Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Szelektív gyűjtőszigetek Győrben: melltartót és kibelezett tévét is találtunk - fotók

A kisalfold.hu munkatársai több városrészben, összesen 11 szelektív gyűjtőszigetet tekintették meg Győrben. Ön szerint tiszta vagy koszos az edények környezete? Szavazzon!

Szemlénk során elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a szelektív hulladékgyűjtők menyire telnek meg, illetve mennyire tiszta avagy koszos a környékük.

Mielőtt keddi tapasztalatainkra térnénk, jegyezzük meg, hogy a kisalföldi megyeszékhelyen a műanyagot, a papírt, a fémet és az üveget lehet külön-külön gyűjteni.

Összesen 160 szelektív gyűjtősziget áll a lakosság részére tavaly tavasz óta; a műanyag és papír gyűjtésére szolgáló edényeket különböző időpontokban hetente háromszor-háromszor ürítik, míg a fémes és üveges edényeket egyszer-egyszer.

Első három célpontunkon (Földes Gábor u. 8/b., Kassák Lajos utca, Jereváni úti ABC előtti gyűjtősziget) teljesen rendben találtuk az edényeket, s ha közvetlen környezetükben nem is ennénk szívesen a földről, alapvetően rossz szavunk nem lehet a tisztaságra egyik helyszínen sem.Ide kattintva tekinthetik meg a 160 győri szelektív gyűjtősziget űrítési rendjét!

Földes Gábor u. 8/b.

Kassák Lajos utca

Leteszteltük a szelektív gyűjtőszigeteket Győrben - fotók: Cseh Róbert.

A Mécs László úti Tesco mellett már ennyire nem fényes a helyzet: kartonpapírokat és kibelezett tévét (!) találtunk a gyűjtőszigeten, sőt, kidobott, fekete női melltartót is.


Mécs László út (Tesco mellett)

Lajta út - Ikva út (SHIFON előtt)

A funkcionális analfabétizmus iskolapéldájára mégis az Ikva úti kínai áruház mellett bukkantunk. Hiába olvasható ugyanis, hogy adott edénybe csak üvegeket dobáljanak a lakók - valakiknek ennek ellenére sikerült kartonpapírral televágni az edényt.

Itt jegyeznénk meg: ha valaki nem rendeltetésszerűen használja a gyűjtőszigeteket, akkor egy június végi közgyűlési határozatnak köszönhetően akár 50 ezer forintos bírságra is büntethető Győrben.

A Marcalváros I-n található gyűjtősziget mellett több vasat is láttunk a földön heverni az egyik edény lábánál.

A nádorvárosi Malom ligetnél ugyanakkor semmi problémát nem vettünk észre, mint ahogy az Ipar út közelében lévő, Kacagány utcai szelektív gyűjtőszigetnél sem.

Igaz, utóbbi edényeknél elhagyott női melltartó helyett női lábbelik bökték ki a szemünket.


Malom liget

Kacagány utcai szelektív gyűjtősziget

A Bisinger sétányon található gyűjtősziget tisztaságát csillagos ötösre, míg a Dunakapu térit ötös alára értékeltük.

Bisinger sétány

Dunakapu tér

Noha a Bercsényi liget közelében található (Radnóti utca) edények szintén gondozottak, azt nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a liget nem kapott külön edényeket - holott utóbb hely egyértelműen Győr legismertebb illegális szemétlerakója időtlen idők óta.

Radnóti utca

Egy kis szokásos szemét a Bercsényi ligetben

A Kossuth utcai szelektív gyűjtősziget szintén hellyel-közzel rendben, más kérdés, hogy Újváros főutcája kedden is "úszott" a szemétben.

A két tény között azért némi összefüggés bizonyára van.

