Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Széchenyi Egyetem: elérhetetlen a Neptun vagy nincs gond?

Elérhetetlen a győri egyetem úgynevezett Neptun rendszere a vizsgidőszak előtt - állítják a diákok. A szakember azt mondja, hiába lenne több szerver, akkor sem tudnának 12 ezren egyszerre belépni. Az Apáczain már nincs gond.

December 6-án eljött, amitől minden Széchenyis hallgató retteg. Nem, nem a Mikulástól félnek, hogy virgáccsal ˝jutalmazza˝ féléves teljesítményüket, sőt még csak nem is a vizsgaidőszak, hanem az azt megelőző vizsgajelentkezési hét kezdete, amitől kirázza őket a hideg. Miért félnek annyira? Cikkünkből kiderül!

A Széchenyi István Egyetem hallgatóinak minden félévet megelőző tantárgyfelvételnél és a szemesztert záró vizsgajelentkezésnél görcsbe rándul a gyomruk. Elsősorban nem azért, mert aggódnának jövőbeli tárgyaik vagy megmérettetéseik miatt, hanem azért, mert ezen időszak kezdetén a Neptun rendszer, ahol fel kell jelentkezni a vizsgákra, elérhetetlenné válik számukra – a diákok elmondása szerint.

Milyen következményei lehetnek annak, ha valaki nem tud időben feljelentkezni egy-egy tárgyra vagy vizsgára?

Az összes kurzusnál és kollokviumnál limitált a jelentkező hallgatók száma, így vannak olyanok, akik bejutnak és vannak olyanok, akik nem, s ebben az esetben nem az dönt, hogy ki a gyorsabb, hanem az, hogy egyáltalán meg tudja-e nyitni az oldalt. Sok éves tapasztalat azt mutatja, nem sikerül elérni az adott linken található rendszert. 2010/11 első féléves vizsgajelentkezése december 6. 20.00 órától volt. A győri egyetem Neptunjára kattintva hétfő délután már az ilyenkor szokásos ˝A rendszer üzemeltető számítógépek túlterheltek. A szerverek száma a jelenlegi terhelés lekezelésére nem elégségesek! Kérem próbálkozzon később˝ - szöveget olvashatták.

Egyes hallgatóknak – akik költségtérítéses képzésben vesznek részt – sok pénzükbe kerül, ha lecsúsznak bizonyos tantárgyakról, vizsgákról, hiszen így félévekkel, évekkel nőhet tanulmányi idejük hossza az intézményben.

Az ábrán jól látszik, 20 órakor 950 hallgató be tudott lépni, igaz 11 000 másik nem
Az ábrán jól látszik, 20.00-kor 950 hallgató be tudott lépni, igaz 11 000 másik nem

Megkérdeztük az egyetem Neptunért felelős dolgozóit a problémákról. Kérdéseinkre Dr. Író Béla, főtitkár és Orbánné Persa Krisztina, az oktatásszervezési csoport vezetője válaszolt.

- Az kijelentés, hogy a Neptun-rendszer elérhetetlenné válik minden egyes tantárgyfelvételnél és vizsgajelentkezésnél nem helytálló, hiszen amint a diagramon is látszik be tudtak lépni a hallgatók. Természetesen nem mindenki. 12.000 diák egyszerre nem tud bejelentkezni, az élet megannyi területén szembe találjuk magunkat a sorban állás problémájával, itt sincs másról szó. Képtelenség olyan rendszert kiépíteni, ahol ez megoldható lenne. Nem is áll szándékunkban. A szerverek számát hatra bővítettük. Normál működésnél egyetlen szerverre van csak szükség, így az egyetem nem vásárol többet, mert egyszerűen nincs értelme. Fogalmunk sincs, hány darabra lenne szükség, hogy működjön, és 12.000 hallgató egyszerre be tudjon lépni, és abban sem lehetünk biztosak, hogy ha 126 szervert üzemeltetnénk, akkor megoldódna a probléma – fejtette ki véleményét Író Béla.

- Rengeteg tárgyalás, megbeszélés folyt már erről a kérdéskörről az egyetem dolgozói és a hallgatói önkormányzat tagjai között. Próbáltunk olyan javaslatokat kidolgozni, amelyben egyes szakok hallgatói előbb léphetnének be, mint mások, de ez sem megoldás, hiszen nem tudjuk megoldani, hogy bizonyos hallgatók, szakok ne szenvedjenek hátrányt ily módon. Így ez sem lehet megoldás – mondta Orbánné Persa Krisztina.

