Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Szegénységcsúszda kérdőjelekkel

A most következő történet szereplői évekkel ezelőtt még reménykedtek sorsuk jobbra fordulásában.
A történet szereplői évekkel ezelőtt még reménykedtek sorsuk jobbra fordulásában. A győri Inszol rt. többször felszólította őket tartozásuk rendezésére. A minap bírósági végzést kaptak a kilakoltatásról, hiába akarták utólag rendezni számlájukat – költözniük kellett.

Könnyek és a megváltoztathatatlanba beletörődő mondatok – ez jellemezte a két rokkantnyugdíjas asszony kétségbeesését, akik öt éven keresztül testvéri szeretetben, egy háztartásban éltek. A depressziója miatt lerokkantosított Vadász Kálmánné öt éve vállalta a szomszédos, udvari lakásban ugyancsak betegeskedő Préda Ilona gondozását. Vadászné és élettársa az elmúlt öt-hat évben összegyűlt tartozásukat – különböző családi és egyéb körülmények miatt – nem tudták kiegyenlíteni. Az összeg nőtt, mígnem Vadásznét értesítették a bírósági végzésről, a kilakoltatásról.

– Tizenhárom éve kényszerűségből a Bútorgyár utcából költöztünk a Szent Imre úti udvarba – mondta a személyes tárgyait pakoló asszony. – Ilonkával évek óta jóban voltunk, amikor a férjét eltemette, úgy határoztunk, próbálunk egymásnak segíteni. A kettőnk nyugdíja alig több mint hatvanezer forint, az élettársamnak pedig évek óta nincs állandó munkája.

Mária összes vagyona – azaz feje felett a tető – úgy tűnik, most elúszott. A bírósági végzést követően ugyanis már hiába szerette volna egy összegben rendezni tartozását, mindhármójuknak el kellett hagyni az addig közösen használt lakást. A két asszony Préda Ilona szoba-konyhás lakásába költözött át, az ingatlankezelő Inszol rt. képviselőjének beleegyezésével. Az élettársnak azonban mennie kellett. Segítségért fordultak a családsegítőhöz, az egészségügyi és szociálpolitikai irodához, ahonnan kéthavonta átmeneti segélyt kapnak. Vadászné szerint nem történt volna meg velük mindez, ha létszámleépítés miatt nem küldik el a kismegyeri baromfitelepről, hiszen másfél évig a rokkantnyugdíja mellett néhány órában ő is, élettársa is ott kapott munkát. Most magukra maradtak a bajban: Marcsi hat, Ilona két gyermeke közül egyre sem számíthattak.

Szemerkélő esőben bútorral megrakott teherautó indul, a két nő fázva, összekapaszkodva pakol. Ha kisebb lakásban is, de új életet kezdhetnek – ketten. A gyógyszereket csak néhány nap múlva tudják kiváltani, különben kenyérre nem maradna pénzük. Élnek, ahogyan tudnak, a szegénységcsúszdáról aligha van visszaút.

Négy család költözött kényszerűen

A peres esetek többségében az adós együttműködése minimális vagy egyszerűen visszautasítja azt – állítja Janicsek Tibor, a győri Inszol rt. ügyvezető igazgatója, aki szerint a százas nagyságrendű peres ügyekhez viszonyítva elenyésző a mostani kérdéses ügyek száma. Körülbelül 5000 bérlőből 1800-nak problémája (3–400-nak 30 ezer forintot meghaladó tartozása) van. Július végéig hét kilakoltatásból egy volt önkényes lakásfoglalás, kettő pedig jogcím nélküli lakáshasználatról szólt. Évek óta felhalmozott tartozása miatt négy család költözött kényszerűen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aluljárós nyílt nap

Lapunk javaslatára, mint már írtuk, nyílt napot szervez a lakosság részére a Nádor aluljárót építő… Tovább olvasom