Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Széchenyi tér egy része Kasmire White kőlapot kap

Március végéig a Lloyd épület előtti és a Rómer Flóris-szobor körüli terület kap új burkolatot, és fateraszokat alakítanak ki az épület mellé.

Elkezdődött a Széchenyi tér és környezete fejlesztésének második üteme. A Lloyd épület körüli terület és egyes utcarészek újulnak meg.

Átadták a munkaterületet a győri Széchenyi tér és környezete funkcióbővítő fejlesztés II/A – II/B ütemének megkezdéséhez. Az európai uniós támogatással megújuló barokk főtérhez kapcsolódó beruházás első és második üteme összesen mintegy 966 millió forintba kerül.

A Széchenyi tér és környezete fejlesztésének első üteme a nyáron zárult le, ennek során lecserélték a térburkolatot, megoldották a díszkivilágítást, szökőkutat építettek, valamint utcabútorok, ivókút, térfigyelő kamerák, kerékpártartó oszlop kerültek kihelyezésre. Emellett új gravitációs csapadékcsatornát alakítottak ki, elektromos közvilágítási, díszvilágítási vezetéket és elektromos hálózati vezetéket fektettek le, valamint fákat telepítettek.

A február elsején a második ütem „A" és „B" részének megkezdéséhez átadott munkaterületen a konkrét munkák az időjárástól függően haladnak. A kivitelezés első felében, várhatóan március végéig a Lloyd épület előtti és a Rómer Flóris-szobor körüli terület kap új burkolatot és fateraszokat alakítanak ki az épület mellé. Az ütem második felében a Rákóczi utca Teleki utcáig tartó rövid szakasza és a Gyógyszertár köz burkolata újul meg május 31-ig.

Németh Zoltán győri alpolgármester elmondta, a Széchenyi tér elmaradt része Kasmire White kőlapot kap, míg a többi útszakaszra fűrészelt bazalt nagy kockakő kerül. Ezek mellett átépül a közvilágítás is, új kandelábereket helyeznek ki. Hozzátette, az első ütemben a köztes állapot – szálló por, Lloyd-építkezés – miatt elmaradt támlás padok, utcabútorok is kikerülnek a térre és újabb fákat is ültetnek.

A tér kivitelezése az első és a második ütemmel együtt mintegy 966 millió forintba kerül, a kivitelezés költségének egy részét európai uniós forrás biztosítja, amelyet a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán nyert el a város.

