Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Széchenyi téri ügy: megbékélt leletek

Jogerősen lezárta az ügyészség a Széchenyi tér régészeti leleteinek megsemmisítése miatt indult büntetőeljárást, mivel nem tudta megállapítani, hogy a kivitelező rosszhiszeműen járt el 2009 tavaszán.

Az örökségvédelmi hatóság másodfokon 57 millióra bírságolta korábban a résztvevőket, a büntetőeljárás azonban lezárult. Emlékszünk: mielőtt a teret felújították, országos vihart kavart rongálástól volt hangos a sajtó.

Az azóta elhunyt Figler András, a kulturális örökségvédelmi hivatal vezetője "három évtized legnagyobb régészeti kultúrbotrányának" nevezte, hogy a felújítás során nagy valószínűséggel megsemmisültek a terület nagy részének középkori és újkori rétegei.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal teljes körű vizsgálatot rendelt el, a kivitelezőt és a beruházó önkormányzatot egyetemlegesen 75 millió forintra bírságolta, amit az érintettek megfellebbeztek, s végül 57 millió forintra módosították a bírság összegét.


A tér felújítása országos vihart kavart pár éve. Fotó: Kisalföld-archívum (Bertleff András)
A tér felújítása országos vihart kavart pár éve. Fotó: Kisalföld-archívum (Bertleff András)

Eközben büntetőeljárás is indult, mégpedig – szó szerint idézzük – "kulturális javak körébe tartozó tárgyak régészeti lelőhely megsemmisítésével elkövetett rongálás" gyanúja miatt.

Elfogultsági indítvány miatt a pápai rendőrséghez került az ügy, de mindvégig a Győri Városi Ügyészség felügyelte a nyomozást. Ez most lezárult, de nem vádemeléssel, hanem az eljárás megszüntetésével tettek pontot az ügyre, s mivel nem éltek ellene panasszal, most jogerőssé vált – tudatta Székelyné dr. Riba Katalin főügyészségi szóvivő.

Elmondta: a határozat szerint csak azt lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a kivitelezői körhöz tartozó személyek gondatlanul jártak el, a széles körben felderített felelősökkel együtt több olyan mulasztást is elkövettek, amik viszont a nem megfelelő engedélyezési eljárások, hiányosságok, a koordinálatlanságok következményei. Szándékos magatartást – amivel legalább belenyugodtak volna a régészeti lelőhely vagy emlékmű megsemmisülésébe – nem lehetett megállapítani.

Alapvető problémát okozott, hogy az örökségvédelmi hivatal a tér egészére, a közlekedési hatóság pedig csak az azt érintő utakra nézve adta ki engedélyét, s a határozatok között eltérések nehezítették az eligazodást a kötetekbe nyúló tervdokumentációk között.

A műszaki szakértő szerint az építtetőnek – azaz az önkormányzatnak – a tér egészére nézve kellett volna beszerezni még számos dokumentumot: például örökségvédelmi hatástanulmányt, részletes talajmechanikai szakvéleményt, örökségvédelmi feltárási engedélyt és bontási engedélyt.

Ugyanakkor az örökségvédelmi hivatal mulasztásaként jelöli meg a szakértő, hogy ezeket az engedélyeket nem követelte meg, holott például a régészeti feltárást már az 50 centinél mélyebbre hatoló földmunka is indokolta volna.

Emellett nem vizsgálta át alaposan a kivitelezési tervdokumentációt, s nem biztosította a folyamatos megfigyelést – áll ez is az ügyészség határozatában. Ugyanakkor kimondja a szakértő, hogy az örökségvédelmi hivatal feljelentése alapján először gyanúsított kivitelezők a tervekben és az engedélyben foglaltaknak megfelelően jártak el.

A szakértő azt is kimondja: az örökségvédelmi hivatal feljelentése alapján először gyanúsított kivitelezők a tervekben és az engedélyben foglaltaknak megfelelően jártak el.

