Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Szegényes győri pályázat

Úgy tűnik, a többi jelölttel ellentétben Győr egyáltalán nem veszi komolyan az Európa Kulturális Fővárosa versenyt.

Eger, Pécs, Budapest, Debrecen, Miskolc honlapjaira elég rápillantani, komolyan veszik a második fordulót, hogy elnyerjék az Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-ben. A www.gyor.hu oldalakon a mára már szinte lényegtelenné vált Rechnitzer-féle anyag jön csak fel. Elkészült azonban a második fordulós vázlat is, amelyről csütörtökön tárgyal a közgyűlés.
Egerben összességében 130 millió forintot fordítanak arra, hogy elkészüljön a második fordulós pályázati anyag. Megvalósíthatósági tanulmányok, propaganda és maga a pályázat elkészítése kerül ennyibe – tudta meg a Kisalföld a munkát elvégző egri idegenforgalmi és kulturális iroda vezetőjétől, Protovinné Zsilinszky Erzsébettől. Éppen szerdán adták nyomdába a pályázat komplett anyagát. Nyolc belső munkatárs és 22 külsős dolgozott a pályázaton.

Miskolc is már a véghajrában jár. Az első fordulót 280 ezer forintból hozták tető alá, igaz, egy cég 12 millió forintnyi felajánlásával, munkájával segítette a dolgukat – mondta el Ádám Ibolya, a miskolci kulturális osztály vezetője. Majd kifejtette, hogy a második fordulóban – nagyon sok felajánlást, társadalmi munkát használva – 6 millió forint körül lesz a kifizetett pénz. Megvalósíthatósági tanulmányra szinte nem költenek, mert azok már korábban elkészültek. Vagyis régi terveket húztak be a pályázat égisze alá. (Ez gyakorlat több helyen, Győrött is: Fekete-iskola felújítása, a győrszentiváni közösségi ház, a színház felújítása.)

Mindenki másképp csinálja

Tiltakozó értelmiség

A pályázattal kapcsolatban az első forduló munkálataiban résztvevő Sándor János építész egy elég sarkosan megfogalmazott véleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. Szerinte jelentős szellemi veszteség érte Győrt azzal, hogy az Európa Kulturális Fővárosa pályázat második fordulójára nem készül el egy oda való dokumentáció. Az első pályázat készítésénél a megyeszékhely szellemi élete megmozdult, ez az építész levele szerint most nem érezhető. A városnak lett volna dolga ismét bevonni az embereket a pályázat elkészítésébe. S hogy ez nem történt meg, arra nem lehet magyarázat, hogy sok pénzbe került volna. A városnak legalább jól kidolgozott terveken keresztül kellene szembe nézni a jövővel.

Pécsett a munkával megbízott Európa-ház irodavezetője, Tropa Ildikó elmondta, 80 millió forintot fordítottak a második fordulóra és a pályázatot népszerűsítő eseményekre. Budapest közel 150 millió forintot szánt arra, hogy jó pályázattal vágjon neki a második fordulónak. Győr – ahogy azt a pályázat anyagi hátterét biztosító városépítészi iroda vezetője, Jezsó György tájékoztatott – 6 millió forintot szánt a második fordulóra. Ebből 1,7 millió a pályázatot író alapítványé. (Emlékeztetőül Rechnitzer János és csapata 3,5 millióért készítette el az első forduló anyagát.)

A győri pályázat ezen adatok alapján nem tartalmi szempontok szerint vizsgálva a „szegényesen" kistafírozott munkák közétartozik.
A pályázó városok közül mindegyik a finisbe ért. A korábbi tapasztalatokra és csapatokra építve már a nyomdai munkáknál járnak. Győrött pár hete egy új név jelent meg mint pályázatíró. Borsa Kata a Karzat Alapítvánnyal (a pannonhalmi zsinagóga felújítására alakult) kapta meg a lehetőséget, hogy a pályázat második fordulós anyagát elkészítse.

Az utolsó pillanatban

Tóth Nándorné, a győri kulturális iroda vezetője erről elmondta, kiírtak egy közbeszerzési pályázatot a munka elkészítésére, de túl sokat kértek a pályázók munkáért. (A Kisalföld úgy tudja, 27–40 millió forint körüli összegeket, és ebbe a pályázók már propagandaköltségeket, felvezető programokat is beleszámítottak.) A város szinte az utolsó pillanatban bízta meg Borsa Katát, aki 12 éve már a Sziget Fesztivál gyerekprogramjait szervezi. Tóthné szinte ismeretlenül kereste meg a fiatal hölgyet, és kérte meg, hogy a rendelkezésre álló 1,7 millió forintból hozza tető alá a pályázatot.

Mint emlékezetes, Rechnitzer János és csapata nem vállalta, hogy elkészítik a második fordulós pályamunkát. A pályázat elkészítése azonban nem csak ezért szenvedett késedelmet. Sokáig még azt sem döntötték el a városházán, ki lesz a fő koordinátor.

A második forduló

Egy kis összehasonlítás...

Ajánlott honlapok az összehasonlításhoz, melyik város mennyire veszi komolyan a kulturális főváros pályázatot, az internet szintjén:
http://www.pecs2010.hu/hun/
http://www.eger2010.hu/palyazatletolt.php
http://www.miskolc2010.hu/
http://www.debrecen2010.hu/

A személy tehát közel három hete megvan már. Borsa Kata elkészített egy vázlatot, amelyet ma elfogadhat a közgyűlés. Ez lényegesen hosszabb, mint az a másfél oldal, amivel a Rechitzer-féle csapat indult neki a pályázat első fordulójának. Viszont kevesebb, mint az egész kidolgozott pályázat. (Általában a pályázó városok közgyűlése nem vázlatot, hanem komplett pályázatot fogad el. Főleg a beadás előtt két hónappal. Hiszen a fordítás, a propagálás, a népszerűsítés csak ezután következhet.)

A pályázati terv sok általános mondatot tartalmaz, főleg olyanokat, hogy legyünk bizakodóak, képesek vagyunk a nyerésre és hasonlók. Zömében követi az előző fordulóra benyújtott pályázat fő irányait.
Újdonság viszont, hogy a Kossuth utca elején található önkormányzati házakba tervezi a Vaskakas Bábszínház és a fesztiváliroda elköltöztetését. Valamint a jövőműhely összejövetelén is felmerült újvárosi skanzent is megvalósíthatónak tartja, és javasolja annak kialakítását. A jövőműhelyre 1200 meghívó ment ki, nyolcvanöten voltak ott az ötletező eseményen. Akkor, június 18-án(!) még ötleteket gyűjtöttek az augusztusban benyújtandó pályázathoz. 

A kész munkát a jövő hét végére ígéri Borsa Kata. Tóthné szerint a pályázat a vázlatból is láthatóan jó és megvalósítható. Akkor is, ha megnyesri a város, akkor is, ha nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képviselő kertje mindig ''zöldebb''

A növényvédelmi törvény módosításával ettől az évtől jelentősen szigorodott a parlagfűvel borított földek ellenőrzése és a hanyag tulajdonosok büntetése. Legalábbis papíron. A törvénymódosítás szerint július 1-jéig a tulajdonosoknak le kellett (volna) kaszálniuk, illetve ki kellett irtaniuk a parlagfüvet. Aki nem tette meg, az komoly pénzbüntetésre is számíthat. Tovább olvasom