Németh Zoltán elmondta azt is, hogy a Széchenyi tér fejlesztéséhez önkormányzati forrásból megvalósuló beruházások is kapcsolódnak, így restaurálásra kerül a Mária-oszlop, ahol szükséges kicserélték, illetve kicserélik a közműveket és az INSZOL Zrt. jóvoltából megújul a barokk tér épületeinek homlokzata is.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. győrinagyi 2010. március 30. 10:02
  „Még egy: a hozzászólásokat olvasva elképedtem! Némelyek arra vetemednek, hogy arra a hozzászólóra, akinek nem tetszik a tér, azt "átküldik" a Dunakapu térre. Milyen eljárás ez? Én úgy tudom - lehet, hogy rosszul - az Alkotmány biztosítja a véleményszabadságot (is). Amit meg mocskos szájjal (sz.gép klaviatúrával) megengednek maguknak az előző polgármester tevékenységéről, az egyszerűen primitívség. Ő felállított egy fontossági sorrendet a város fejlődése-fejlesztése terén: először a "szépészeti beavatkozások" helyett a praktikus fejlesztéseket részesítette előnyben. Nem volt híve a kirakat-politikának, nagyon helyesen! 12 éves városvezető tevékenysége megmarad a város történelemkönyvében!”
 • 37. győrinagyi 2010. március 30. 09:45
  „hogy-hogy olaszországi út???? Talán UTAK! Majd végül indiai kő lett! Oda nem utazott senki??,”
 • 36. Hozzászóló 2010. február 16. 13:13
  „Szerintem pedig több tíz év állt rendelkezésre, csak nem az utolsó pillanatban kell rádöbbenni, hogy jé, holnap kivitelezünk egy teret.”
 • 35. realist 2010. február 11. 20:40
  „Elefánt, mindenki számára adott volt a lehetőség, hogy pályázzon a munkára.Miért nem tették meg? Utólag nagyon könnyű okosnak lenni! Kőker Group Kft???? Kínai kövekkel foglalkozik, 4 hónap alatt érkezik meg a burkolat. Ha jól tudom itt 2-3 hónap állt rendelkezésre.”
 • 34. urbaniastapista 2010. február 05. 08:03
  „#33.
  A lakóutcaterveket magának engedélyezi a város.
  A Széchenyi tér Lloyd bejárata előtti részét kb. 5 éve rakták le, egy eléggé csillámos, szintén kissé vakító, de kültérre alkalmas kővel. Akkor úgy tervezték, hogy ilyen kő lesz majd az egész téren. Aztán jött az olaszországi tanulmányút ..., tér másik felének építése, kb. minden 5. lap "eltörődött". Tízmilliók ki az ablakon.
  Amúgy a támlás padok és a rendes méretű fák hiányát leszámítva a tér nagyjából rendben lesz.
  A követ meg majd pár év múlva kicserélik.”
 • 33. hozzászóló1000 2010. február 04. 20:49
  „Urbanistapista: hogy törhették össze a Lloyd építtetői, ha még le sincs rakva a Llyod előtt a díszkő pontosan amiatt, mert a Lloyd felújítása zajlik. Te csak kelted a hangulatot itt, ahogy az összes többi.
  elmondásod szerint az útfelújításokhoz nem kell engedély, akkor nem értem milyen meglévő tervekről beszélsz, mert a Széchenyi tér sem a korábbi (szoci) tervek alapján lett megvalósítva. Egyébként a régi szándék látható a városháza 2. emeletén a falon. Hát szerintem a jelenlegi klasszikossal jobb, mint a korábbi tervek.
  Korábbi tervek pedig nem voltak. Max. a gyirmóti kerékpárút.
  A hitelkeret megnyitása és lehívása között pedig óriási különbség van.”
 • 32. urbaniastapista 2010. február 04. 19:44
  „#25.
  A felsorolásból 2, amit a jelenlegi városvezetés terveztetett meg.
  Barátság park: Saját építési szabályzatát meghágva "verték" keresztül.
  Új Révfalui híd: 1 pályázó épít azt, amit akar (ő készíti a terveket is) , gyakorlatilag annyiért amennyit nem szégyell.
  A többihez vagy volt már terv az előző városvezetés jóvoltából, vagy nem kellett hozzá engedély (pl. lakóutcák nagy része, játszóterek, Honvéd liget). Mondjuk ezzel a szocialista főkönyvelő öröksége ki is ürült a szekrényekből.
  Nem az a baj, hogy valami történik, mert az örvendetes. Azért fortyogunk itt páran, mert mondjuk nem kellene hitelt (legalábbis akkorát) felvennie a városnak, ha mindezek a fejlesztések előrelátóan előkészítettek, lebonyolításuk transzparens, kivitelezők és más szereplők kiválasztása korrekt körülmények között, valódi versenyben dől el.

  A Széchenyi tér egyötödére már elkészült a burkolat, amit a tér és a Lloyd építői először összetörtek, most pedig EU és városi pénzből egy gyengébb és drágább anyagból raknak újra. Csak meg ne hallja ezt az EU. Meg a választók.

  A Dunakapu tér nem szoci örökség, az még a harmincas években lett ilyen, a II. világháború után még leaszfaltozták egyszer, azt´ azóta így van. Inkább maradjon még így egy darabig, mintsem megvalósuljon a legutóbbi pályázaton nyertesnek kihozott modern építészeti disneyland tervek bármelyike:
  http://epiteszforum.hu/node/6625”
 • 31. Elefánt 2010. február 04. 00:50
  „"Városvezetői nyilatkozatokból tudjuk, hogy a Széchenyi tér 6000 négyzetméteres burkolatához kiválasztott lángolt felületű, ,,kashmir white" fantázianevű indiai gránit ,,hozzávetőlegesen" 30 000 forinttal számolva: Győrnek 180 millió forintjába kerül. Holló András, a Kőker Group Kft. (http://www.koker.hu/) kereskedelmi igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy vállalatuk ugyanezt 111 millió 600 ezerért szállította volna, sőt, ebben az árban már a lerakás is benne van! A különbség, vagyis, amit meg lehetett volna takarítani, mindenképpen 68 millió forint fölött van, ha beleszámítjuk lerakás költségeit és a ,,hozzávetőlegesen" jelzőt is. Nem kis pénz, akár itt is megtalálható lett volna a Mária oszlop több tízmillióra becsült helyreállítási költsége.
  - a Győri Közélet közlése szerint - nem a kivitelező, hanem valamiért közvetlenül a ,,város" bonyolította."
  (Győri Tükör 2008.06.04)
  Nem tudom, de nekem mindig gyanús, ha azt szabják meg előre, hogy valami minimum milyen drága legyen, s nem azt, hogy maximun mennyi!”
 • 30. Goldmund 2010. február 03. 21:10
  „25.hsz-ra:
  A Mátyás tér "rendbe hozatala" megint egy vicc!