Olvasóink írták

 • 8. bato 2012. november 12. 22:19
  „Persze, hogy már senkit nem érdekel. Ez így van rendjén, így is számolták a "B-verziót". Nem is ez az igazán szomorú-már megszokhattuk. Nálunk ilyen a politika, ilyen a politikus...
  Ami igazán elkeserítő, hogy az ügyészég ehhez olyan szinten asszisztál, ahogy azt a San salvadori ügyészség rosszabb napjain teszi. Indoklásában olyan maszatolást, olyan, szakmai szempontból bicskanyitogató, jogászi logikával "letagadomanapotazégről" érveléssel teszi mindezt, hogy ezzel az erővel bárkiről bármikor bármi bebizonyítható-és annak az ellenkezője is. Ráadásul dilettáns megállapításokkal mindezt. Ez lenne a Mi igazságszolgáltatásunk?!
  Egy banánköztársaságban legalább jó idő van...”
 • 7. urbaniastapista 2012. november 10. 20:18
  „A leletek nem békéltek meg, eldózerolták őket.”
 • 6. apex 2012. november 10. 10:00
  „Remélem a Dunakapu téren nem történik a cikkben írtakhoz hasonló barbárság. Bár, ha mélygarázs épül ez elkerülhetetlen lesz. Tudomásom szerint, ha valaki pl. a kertjében ásás közben régészeti tárgyakat talál, azokat azonnal jelentenie kell az illetékes múzeumnak és semmiképpen nem folytathat tovább olyan tevékenységet, ami a talált tárgyakat károsíthatja. A Széchenyi téren dózerrel estek neki a föld alatt rejtőző leleteknek, pedig köztudott volt, mit rejt a föld.”
 • 5. bazsifekete 2012. november 09. 20:29
  „Eme videóban feltűnik az emlegetett Újvárosi emberke. 2 alkalommal is látható benne, 6perc 10 másodpercnél és 7 perc 5 másodpercnél !!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=SPQsjEXB8So&feature=relmfu”
 • 4. DON 2012. november 09. 18:12
  „Az a baj, hogy ez már senkit nem érdekel. Illetve, hogy a teret feltúrták, lekövezték, a bizonyítékokat eltüntették, és az országot azok vezetik, akik ezt a várost is bitorolják. Egyébként a cikkben elhangzottakra reagálva: nem a KÖH-nek kellett volna felügyeletet biztosítani, hanem a téren lévő múzeumnak - szakmailag. Emberileg pedig csak annyit: minden reggel arra jártak dolgozni. Nem tűnt fel nekik, hogy ott gubanc van? Akkor még megvoltak azok a jogköreik, amelyeket nagyon okosan, azóta a Dunakapu tér miatt már jó előre elvettek tőlük is és a KÖHtől is. Ez utóbbival már nem lesznek ilyen gondjaik, mint a Széchenyi térrel. Itt előre kiherélték a hivatalokat.
  Végső soron illene gratulálnunk annak, aki mindezt kigondolta. Most is megmutatkozott a szomorú magyar igazság: van az ország vezetőinek esze, de rosszra használják.

  Gróf Úr! Én úgy tudom, hogy a Gardénia törmelékeivel van felöltve a Széchenyi tér, amit egy Újvárosból származó városházi képviselő - aki történetesen nem a rezsim tagja - édesapjának a cége szállított oda... Ennyit a helyi politikai érdekképviseletről :)”
 • 3. Tündenéne 2012. november 09. 14:58
  „Na persze, mégis mit vártunk? Majd kideríti, hogy rosszhiszeműen betonozták be az egészet...? Ébredjünk már fel :(”
 • 2. Oreg35 2012. november 09. 13:13
  „Szégyen ez a megsemmisítési határozat! Nem egy helyen kimondja, hogy többen mulasztást követtek el! Ezekért büntetés nem jár? Röhej az egész! Ilyen a magyar igazságszolgáltatás!”
 • 1. Gróf-Úr 2012. november 09. 12:30
  „Kérem tisztelettel nálunk mindig pontban déli tizenkét órakor, még az ebéd előtti időszakban van a referálás, amikor Iván és Etus jelentik a háztartással kapcsolatos dolgokat. Ebéd után már nem terheljük magunkat gazdasági kérdésekkel, amelyek az emésztést nehezíthetnék. Ma épp akkor olvasta Wilhelmina az újságban a Széchenyi tér leletügyének lezárását, amikor Iván referált. Emlékeztünk, hogy ő 2008-ban állandóan az ásatást figyelte, szeretett volna régésznek állni inaskodás helyett. Tőle tudtuk most meg, hogy a teret a város veszélyes hulladékkal töltette fel, ráadásul több ezer köbméterrel! A Graboplast ipari hulladékából készített darálmány paraffin származékokat tartalmazott s a mintavétel során a Talajvédelmi Felügyelőség ezt egyértelműen kimutatta. Szigorúan tilos lett volna ezeket a káros anyagokat a tér burkolata alá tölteni! Eltussolták az ügyet, most pedig bírósági végzés született, amely végsősoron szentesíti a törvénytelenséget. Hát ez rettenetes, Wilhelmina most visszavonult, migrénje van, mert kedvenc kávézóhelye a Pálffy terasza volt, s annak idején Iván szerint pont innen vették a mintát! Így többet nem ülhet kedvenc helyén s annyira megviselte ez a hírhallás, hogy az ebédet is lemondta. Én a magam kedvéért nem fűttetek be az ebédlőben, így most egyedül kell étkeznem a konyhai gőzben a cselédekkel. Egészen kibírhatatlan, amit áttélesen a város vezetés miatt kell elszenvednünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A `Piranesi álma´ című kiállítást meghosszabbították a győri városi múzeumban

A Városi Művészeti Múzeum építészettörténeti tárlata Giovanni Battista Piranesi (1720-1778)… Tovább olvasom