Nem győzik hangsúlyozni azt sem, hogy hiába ül valaki 17.00 órától a gép előtt, ha a jelentkezés kezdete 20.00 óra, nem jelent számára semmilyen előnyt. Sőt azt is elárulták, hogy néhány trükkös informatikus hallgató miatt – akik külön programokat írnak arra, hogy a rendszer ne dobja ki őket – ˝újraindul˝ a belépés 20.00 órától, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon.

Mi az helyzet az Apáczain?

Kíváncsiak voltuk, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán mi a helyzet Neptun-ügyben.

Bálint Zsuzsanna, Neptun-rendszergazda elmondta, náluk december 13-ától volt vizsgajelentkezés, de senki nem jelezte, hogy problémája lett volna a bejelentkezéssel.

A hallgatókat is megkérdeztünk erről, és ők is megerősítették az előző kijelentést, azaz könnyedén felvették a vizsgáikat az adott időpontban.

Az előző években nem volt akadálymentes a belépés, de 2010-re úgy látszik itt megoldották a problémát. Hozzá kell tenni, hogy ezen a karon nagyjából 3900 hallgató tanul, ezzel szemben a Széchenyin 12.000-en próbálnak meg boldogulni.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. mr_akkush 2011. január 26. 22:57
  „káosz”
 • 44. FB 2010. december 21. 13:06
  „polgar79 és duc_de_Orbieu: De ott egész éven ennyien vannak, tehát megéri fenntartani. Rendszert méretezni nem a csúcsterhelésre kell, ezt már leírták többen előttem.

  Én is a vizsgahelyek számában látom a probléma fő okát. Utálok "bezzeg nálunkozni", de itt a műegyetemen gördülékeny ez a része. Csak a vizsgázásról pár szó. Sose volt olyan, hogy nem vizsgáztam annyiszor, ahányszor szerettem volna, olyan is csak kétszer fordult elő, hogy vizsgára nem fértem be. Benne van a szabályzatban, hogy a kurzus hallgatói létszámának háromszorosának megfelelő vizsgahelyet kell kiírni. Az oktatók többsége precíz, pontosan érkezik, korrektül ellenőrzi a személyazonosságot és időben befejeződik a vizsga. Az eredményhirdetés legtöbbször pár óra múlva van írásbeli vizsga esetén is. Csak akarat kérdése lenne az egész.”
 • 43. polgar79 2010. december 21. 11:25
  „Lehet olyan oldalt mondani ahol többen lógnak egyszerre mint 12 ezren mégis szépen megy.Pl. online játék,online fogadás,online poker...”
 • 42. duc_de_Orbieu 2010. december 21. 10:42
  „Hogy miért nem vesznek több szervert:Egyszerű az ok: zsugoríságból.”
 • 41. duc_de_Orbieu 2010. december 21. 00:31
  „#40ufo:Dehogy fogyatékosok.Csak arra megy ki az egész, hogy minnél több pénzt kaszáljanak.Csúszás=több félév odajárás=több bevétel....”
 • 40. ufo 2010. december 20. 23:19
  „Érdekes, én a BMF (múlt év jan 1 óta Óbudai egyetem) Kandó vill. mérnökin vagyok levelezős, nálunk úgy oldják meg, hogy a különböző szakoknak különböző időpontokban lehet felvenni a vizsgát, és mindenkinek jut hely, olyan sosincs hogy valaki azért nem jut vizsgahelyhez, mert nem működött a rendszer, vagy nem jelentkezett időben ! (persze a mi neptununk is néha összeszakad, de eddig még csak 1x volt ilyen pár órára)
  Az hogy nem akarják megoldani a problémát, mert a TO sok fogyatékosok, azmár más kérdés !”
 • 39. duc_de_Orbieu 2010. december 20. 23:00
  „Ja és persze a legjobbat utoljára hagytam:Sokszor megesett, hogy a nagy keservesen összeszervezett vizsganapomat felborították, azzal hogy a vizsgáztató tanár késett. PL:a 13 órára kiírt egyórás Járművek
  vizsgára a csintalan háromnegyed órás késéssel kegyeskedett végre megjelenni. Kettőkor meg kezdődött a másik.........”
 • 38. Bokk 2010. december 20. 22:49
  „A szakonkénti jelentkezés azért nem lehet igazságos, mert számos tárgy van, amelyet egyszerre több szakról hallgatnak. Ez esetben valakik előnybe kerülnének. És nyilván nem az évi négy csúcsterhelésre (két tárgyfelvétel, valamint két vizsgajelentkezés kezdőidőpontja) kell a rendszert fejleszteni, de valójában nem is itt a probléma, a cikk már okozatot elemez. Pl. tegyük fel, hogy csakúgy, mint a neptun előtti időkben, mondjuk a titkárnőnél kell feliratkozni. Ha mind a 12000 hallgató megjelenik az ajtóban, akkor is csak egyesével tudnak bemenni, és a helyek gyorsan betelnek. Valójában nincs elegendő időpont és vizsgahely, talán azért kellene küzdeni a HÖK-nek, hogy emeljék a minimálisan kiírandó vizsgák darabszámát.”
 • 37. duc_de_Orbieu 2010. december 20. 22:26
  „#33érdeklödö:Na idefigyelj s...fej.Mikor elkezdtem még MAGYARORSZÁGON ÉLTEM ÉS DOLGOZTAM. De sajnos menet közben kikényszerültem, mert odahaza egyszerűen képtelen voltam normális melót találni. Itt kinn találtam.
  Vannak olyan tárgyaim (Szerszámgépek1, Mechanizmusok), melyekből csak decemberre irtak ki időpontot, januárra már nem. Viszont a cégnél ahol most dolgozom a december az év legfontosabb időszaka. Gondolom az Amazon név mond valamit neked. Így csak januárba tudok hazakeveredni. Mindenből duplaannyit kell tudnom, ahhoz biztosan meglegyen elsőre, mert mindig csak egy lehetőségem egy adott tárgyból egy félévben. Volt olyan tárgyam, melyet három féléven keresztül vettem fel, de összesen csak háromszor vizsgáztam belőle. Lakhelyemből kifolzólag volt olyan a tavalyi nyári szemeszterben, hogy reggel kilenckor megkezdtem a vizsgázást az első tárgyból, az utolsó és egyben aznap ötödik vizsgám délután 16-kor kezdődött. Nem várom el azt, hogy kinyalják, de azt igen, hogy valamivel rugalmassabbak lehetnének. Abszolút rugalmatlanok, szervezőképessége a TO-soknak nulla, sokszor előfordult, hogy egy nagy hodályba beraktak egy olyan vizsgát, melyen összesen hárman voltak. Míg mi, akik odavártunk nyomorogva, voltunk vagy 70-enen. Bezzeg a kisebb termek az épületekben üresen pangtak.
  Na mindegy. Ezzel a pár hátralévő darabbal már megküzdök még ilyen körülmények között is.”
 • 36. Dirac 2010. december 20. 22:22
  „31. hozzászólás duc_de_Orbieu 2010.12.20. 18:00

