Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Százmilliós hitelre várnak

Győr - Néhány héten belül eldől, hogy a Pannon Szárnyas hozzájut-e ahhoz a több százmilliós hitelkerethez, amely felgyorsíthatja a felzárkózását – nevezzük inkább nevén: adósságának törlesztését. A tervezett termelésnek most a 80–85 százalékát teljesíti.

Szép Imre neve fogalom volt, előbb a Pannon Baromfinál, most pedig a Pannon Szárnyas Kft.-nél: az igazgató lassan két éve vette át – immár másodszor – a szárnyasfeldolgozó irányítását: akkor, amikor a legnagyobb bajban volt a győri cég s már felszámolóbiztos irányított. Szép Imre jelenleg betegszabadságon van, ősztől nyugdíjba vonul, így tulajdonostársaira marad a folytatás. A helyzet 2007 után lényegesen stabilabb, de a dolgozók, akik egyszer már megégették magukat, aggódnak. Okuk egyelőre egy van: legutóbb – igaz, csak egy napot – csúszott a fizetésük utalása.

A Kisalföld ezért kereste meg Birkás Zoltán tulajdonos, ügyvezető igazgatót és a másik tulajdonost, Sárfy Pétert, akik a legelején leszögezték: egy nagyobb összegű átutalásra vártak, s akkor tudtak fizetni a dolgozóknak, amikor a pénz megérkezett.

Birkás Zoltán
Birkás Zoltán

Ennek kapcsán a cég helyzetéről is tájékoztatást kértünk, kezdjük azzal, ami leginkább érdekli az embereket: a csirkehúsért mennyit fizetünk július 1-je után? A Pannon Szárnyas legnagyobb felvásárlói a multicégek, amelyek írd és mondd: 50 százalék körüli árréssel dolgoznak. A szárnyasfeldolgozó árairól annyit tudhatunk, hogy az 5 százalékos áfaemelést rátette a saját áraira, de a kereskedők maguk is döntenek még az ő áraikról.

Sárfy Péter
Sárfy Péter

A Pannon Szárnyas nem lehet nagyvonalú a százalékokkal, ezt a két tulajdonos számadatokkal támasztja alá: tavalyról mintegy 300 millió forintos adósságot görget maga előtt a cég. Ahhoz, hogy erről el tudjon mozdulni, nyereség, ahhoz pedig az kellene, hogy a tervezett élelmiszergyártásnak ne csak a 80–85 százalékát tudja teljesíteni, hanem a 100 százalékát. Az ismert gazdasági helyzetben persze az álmok nem válnak ilyen könnyen valóra, s ami tény: jelenleg van, hogy heti négy napon vágnak, de a feldolgozás öt napon folyik. A menedzsment átalakítása (és a fizetésük megkurtítása) mellett a bérmunkásokon tudott spórolni a cég, mégpedig úgy, hogy a 25–30 külsős munkatársat nem hívták be, ha a 300–350 belsős kolléga el tudta végezni a munkát. A másik oldalon szólni kell arról is, hogy fizetésemelést a soron dolgozók évek óta nem láttak.

˝A cél, hogy a termelésben 80–85 százalékról 100 százalékra ugorjon a cég, a százmilliós adósságot így lehet ledolgozni˝ – mondják a tulajdonosok: Birkás Zoltán és Sárfy Péter. Fotó: H. Baranyai Edina
˝A cél, hogy a termelésben 80–85 százalékról 100 százalékra ugorjon a cég, a százmilliós adósságot így lehet ledolgozni˝ – mondják a tulajdonosok: Birkás Zoltán és Sárfy Péter. Fotó: H. Baranyai Edina

A beszállítói piac ráadásul átalakult: a takarmánybeszállítók már nem hitelezik meg a biztos kuncsaftoknak azt az összeget, amit korábban még megtettek. Márpedig ha máshonnan nem, az egészségügyből is biztosan tudhatjuk, hogy sok esetben ez a hajlandóság működteti a piacot (és az egészségügyet).

A Pannon Szárnyas néhány héten belül mindenesetre választ kap arra, hogy hitelkérelmét elfogadja-e a bank: ezzel a remények szerint elkezdődhet a profittermelés és a hiteltörlesztés. Kérdésünkre, hogy mi lesz akkor, ha mégsem kapják meg, a tulajdonosok azt válaszolták: ˝akkor is megoldjuk a helyzetet, csak nehezebb lesz˝.

Olvasóink írták

 • 1. Tyukker 2009. július 04. 10:29
  „Kár, hogy ilyen mesét tártak Ágnes elé.
  Akkor az igazság röviden:
  Az hogy a fizetés késik az nem most az egyszer fordult elő, hanem többször is az idén. Sőt a szellemiek 15-én kapták legutóbb is. Arról nem is beszélve hogy áprilisban a pénztárba kapták a dolgozók a fizetést, megint felmerül a kérdés, mint két éve: járulékok, egyéb valószínű megint ugrottak.

  A kisegítő munkások mind fekete melósok, valamilyen "vállalkozó" szedte őket össze az ország másik, nyomor részeiről (persze a segélyt otthon felveszik). Természetesen őket dolgoztatják reggeltől estig, bármilyen napon, mert ugye olcsóbb mint a normál melós, akiknek szabadságuk már alig van az idén, mert átlagban hetente egyszer nem kellett dolgozniuk ebben az évben. És hányszor kapja a fejéhez az adózó dolgozó, hogy ti drágák vagytok...
  Csakhogy volt olyan, hogy a "vállalkozót" sem fizették ki és az lelépett a "rabszolgáival" együtt. Egyébként a cikk megjelenése után közölték, hogy jövőhéttől orrba-szájba kötelező túlórázni sima órabérért.

  Hányszor kapcsolta le a céget az ÉDÁSZ, mert X milliós fizetési hátralékuk volt....és ugyanezért sem szemétszállítás, sem bérmosás nemvolt, amitől a húslés munkaruha és csomagolóanyag magától indult el az udvaron, amikor bejött a meleg.

  A pénztárban soha nincs egy árva fillér sem, minden Keréktelekin van, az ottani üzemet fejlesztik, oda "mentenek" mindent. Valószínű oda kell az újabb hitel is. Erős a valószínűsége, ha sikerül "végre" bezárniuk a gyárat, a győri dolgozók mehetnek kényszerből Keréktelekire dolgozni, csak addig fognak kelleni, míg a környékről felvett embereket betanítják. Utána jöhet a kifogás, hogy sokba kerül kijáratni őket.

  A Szép úrról meg más az infó, inkább összeveszett a két Urasággal és így lép le a színről.

  Nagyjából ennyi, de ugye kár vesézni, úgyis megvannak a "gazdasági" kiskapuk és minden ilyen cég végigcsinálja, amit eltervezett. Nagyhalaknak mindenhez törvényadta joguk van. Őket nem ellenőrzi senki, csak a kisvállalkozókat szabad szívatni ebben az országban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jót ehetnek a nyugdíjasok

Győr - Beré, dödölle, vajkrémes kenyér reszelt zellerrel, sütőben sült rántott csirke – a… Tovább olvasom