegy 40 százaléka, azaz köbméterenként 1000 forint, a papírhulladék pedig továbbra is térítésmentes. Németh Zoltán kiemelte: éppen ezért szomorú, hogy ezt a kedvező lehetőséget nem használják ki a győri éttermek, hiszen a városban mindössze öt vendéglátóegységgel szerződtek a szelektív hulladék elszállításáról. Pedig fontos lenne, hiszen az üvegeket és a kartondobozokat figyelembe véve az éttermek nagy „hulladéktermelők".

„ Jobb előbb hozzászokni..."

A Torony étterem üzemeltetője, Máté Tibor elmondta, miután vállalkozásba kezdett üzlettársával, azonnal felhívták a Komszol illetékesét, hogy szerződést kössenek a szelektív hulladék elszállításáról. Egyrészt nemcsak a lelkiismeretüknek tesznek jót, hogy megteszik a szükséges lépéseket a környezetünk védelmében, hanem költségcsökkentő tényező is, hiszen a vegyes hulladék elszállításánál jóval olcsóbb. Ráadásul a szolgáltatás nem fix díjas, hanem a ténylegesen elvitt hulladék után kell csak fizetniük: amikor az edények megteltek, hívásra történik a konténerek ürítése.

Máté Tibor kiemelte, a hulladékok szortírozása csupán csöppnyivel több figyelmet igényel részükről az étteremben. Másrészt a jövőre nézve jobb előbb hozzászokni: ami ugyanis ma még csak lehetőség, az néhány év vagy évtized múlva bizonyosan kötelező lesz...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van hely Győrben a bevásárlóközpontoknak

Barkács- és kertészeti áruházon kívül még minden típusú üzletnek van hely Győrben- derül ki a Gardénia-gyár helyére tervezett bevásárlóközpont helyszínelemzéséből. A cég a vizsgálat során tüzetesen áttekintette a vonzáskörzet nagyságát és a helyi vásárlóerőt. Győrben még 32.814 négyzetméternyi bevásárlóközpontnak van hely úgy, hogy a konkurenciaharc ne vezessen kiszorítós versenyhez. Tovább olvasom