Kossuth utca

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. gabodick 2011. szeptember 12. 12:44
  „Más országokban e szelektív szemétgyüjtés a lakosságnak természetes, és élnek is a lehetöséggel. Idönként ingyenes tájékoztatás és szabadnapi bejárás is van a szemét feldolgozásáról szóló elöadásokra, megtekintésére. Persze máshol is vannak szabálytalanságok, illetve rendetlenségek. Szerintem ez a hozzáállás kultúta kérdése.”
 • 27. adamasz1977 2011. szeptember 09. 13:00
  „Sajnos a Magyar ember 99%-a nem nőtt fel a szelektív hulladék kezelésére! Még azok sem akik rendszeresen ott ürítik a ki hulladékukat. A Szelektív ürítésének lényege, menete: 1. az üres flakont, üveget, jughurtos tejfölös stb. dobozt kiöblíteni. 2. lecsöpögtetni 3. összepréselni 4. a HELYES kukába kidobni. A üditős flakonról a kupakot levenni, mert ebből a beteg gyerekeket lehet támogatni. Vannak erre külön gyűjtőpontok! Ennyi lenne, de 20-30 emberből jó ha 1 ember tesz így.”
 • 26. didi7 2011. szeptember 07. 22:31
  „Tisztelt Mindenki!

  Sajnos saját bőrömön vagyok kénytelen tapasztalni mindezen "kellemes" dolgok hatását.... Vagy, 40 éve vagyunk édesapámmal zulajdonosai egy pici kis hévégi teleknek a Góré dülőben... Azért hívják így, mert az akkori téglagyár mellett kukoricagórék álltak, gyöngytyúkok szaladgáltak szana és szét és csend vol és nyugalom. Én még játszottam azokkal a csillékkel, amelyeket a téglagyárban használtak...:-)
  Aztán jött, valami normálisnak nem mondható ember, akinek megpattant egy ér az agyában, -sajnos nem volt elég vastag- és tönkretette az egész addigi nyugalmat, tisztaságot, rendet. Csatlakozom az előttem írókhoz, csak kicsit más oldalról szeretném megközelíteni a dolgot. Mi lesz a természettel?????
  Mert azóta a környezetünkben lévő kertekben -meghalnak a fák, ihatatlan, az addíg tökéletes ivóvíz, bűz terjeng, mindezzel megkeserítve a pihenésre vágyó apró emberek napjait. Sajnos -erre élő példa is van-, volt olyan szenvedő alany, akit a panasza előadásakor.....eltessékeltek, mert, hogy foglalkozzon inkább a saját dolgával... SZÉGYEN!!!!! Környezetvédelem??? Balogh úrnak tennék egy 100 négyzetméteres darabkát a telkére ebből e gennyből, elásott tankokkal és sok más olyan dologgal, ami itt nem írható le...sajnos..., haddddd élvezze úgy, mint mi! Vagy a pénz, az ingatlabiznisz és a többi szarság viszi az emberi fajt is, letarolja az a pár éhes zseb a normálisan élni akaró embereket? Van pár seggfej, ekiknek ezért akár bűnhődnie is kellene? Gyerünk!”
 • 25. sj666 2011. szeptember 07. 21:10
  „Vajon milyen szempontok mérlegelése után kerültek elhelyezésre a szelektív hulladékgyűjtők a mostani helyükre?
  Figyelembe vettek-e egészségügyi, tűzvédelmi előírásokat? Tekintettel voltak-e arra, hogy milyen problémákat
  okoznak a kukák közelében lakó embereknek? Miért látok hulladékgyűtő szigetet templom, illetve művelődési
  ház bejáratától néhány méterre? Vagy lakóház ablaka alatt az ablaktól pár méterre? A döntéshozóknak mérlegelniük kellett volna, hogy mekkora zaj-, piszok- és szagterhelést zúdítanak azok nyakába, akik ezen gyűjtőpontok közelében él(né)nek! Ugyanis a szelektív polgártársak a nap 24 órájában "használják" a gyűjtőpontokat a maguk módján: éjfélkor tapossák az utcán a PET-palackokat a kukába dobás előtt (nem otthon, elindulás előtt). Az üvegek kukába dobáskor rendkívüli zajjal landolnak, éjszaka nehezen viselhető a közelben lakóknak. Kellene egy "illemkódex" a kukák mellé, tudatva a felhasználókkal, hogy a közelben "emberek" élnek. A kukákat szétborogató guberálók okozta problémákat már fel sem sorolnám ...
  A döntéshozóktól elvárható lenne, hogy az elmúlt idő tapasztalatai alapján átgondolják ezen szelektív szigetek elhelyezkedését és a nem megfelelő helyen lévők máshova telepítését.”
 • 24. jóhatudod 2011. szeptember 07. 20:44
  „Csak egy megjegyzés a bercsényi-s szeméthegyhez ! Tisztelt cikkiró feltünt Önnek hogy a kidobott szemét között egy gramm fémhulladék sincs ??

