Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

SZDSZ: ha Győr maga csinálná, jobban járna

Győr - Az olajgyár helyén megvalósítandó kulturális központról és az Adyvárosba tervezett multifunkcionális csarnokról dönt ma a győri közgyűlés. Erről a témáról tartott szerdán sajtótájékoztatót az SZDSZ, amelyen Mohos Péter önkormányzati képviselő és Horváth Zsolt, a győri szervezet ügyvivője, banki szakember mondta el a tervezetről ellenérveit. Elöljáróban megjegyzendő, hogy az SZDSZ szükségesnek tartja a tervezett létesítményeket, a pénzügyi konstrukciót viszont elfogadhatatlannak ítéli.
A kulturális központ esetében a mintegy 8 milliárd forintos beruházást vállalkozó valósítaná meg, és a város 20 évre lízingelné, évi 1 milliárd, összesen tehát 20 milliárd forintért. Az SZDSZ szerint a város mostani adóbevétele mellett saját erőből is finanszírozhatná a fejlesztést. A pénzintézetek kiélezett hitelversenyében egy megyei jogú város önkormányzata ma jó pozícióban van. Számokban: 8 milliárd forintos, 240 hónapra szóló, 5,2 százalékos kamatlábú hitel esetén a beruházó 20 év alatt 5 milliárd forint bruttó kamatkülönbözet-nyereségre tesz szert a hiteltörlesztések mellett, tehát ennyi marad nála az önkormányzat 20 milliárdos lízingdíjából. Ehhez jön még, hogy 20 év múlva az önkormányzat 10 százalékos maradványértéken, minimum 800 millióért megvásárolja az ingatlant. Ennél a konstrukciónál a beruházó végül több mint 6 milliárd forint nyereséget könyvelhet el – hangzott el. Az SZDSZ úgy véli, Győr adóbevételéből 2009– 2010-ben 2–2 milliárdot költhetne erre a beruházásra, 4 milliárdot pedig hitelként. Kamatokat is számolva így 10 milliárd körüli összegből megvalósítható a beruházás, 2014-ig letudva minden költséget.

Ennél is aggályosabbnak tartják a multifunkcionális csarnok ügyét. A csarnokot vállalkozó építené, az önkormányzat adná a földterületet 60 éves szerződésre, amiért a vállalkozó évi 20 millió vagyonhasznosítási díjat fizetne – viszont az önkormányzat szerződésben vállalná, hogy 15 éven át évi 30 napra bérli a csarnokot évi 150 millió forintért. Megjegyezték, hogy az egyetemi csarnokot napi 1 millióért sem lehet bérbe adni... Az SZDSZ szerint a saját beruházással itt is jobban járna a város.

Olvasóink írták

 • 5. ESZT 2008. augusztus 26. 16:49
  „Budapesti kollégiumokat is ilyen hitelkonstrukcióban szerződte a szadesz.
  Most akkor ha ők teszik, igen frankó, ha más akkor nem?”
 • 4. Etna 2008. július 03. 21:52
  „Gyenge politikusok közt is van különbség:
  az egyik rosszabb, mint a másik. viszont Te "barátom" Szélsőjobbos szimplán ostoba vagy”
 • 3. Szélsőjobbos 2008. július 03. 17:50
  „Az ország szégyene,hogy létezik ez a párt! 1% csalók!hajrá Jobbik!meglesz az 5%!”
 • 2. Valaki 2008. július 03. 08:53
  „a szadesz mindíg tele van jó ötletekkel és kritikával, amikor nincs hatalmon.”
 • 1. L.A. 2008. július 03. 07:07
  „Nos ezzel nehéz vitatkozni, tisztelt városvezetés.... Itt valakik igencsak sok pénzt keresnének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörösüvegekből rogyaszt szobrot

Győr - Muszájból szobrai elkészítéséhez olyan alapanyagot használt, amit sokan a szemétbe dobnak. A… Tovább olvasom