  Először is: amihez hozzányúltak, az nézett ki legjobban addig is, csak a kövezéssel vettek el a zöldterületből. Brávó!
  Aztán raktak oda egy olyan szobrot, hogy első ránézésre egy tízéves fiúcska szobrának tűnik, nem egy nagy királyunkénak. Röhej!
  Viszont a járdát békén hagyták, így a tér belváros felőli oldalán a járdán azóta is az év 300 napján áll az esővíz, benne a rohadó falevelekkel. Gyakorlatilag használhatatatlan a járda, ráadásul ronda is.
  A tér túlsó oldalán van az, amit leginkább rendbe kellett volna tenni: egy volt étterem (ami utána sokminden volt, de már rég üres) a hámló falaival, a lepusztult, szocreál hangulatával. Gondolom, Mátészalka rosszabb részein lehetnek ilyen épületek.

  Erre legyen büszke a városvezetés! :-)))))))”
 • 29. hozzászóló1000 2010. február 03. 19:50
  „Hogy mennyi szakértő van ebben a városban?!? Miért nem indultok az önkormányzati választásokon, ha már olyan okosak vagytok. Jaaaa, hogy akkor arccal kellene vállalni az idiotizmusotokat és akkor ötletek kellenének!??
  A cikkírónak meg felhívnám a figyelmét, hogy nem a tér egy része kap Kasmire White burkolatot, hanem az egész.
  Kivitelezési hibák pedig minden beruházásnál előfordulnak, mindegy milyen a városvezetés színe.
  Csak egy példa, az aluljáró építése során felújított Tihanyi Árpád út zebraátkelőknél szépek az akadálymentes útpadkák, de esőben bokáig ér a víz, mert odagyűlik a víz. És ez az összes olyan utcára igaz, amit az elmúlt évtizedben évben újítottak fel. A műszaki ellenőröknek és kivitelezőknek itt van a felelőssége, akik viszont az önkormányzat pénzét tették zsebre. A beruházást viszont nem a polgármester(ek) veszik át.”
 • 28. mitzekatze 2010. február 03. 19:15
  „Azt hiszem sokan nem értették, amit írtam. Ehhh...
  Nem az aszfaltra és a szocreál dolgokra vágyom. Vagy netán csak ezek a dolgok ismeretesek itt? Nálam nem. Azért, mert valamiről az a véleményem, hogy ronda, ízléstelen? A tér nem tartozik a szép kategóriába. Parasztvakítás ( lásd: eszkmóknak épített zuhanyzó : szökőkút ) ismét sikerült a vezetőség részéről. Gratulálok nekik. LOL! :D”
 • 27. tber 2010. február 03. 16:14
  „A teret valóban újjá kellet éleszteni, de nem az az eljárása ennek, hogy mindegy mennyibe kerül mindegy miből és mindegy hogyan ( a versenyeztetés eléggé hajaz az előző éra szokásaira). Nem az a lényeg amit a Bacsó filmben lehet hallani. (drága is, fogas is, csúnyácska is, a szemem káprázik napsütésben is, de legalább van). Egyébként tele van kivitelezési hibával de mindegy. Én amellet szóltam, hogy tegyünk a térrel de nem mindegy mi t és hogyan. Tulajdonképpen azzal volt mindenki elfoglalva hogy sz......ll dobálja a másikat. Egyébként a város hangoztatja a barokk jelleg erősítését (ami a város egy részére igaz is). A Dunakapu teret is át kellene gondolni, de amig a piac itt működik addig esély sincs rá. Ettől függetlenül a Dunapart rezidencia és a tér közötti szakasz kritikán aluli. Ezzel nem lehetne addig is csinálni valamit?

