Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Százötvenen indulnak Boszniába

Bosznia-Hercegovinába induló EUFOR missziós katonák mutatták be felkészültségüket Győrben, a rakétaezrednél szerdán.


A több hónapos, speciális kiképzés után 150 katona indul útnak januárban, az ezred első alkalommal képviselteti magát kötelékkel külföldi békefenntartó misszióban.

A magyar szarajevói EUFOR kontingense 2012-ben alapvetően a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred állományára épül. Az alakulat első ízben képviselteti magát kötelékkel külföldi misszióban. Az ezred parancsnokhelyettese, Könczöl Ferenc alezredes – aki már egy évet szolgált Bosznia-Hercegovinában a békefenntartó műveletet irányító nemzetközi törzs igazgatójaként – tájékoztatása szerint a kontingens 10. váltása szeptember óta készül a misszió ellátására. A váltás 150 fővel januárban kezdi meg 6 hónapos szolgálatát.

A misszióba indulók valósághű helyzetben oszlattak tömeget a zárógyakorlaton. Fotó: Mészáros Mátyás
A misszióba indulók valósághű helyzetben oszlattak tömeget a zárógyakorlaton. Fotó: Mészáros Mátyás


– A kiképzés alapvető célja volt, hogy felkészítse a kontingens tervezett állományát az adott hadszíntérre vonatkozó műveleti követelmények teljesítésére. Ennek megfelelően több nemzetet érintő környezetben is képesnek kell lenniük a részükre meghatározott műveletek tervezésére, logisztikai támogatására és végrehajtására – fogalmazott Könczöl Ferenc.
A válságkezeléssel és béketámogatással összhangban a katonák fő feladatkörébe tartozik majd a tömegkezelés, akár a tömegoszlatás is, a területek és útvonalak biztosítása, a szállítmányok, konvojok kísérése.

A kontingens tervezett parancsnoka, Papp Tamás alezredes elmondta lapunknak, hogy a felkészülés szeptemberben kezdődött, és nagyjából három azonos hosszúságú fázisból állt. A harmadik időszakot zárja a gyakorlat és a felkészülés értékelése. A mostani gyakorlaton egy incidenslistában meghatározott szituáció alapján kellett a kijelölt helyzetet megoldani. A feladat végrehajtásának a lehető legjobban tükröznie kellett a valóságot – mondta Papp Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pluszmunkahelyek ünnep előtt

Az adventi vásárlási roham egyik kedvező mellékhatása, hogy az év utolsó hónapjaiban megnöveli a… Tovább olvasom