Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Százötven kamion kő a Széchenyi térre

Győr - Százötven kamion gránittal cserélik ki a Széchenyi tér ütött-kopott burkolatát június közepére. A jövő héten felvonulnak a munkagépek. A győri önkormányzat és a kivitelezők türelmet kérnek, amiért két és hónapig "cudar világ" lesz.
Borkai Zsolt polgármester pénteken aláírta a Széchenyi tér kivitelezéséről szóló szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes Széchenyi tér 2009 Konzorciummal, amelyet a gödöllői székhelyű Penta Kft. és a győri West Hungária Bau Kft. alkot – hangzott el az utóbbi cég ipari parki központjában tartott pénteki sajtótájékoztatón. Németh Zoltán alpolgármester elmondta: a rekonstrukcióval két évtizedes álom valósul meg, de a következő két és fél hónapban cudar világ lesz. Ezért előre az ott lakók, az üzlettulajdonosok és minden arra járó türelmét kérte: szerinte a kellemetlenségek csak csökkenthetők, de nem kiküszöbölhetők.

Archív fotó: Bertleff András
Archív fotó: Bertleff András


A munka volumenére jellemző, hogy 150 kamion követ – világosszürke, dekoratív gránitot – kell bejuttatni a főtérre. Nagy Gábor, a Penta kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a munkaterületet jövő kedden veszik át, és azonnal munkába fognak, mert a határidő rendkívül szoros. A felújítás első ütemével június 10-ig végeznek. Addig a tér csaknem egészén kicserélik a burkolatot, elültetik a növényeket, kialakítják az éttermi teraszokat, a szökőkutakat, kihelyezik az utcabútorokat. Csupán a Lloyd előtti ötméteres sáv, a Rákóczi utca, a Gyógyszertár köz, valamint a Xántus János Múzeum előtti teresedés rekonstrukciója marad hátra. A teljes beruházást 2010. március 31-ig fejezik be.

Németh Zoltán magyarázatként hozzátette: a menetrend két ok miatt ennyire feszített. A város nem szeretné, ha a Győri Nyár június 13-i nyitányakor nehezen lehetne közlekedni a Belvárosban, és azt sem, ha a turisták az idegenforgalmi szezonban munkagépekkel, zajjal szembesülnének a történelmi városrészben.

Holló Sándor, a beruházást biztosító vagyonvédelmi cég képviselője a sajtótájékoztatón elmondta: a munkálatok 6-tól 22 óráig tartanak. A biztonsági őrök mindvégig jelen lesznek, és segítenek a gyalogos és autós forgalom minél zavartalanabb lebonyolításában is. A téren a parkolási lehetőség megszűnik.

A beruházás összköltsége 990 millió forint. A kezdéshez minden hatósági hozzájárulás, engedély rendelkezésre áll. Újságírói kérdésre Németh Zoltán elmondta: a munkálatok startja nem jelenti azt, hogy az önkormányzat lemondott az európai uniós támogatásról.
Ismert, hogy a kormány tavaly 899 millió forintot ígért oda a fejlesztésre, de a támogatási szerződést még nem kötötték meg. A város éppen pénteken nyújtotta be a hiánypótlási dokumentumokat.

Olvasóink írták

 • 13. Stewe 2009. március 22. 13:20
  „Megnézném a követ! remélehetőleg Debrecen, Szeged, Baja belvárosi színvonalához lesz mérhető a majdani látvány!”
 • 12. nyulpatikus 2009. március 22. 00:22
  „Szeretem a Széchenyi teret. De az igazi az lett volna, ha a csúnya Lloydot lebontoták volna. Mindig elképzelem nélküle a teret és úgy vélem, hogy akkor tényleg Európa legszebb barokk tere lehetne. De így sajnos nem lehet, mert az a böszmeség elcsúfitja, sőt még pénzt is költenek a felújítására. Ilyenkor szeretnék a város vezetőségében lenni, hogy elintézhessem ezt, de hát sajnos "kicsi" vagyok hozzá, nekik meg nincs annyi szépérzékük. Kár...”
 • 11. MTT 2009. március 21. 14:58
  „Méltán Európa egyik legszebb tere, tegyük még szebbé, hogy unokáink is láthassák.”
 • 10. Túrabakancs 2009. március 20. 22:52
  „A térről nem csak a szép burkolat hiányzott ezidáig, hanem a szép zöld
  növényzet! Remélem hogy ezek telepítésével még jobban tetszetőssé lehet varázsolni ezt a hangulatos teret. Viszont egy valamitől tartok:
  a Baross úti kisebbség is oda fog települni, ezzel pedig tönkretehetik
  az egészet.”
 • 9. Dr.Bagira 2009. március 20. 22:11
  „Nem érdekes, mennyibe kerül! Nem érdekes, hogy honnan veszik a pénzt! Az viszont érdekes, hogy megújul a környezetünk! Újitás, szépítés= fejlődés! Nagyon várom már, hogy elkészüljenek a felújítással!”
 • 8. tibi-a 2009. március 20. 21:58
  „A torzó loyd----bank lesz vagy szálloda?---szégyen!

  Maradt volna úgy-ahogy volt ha már normálisan nem tudják rendbe tenni!”
 • 7. thermoline 2009. március 20. 21:21
  „6!
  :)))))”
 • 6. Szilágyi_Zsolt 2009. március 20. 20:53
  „Első ránézésre a címnek olyan értelme képeződött le az agyamban, hogy "150 kamion kell a Széchenyi térre." :)”
 • 5. Goldman 2009. március 20. 20:48
  „1, szb: nem....nem tudod hova pötyögtetni az irományt. Hogy miért? Mert töménytelen mennyiségű tömény igazságokat írnának a cikkhez. Nem bíná a szerver és a moderátor.....:):):)”
 • 4. roliboy 2009. március 20. 18:24
  „kerül amibe kerül, de erre már nagyon nagyon nagyon nagy szükség volt!!!!!
  hiszen közép Európa legszebb barokk terének mondott Széchenyi térre már ráfért hogy végre rendbe tegyék... igaz én láthatóvá tettem volna a tér alatti romokat.... de ez van, ezt kell szeretni, és ez csak az én véleményem... :)”
 • 3. Gringo 2009. március 20. 17:53
  „Ilyen katasztrófális úthálózat mellett nem lett volna jobb helye annak az 1 milliárdnak?”
 • 2. psiho 2009. március 20. 16:37
  „Na csakhogy.
  Bármi is lesz jobb lesz mint ami eddig volt.
  Csak már látnám !”
 • 1. szb 2009. március 20. 16:37
  „"Palotában laknak: Cigányellenes írás egy győri lapban" címűhöz is hozzá lehet szólni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Angyalporos` parti a belvárosban

Győr - Hangoskodott a partizó társaság, a kiérkező rendőröknek szemet szúrt a viselkedésük. Tovább olvasom