  Na hármat találhat hogy kik dobálják oda a szemetet !!!!!!!”
 • 23. háté 2011. szeptember 07. 20:13
  „Több mint húsz éve láttam egy filmet London "szemétkezeléséről", ami időtlen idők óta működik.
  Nincs szelektív gyűjtés, minden megy egy válogató sorba, hatalmas összehangolt gépezetek sora, a vége szelektív lesz a szemét,
  - és nem mutogat senki a másikra.- és nem folyik el a pénz!”
 • 22. háté 2011. szeptember 07. 20:03
  „A szemét az egyik legnagyobb biznisz, azt és úgy számolnak el ahogy akarnak.
  Összegyűjtenek, elszállítanak5m3 -elszámolnak 25m3, vajon mi lenne ha nem lennének szemetelők?
  Szemétűl meggazdagodnak egyesek!”
 • 21. soproni 2011. szeptember 07. 19:54
  „Sajnos a Magyaroknak még van mit tanulniuk a szelektiv szemét gyűjtés terén.Miért érzik jól magukat az emberek,ha koszos környezetben élhetnek és miért közömbösek,ha tenni kell valamit a környezetük tisztaságáért? Miért van az,hogy Ausztriában és sok más országban ez működik? Ők miért tudják megkülönböztetni a különböző hulladékokat? Sopron is lassan egy kész szeméttelep lesz.Kevés a hulladékgyűjtő és nem helyeznek ki többet,mert gond a szemét elszállítása,kevés a szemétszállító autó. Mindenki az előtte levő példát követi ,de sajnos nem minden szülő tanítja és szoktatja gyerekeit a tisztaság szeretetére,mások munkájának megbecsülésére.”
 • 20. BudaiKr 2011. szeptember 07. 19:25
  „Mondjuk általában én is ezekbe a szelektivekbe dobom bele az összes otthoni háztartási szemetet. végülis szemét mindeggyik. örüljenek hogy nem az utcán szóróm el. nem fogok szemét dijjat fizetni ezért örülök ezeknek a szelektiv kukáknak.”
 • 19. Madarász 2011. szeptember 07. 14:43
  „12. Nyáron az egész város így is büdös, mert diszkrét kukaszag lengedez a város felett a két ürítés közötti második héten.

  14. Ez sajnos az egész városra jellemző, kétheti szállítás, lyukacsos kukák, romlott étel, szennyezett csomagolás, kutyagumi, stb. pedig a vegyes kukába való.

