Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Székely kincsek a hagyományos Péterfy-napon

Győr - Erdély kulturális örökségének szentelték pénteken a hagyományos Péterfy-napot az evangélikus oktatási központban.
„Merjetek magyarok lenni, legyetek büszkék gazdag kultúránkra!" – így biztatták a Muzsikás együttes tagjai a zeneszámok között a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ diákjait. A nyitókoncert után programok sora kalauzolta az erdélyi kultúra, Székelyföld szellemi tájain a gyerekeket.

Előadást hallhattak Erdélyről, Wass Albertről, kiállítást láthattak Jókai életéről, ízelítőt kaptak a székely táncokból, népdalokból, népművészetből, megismerhették a korondi kerámiákat, miközben Bakay Péter evangélikus lelkész a Gyimesekben szerzett élményeit osztotta meg a diákokkal. Előadásában többek között egy idős csángó asszony szavait idézte, aki szerint „nem az a lényeg, hogy a világban meddig jutunk, hanem hogy ahol élünk, ott a helyünkön legyünk".

A gimnazisták Ambrus Lajos korondi költővel beszélgettek, aki érdeklődésünkre székely huncutsággal megjegyezte:
– Fényűzés, hogy az iskola egy napot Erdélynek szentel, de a lebilincselő érdeklődés, a szemek csillogása igazolja, hogy a szellem és a lélek megengedhet magának ennyi fényűzést. Ezt a lelkesedést látom a hagyományos korondi Hazanéző táborainkban is, ahol a győri evangélikus iskolások nyaranta – már több mint tíz éve – a székely tájjal, irodalmi és néphagyományainkkal ismerkednek.

Kicsik-nagyok kacagtak tegnap az iskola udvarán a MárkuSzínház „Az égig érő fa

– Iskolánk pedagógiai programjában is szerepel, hogy gimnazistáinknak a négy év alatt legalább egy erdélyi túrán részt kell venniük – említette Hallgatóné Hajnal Judit, az evangélikus oktatási központ igazgatója. – Akik már jártak ott és a Székelyföldön megismerhették a szív jóságát, megtalálták a tiszta forrást, a hitet, a szeretetet, a békességet és azt a furfangot, ami mindig becsülettel párosul, azok a diákok már egész másként szemlélik a világot, azoknak még a nyelve is megtisztul és szívük közepén ott a havasok, ott a vadregényes táj.

A szellemi kóstoló mellett jutott idő azért játékra, kézművességre is. Kacaghattak a MárkuSzínház népmese-feldolgozásán az iskola udvarán. Akinek pedig úgy tartotta kedve, részt vehetett az országos evangélikus focibajnokságon, vagy a Sajó Károly környezetvédelmi csapatversenyen vetélkedhetett, izgulhatott.

Akinek pedig úgy tartotta kedve, részt vehetett az országos evangélikus focibajnokságon. Fotó: Krizsán csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro.Motion projekt: Hogyan közlekednek a ménfőcsanakiak?

Győr - Milyenek a közlekedési szokásaink? Változtathatunk-e azon, hogy a közlekedésből származó… Tovább olvasom