  "Ha meg mégis meg kell jelennem az átadón személyesen, akkor meg nem fogok senkivel kezet fogni."

  Azért látom a 3 diploma után még mindig nem sikerült elsajátítani az érett viselkedést, óvódásoktól látni ilyenfajta magatartást. Komolytalan...”
 • 35. Gyuszk 2010. december 20. 22:14
  „31. hozzászólás duc_de_Orbieu:
  Mindazt elhiszem amit mondasz de ettől függetlenül amit én írtam (régió jelentős egyeteme, nagy létszám -> fontos a cikk) még fennáll.”
 • 34. mecsoka 2010. december 20. 19:48
  „#33 gondolom te nem jársz egyetemre? vagy ha igen, akkor ez is jelent egy bizonyos színvonalat az adott intézményre nézve :)”
 • 33. erdeklödö 2010. december 20. 19:17
  „moderálva személyeskedő”
 • 32. Mezike 2010. december 20. 18:46
  „Ahhoz, hogy ne cuppanjon rá a neptunra egyszerre 12ezer ember, nem kell több szerver. A jelentkezéseket se kell máskorra tenni. Semmi más nem szükséges, mint elegendő helyet kiírni a tárgyakra és a vizsgákra is. Hogy ez megtörténjen, ahhoz meg ott a HÖK. Minden tantárgy- és vizsgakiíráskor "ellenőriznek". Ha nem elég a hely, miért nem reklamálnak?
  Tudom. Ugyanis én is az egyetemen dolgozom. Nálunk egy hallgatónak sincs ilyen problémája.
  Aki meg ennyire utálja az egyetemet, hogy általánosítva fikázza, miért jár már harmadszor ide?”
 • 31. duc_de_Orbieu 2010. december 20. 18:00
  „#29Gyuszk:Legalábbis szerinted. Szerintem meg még csak egy kis vidéki főiskola, melyet egyetemnek csúfolnak.
  A költségtérítéses hallgatókat fejőstehénnek nézi. Ha valami változik, akkor az mindig a hallgató kárára történik. A sze-nek (direkt kisbetűvel, mint a nemecsek) az az érdeke, hogy minnél tovább tartson a képzés, mivel:a, fejpénz
  b, költségtérítésesek esetén annál töb tandíj folyik be. Így abszolúte nem érdeke, hogy egy hétféléves BSC szakot a hallgató hét félév, ne adj isten rövidebb idő alatt letudjon. S mindent meg is tesz e cél érdekében. Tudom.Mert én is odajárok a gépszmérnök szakára levelező zagozaton. Mivel nekem ez már harmadképzésnek számít, így elég sok tárgyból kértem beszámítást. A reakció erre a ,,kedves" To-soktól az volt, hogy maga biztos vizsgázás nélkül akar diplomához jutni. Hozzátenném az elsőt normál idő alatt, csúszás nélkül fejeztem be. Sosem lébecoltam, mindig készültem. A szorgalmam változatlan mégis több félévet fogok csúszni. Azaz nem az én készülékemben van a hiba...Ma már tudom, hogy óriási hiba volt anno idejelentkeznem

