Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Százmilliós érték: az új győri orgona jövő nyáron kerülhet a helyére

Az orgonát a városházáról a Zeneakadémiára visszaszállított hangszer helyett kapja Győr.
A jövő nyári szünetben építhetik be a győri Richter Terembe azt az orgonát, amelyet a városházáról a Zeneakadémiára visszaszállított hangszer helyett kap Győr - mondta el a kisalföldi megyeszékhely zenei együttesének vezetője.

Fűke Géza közölte: a beépítéshez meg kell bontani a színpad hátulját, ez pedig a munkálatok nagyságrendje miatt "közbeszerzés-igényes dolog". Az orgona beépítését össze akarják kötni az oldalfalak és a meglehetősen kopott burkolatú színpad felújításával is.

Az orgona már másfél éve Győrben van, raktárban, szakszerűen tárolva. Elkészültek a hangszer látványtervei; igazából azon megy a diskurzus, hogy jól is nézzen ki és jól is szóljon, megfelelőképpen legyen elhelyezve, de ne változtassa meg nagyon a terem akusztikáját. A hangszert nem ebbe a terembe tervezték, és hogy ide be lehessen építeni, bizonyos kompromisszumokat kell kötni, most ennek a súlyozása zajlik - vázolta a helyzetet a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója.

Mint arról akkor az MTI beszámolt, 2011-ben szállították vissza Budapestre a Liszt Ferenc Zeneakadémia csaknem fél évszázada szétszerelt, 1973-ban részben a győri városháza dísztermébe beépített orgonájának darabjait; az akkori megállapodás szerint e helyett kap egy teljes hangszert a város.

Akkoriban szóba került, hogy az egyetem zeneművészeti karának épületében, a felújított egykori zsinagógában állítsák fel a hangszert, de erre végül örökségvédelmi kifogások miatt nem volt lehetőség. Így esett a választás a belvárosi koncertteremre.

Egy százmilliós értékű, a németországi Würzburgban már három évtizedig használt orgonát kapott az átadott hangszerért a város, amely tavaly nyáron már mintegy 50 millió forintot fordított a Richter Terem félezres hallgatóság befogadására alkalmas nézőterének megújítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüstöt nyertek a győri értelmi sérült gyerekek Grúziában női fociban - fotók

A győri Staféta DSE csapata a győzelem kapujában szerencsétlenül kapott góllal szenvedett vereséget a döntőben a lettektől. Tovább olvasom