  Hedonnak: azért a felsorolás mellé tegye oda, hogy hemzsegnek a kivitelezési hibáktól (egy kicsit értek hozzá talán). Tévedés ne essék, a felsorolt dolgok jók de, nem lehetne jobban elvégezni a kivitelőzői (a műszaki ellenőri) feladatokat. Ne az legyen a vezérelv, hogy ők is így meg ők is azt meg ők is .... , hanem mi másként mi jobban stb. Ne mint az óvodában.”
 • 26. Accra 2010. február 03. 15:42
  „A minden áron védőknek szeretném összefoglalni többünk véleményét: nem a galambsz...s aszfaltot sírjuk vissza! De ha már közel 1 milliárdot elköltöttek, akkor jó lett volna, ha nem konyhapultnak készülő burkolatot kap a tér, és pl. nem rozsdamentes (egyébként semmire sem jó) szemeteseket tesznek a kovácsoltvas kandelláberek mellé.”
 • 25. Hedon 2010. február 03. 14:23
  „#24
  Azért a valami ennél "kicsivel " több lett szerencsére

  Széchenyi tér
  Városház tér
  Mátyás tér
  Révai előtti tér

  Barátságpark
  Új révfalui híd (még építés alatt)
  Új bácsai út (még építés alatt)
  Szauter út

  Audi körforgalom
  Grabo körforgalom
  Jereván-Zöld u. körforgalom

  kb. 150 lakóutca köztük pl:
  Kisfaludy utca
  Czuczor Gergely utca
  Kazincy utca

  néhány tucat játszótér
  gyirmóti kerékpárút

  Hirtelen ennyi jutott eszembe az elmúlt 3,5 évből”
 • 24. Dr.Horváth 2010. február 03. 13:57
  „Nekem tetszik a tér, és örülök, hogy a Lloyd is végre megújul. Amit én másképp csináltam volna az a szökőkút: egy szoborcsoporttal, - nem túl magassal - és a szobor körüli medencébe folyó vízzel talán jobban illeszkedett volna a tér hangulatába. Egyébként végre valamit fel is mutat a városvezetés.”
 • 23. nmt 2010. február 03. 12:54
  „Én meg azt remélem, hogy a mostani Dunakapu térben sem tudnak már sokáig "gyönyörködni" a régi Széchenyi teret "kedvelők", akik visszasírják a sivár, parkolóhelyekkel tarkított, ronda teret, aminek közepe - de főleg a széle - omló kődarabokkal, lyukakkal volt tele. A mostani tér szép, nekem tetszik a kő is, végre a Lloyd miatt sem kell majd szégyenkeznünk.
  Agent, Patriot, Kftimi nagyon helyesen írta, hogy a másik térre menjenek a kritizálók. Én is javaslom nekik, hogy ott (Dunakapu tér) le lehet ülni egy árnyékos padra, aztán a szökőkút mellett hűsölhetnek a melegben...
  Estherhez hasonlóan én szintúgy alig várom, hogy elkészüljön!”
 • 22. Kftimi 2010. február 03. 12:20
  „Sok elégedetlenkedő, jaj milyen sz*r "barokk" stilusnak üzenem, hogy az előtte a galambokkal teli, aszfaltos göcsörtös ronda tér szebb volt?! Ha igen, gratulálok. Lehet menni a dunakapu térre, és gyönyörködni a fincsi aszfaltos, koszos lepukkant szoci emlékekben!”
 • 21. Esther 2010. február 03. 12:12
  „Mar alig varom hogy elkeszüljön. biztos szep lesz:)mint egy multkori Lloyd-os cikkhez is irtam, nagyon örülök ennek az ujitasnak. mondjuk ami a legjobb az a törtenelmi kut:)”
 • 20. Patriot 2010. február 03. 12:05
  „Akinek nem tetszik a Széchenyi tér azok nyugodtan átmehetnek a Dunakapu térre, és nosztalgiázhatnak az aszfaltba öntött szocializmus tartósságán-szépségén!
  Esetleg meghívhatják magukhoz a térfelújításról csak álmodozó, de az irányban egy kapavágást nem végző Balogh Jóskát.”
 • 19. arrabonem 2010. február 03. 11:43
  „18.
  A tervezők ugyanazt a követ akarták itt is.
  Nem sikerült nekik elérni.”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődeljárást kér a Pannon Szárnyas

A Pannon Szárnyas csődeljárási kérelmet nyújtott be – a célja az, hogy a 90 napig tartó… Tovább olvasom