  Szerintem 60 literes zárt kukák kellenének, de azt vigyék el hetente, ne a lyukacsos 120 literes bűzölögjön a 38 fokban két hétig.”
 • 18. .viki27. 2011. szeptember 07. 13:55
  „Nem takarítás után kellene készíteni a fotókat, hanem alkalomszerűen!Az utolsó képen levő szelektív gyűjtő van hozzánk legközelebb. Az itt lakók vagy nem tudnak olvasni vagy a Győr szolt nem érdekli milyen állapotban van-kivéve ha fényképezik-de áldatlan állapotok vannak!Az ürítésről amit írnak az nem igaz!Ritkán jön a kocsi ritkán jön közterület felügyelő,ha jön akkor azt igazoltatja aki rendesen a szemetet viszi a szelektívbe.Tanúja voltam ! Rengeteg autó alkatrész kommunális hulladék autógumi szerte szórva és persze nem az van beledobálva a kontéberbe ami rá van írva , ha egyáltalán bele van dobva!Sokkal koszosabb a város és a környék mint amikor köbös konténerek voltak kirakva!Az sem volt valami szuper látvány itt Újvárosban !A megoldás az lenne ha a családi házas környezetbe külön szemét tárolók lennének de ez csak álom!”
 • 17. Oreg35 2011. szeptember 07. 13:41
  „T. Cikkíró! A Radnóti úton nincs szelektív gyűjtő! A kép a Hársfa utcai posta előtti gyűjtőt mutatja! Bocsi a helyreigazításért!”
 • 16. rubeola 2011. szeptember 07. 13:21
  „Az egész város bűzlik a régi és az új szemétteleptől!!!!!! Az egész város egy nagy szemétdomb....és ki kukorékol rajta????”
 • 15. georgbob 2011. szeptember 07. 11:25
  „moderálva offtopic”
 • 14. pappe 2011. szeptember 07. 11:23
  „Jah még egy szeméttéma: A Baross híd alatt van az önkormányzat szelektíve, faráccsal elzárt privát szeméttárolója. Hát amikor 30 fok körüli a hőmérséklet, hányinger nélkül nehéz a híd alatt átmenni. Olyan bűz árad ki a fakalitkából. Néha még látható jele is van alul kifolyás formájában. Mindegy, privát parkolóhoz privát kukatároló is jár. A zemberek meg ne legyenek finnyásak... :)”
 • 13. rubeola 2011. szeptember 07. 10:37
  „Marcal II-őn a Spar mellett általában szemetes, gazos, a kukázók rendszeresen nyitva hagyják, az ürítések gyakorisága sem megfelelő, a kartonpapíros hamar megtelik és akkor mellé rakják. Egyszóval és általában a környéken nem áll a Győrszol a "helyzet" magaslatán. Elvadult, gyomos, gazos, szemetes játszóterek, a bodzabokrok, bozótok uralják a környéket. Mégegyszer a helyszín pontosítása: Marcalváros II, a Spar és a Tesco környéke.”
 • 12. VargaP 2011. szeptember 07. 10:36
  „ha mindez nem itt lenne, hanem Sashegyen, akkor a Szabadhegyiek és a Fehérvári útiak még jobban panaszkodnának, hogy büdös a szeméttelep, így az egész város büdös, hiába Győrszol, a környezet tisztaságáért”
 • 11. pappe 2011. szeptember 07. 10:31
  „Nem éppen szelektív gyűjtő, de a témához kapcsolódóan érdemes megnézni a Verseny Tesco melletti ruhagyűjtő konténert is. Kész szemétdomb a környéke a valakik által kicibált és szétszórt ruháktól...”
 • 10. georgbob 2011. szeptember 07. 09:38
  „Gyertek ki Ménfőcsanakara a lakóparkba. Igazán lehangoló <moderálva>”
 • 9. Madarász 2011. szeptember 07. 09:27
  „Felénk is csak az a baj, hogy ritkán ürítik, meg persze sok helyen lezárják a papírost és a kartonokat nem tudják a kis nyíláson (amin egy tisztességes köteg újságpapír is csak 5 részletben fér át) átpréselni, ezért lerakják mellé.

  Amúgy Szabadhegyről és Kismegyerről egy kép sem volt.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csobbanhatunk: Megnyílt a felújított győri uszoda

Kedden megnyílt a felújított győri uszoda, amely a közelmúltban elhunyt legendás öttusa mesteredző,… Tovább olvasom