  Ismerős nekem ez a probléma.Évek óta megvan.Idegeskedtem is rajta eleget, még tavaly is. De idén már nem, ugyanis a sz.rul működő neptun rendszer semmit se tud befolyásolni esetemben, lévén már csak pár tárgy hiányzik, oszt befejeztem végre.
  Én személy szerint amint végzek, azonnal el is fogom felejteni, hogy odajártam valaha is. És nem hiszem még egyszer be fogom az életben oda tenni a lábamat a végzésem után. A diplomámat meg majd postán elküldetem. Ha meg mégis meg kell jelennem az átadón személyesen, akkor meg nem fogok senkivel kezet fogni. Igyekszem a környezetemben mindekit lebeszélni a sze-re való jelentkezéstől.
  Németországban élek.És bizony nagyon össze kell szerveznem a vizsgaidőszakom, mert mindenből csak 1x tudok elmenni egy félévben, azaz minden vizsgának elsőre ülnie kell......”
 • 30. McFly 2010. december 20. 17:45
  „28.
  A címéből lehet tudni, hogy miről szól a cikk. Ha nem olyan nagy horderejű minek olvastad el? Vagy el sem olvastad és nem is tanultál ott és így írsz <moderálva>t? Szerintem erről lehet szó.”
 • 29. Gyuszk 2010. december 20. 17:23
  „28. hozzászólás babrada: már ne is haragudj, de a kisalföld a megyéről (és Győrről) szól, és tudtommal a SZE a térség legjelentősebb egyeteme, egyszóval több ezer ember problémájáról van szó.”
 • 28. babrada 2010. december 20. 16:57
  „Normális egyetemeken karonként, sőt szakonként különválasztva történik a vizsga/tárgyfelvétel.Normális egyetemeken több vizsgaidőpontot kell kiírni, mint amennyi hallgató felvette az adott tárgyat.Tehát senki sem azért bukik egy tárgyat, mert nem volt már vizsgaidőpont.Aki erre fogja azt, hogy csúszik, az maximum az egész éves semmittevését magyarázza, ha nincs elég vizsgaidőpont az évfolyam képviselő dolga volna kilobbizni az adott tanszéknél, hogy gondolják át, és írjanak ki még helyeket. Ha ez mind nem működik az SZE-n, akkor elég szerencsétlen kis helyről lehet szó.A téma viszont nem olyan horderejű, hogy erről cikket kéne írni egy ilyen portálon, de hát ez a kisalföld, így kisbetűvel.”
 • 27. Infamous 2010. december 20. 16:25
  „évente milliárdokat költenek fejlesztésekre, kérdés mire (hova) megy el a pénz?”
 • 26. Skip 2010. december 20. 13:45
  „a sajnálatomat fejezném akkor ki innen a BME-ről. Nálunk a TO-s nénik első félévbe is rendesen tudták anno összeállítani az órarendünket...”
45 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri díjemelések: a Jobbik szerint a Fidesz nehéz helyzetbe hozta a családokat

A győri Jobbik frakció véleménye, a Fidesz frakció által megszavazott távhő és hulladékszállítási… Tovább olvasom