Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Százmilliókkal csorbul az egyházmegyei oktatás

Kevesebb támogatást kapnak az egyházi iskolák diákjai. A "csorba összeg" miatt az intézmények működése egyelőre még nincs veszélyben, de az egyházmegyei főhatóság nyomatékosan kérte az igazgatókat: az elkövetkező évre semmiféle felújítást ne tervezzenek.


Miután a kormány a napokban közzétette az egyházi oktatási intézményeket megillető, 2008-ról még elmaradt kiegészítő támogatás összegét, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) gazdasági szakértői kiszámították: ez diákonként 13.429 forinttal kevesebb, mint amennyit az önkormányzati iskolák kapnak.

Pápai Lajos megyés püspök tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ez a győri egyházmegye 4 ezer diákjára vetítve közel 220 millió forint kiesést jelent. Az egyházi vezető – aki egyébként az MKPK Oktatási Bizottságának elnöke – szerint a kiegészítő támogatás összegének meghatározásánál a kormány, miként a korábbi években, most sem vette figyelembe az egyházak számításait, valamint az Állami Számvevőszék útmutatásait.

– A katolikus egyház nem mondhat le az iskoláiba járó gyerekek szülei nevében sem a diákok után járó jogos támogatásról, így javasoltam, hogy az egyház közoktatási intézményeit ért diszkrimináció miatt a püspöki konferencia tegye meg a szükséges jogi lépéseket – hangsúlyozta Pápai Lajos.

Dékány Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskola Főhatóság igazgatója arról beszélt, hogy a "csorba összeg" miatt az egyházi iskolák működése egyelőre még nincs veszélyben, de nyomatékosan kérte az intézmények vezetőit, hogy az elkövetkező évre semmiféle felújítást ne tervezzenek.

Megemlítette, hogy az állami kompenzációs támogatás kiesett millióit elsősorban az egyházmegyei költségvetés más célra tervezett, szükségből átcsoportosított tételeiből, illetve az oktatási intézmények javára szervezett templomi gyűjtések adományaiból és az 1 százalékokból befolyt összegből próbálják némileg pótolni.

A gondok mellett az örömökről is szó esett a püspöki sajtótájékoztatón. Dékány Ferenc beszámolt arról, hogy a folyamatos megtakarításokból elkészült a soproni Szent Orsolya Gimnázium műszakilag tegnap átadott új tornaterme és sportudvara, valamint a győri Prohászka Ottokár közoktatási központ aulája és kápolnája is.

Az utóbbit Udvardi Erzsébet és Hefter László alkotásai ékesítik.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Tabornok 2010. március 01. 18:26
  „"Kevesebb támogatást kapnak az egyházi iskolák diákjai." Reklámszöveg!
  Az iskola kapja a támogatást a diákok létszáma szerint. Rosszul tudom?”
 • 27. megmindiggyöri 2010. február 26. 09:02
  „t-a-ibi 2010.02.25. 13:20

  A valóságban (ha már annyira ismered) szerinted hány zsidó egyház van?”
 • 26. kisem 2010. február 25. 23:42
  „ad. #25.)
  Avagy sokkal korábban lett volna sokkal több írástudó ember -annak az összes következményével-, ha sokáig nem a rendek privilégiuma lett volna az oktatás lehetősége. Nem éppen az írástudók okozták a kalamajkát, amely végül a reformációhoz vezetett?”
 • 25. hozzászóló1000 2010. február 25. 21:44
  „Az egyházi iskolák állami feladatot látnak el. KÖZOKTATÁS. Igen is jár az állami támogatás. Nem sok írástudó ember lenne ma, ha évszázadok óta az egyház nem vállalt volna oktatási feladatokat. Persze a mai világban lehet, hogy pont ez a cél, hogy minél kevesebb értő ember legyen, és sokkal több az analfabéta vagy funkcionális analfabéta. Az államnak kötelessége hozzájárulni a közoktatáshoz, legyen az akármilyen fenntartásban.”
 • 24. pancser 2010. február 25. 20:28
  „Így van kedves 23-as! A lezüllesztett állami iskolák között ráadásul üde színfoltok, szinte elit iskolák lettek, pedig nem akartak azok lenni. Ha másképp nem megy a züllesztés, akkor pénzmegvonás érte a "hála". Köszönjük MSZP!”
 • 23. Nooormális? 2010. február 25. 18:45
  „Látom, itt a gondolkodás némelyeknek nem az erőssége...
  Az egyházi iskolába járó gyerekek szülei ugyanolyan dolgozó, adófizető polgárok mint a többi tanulóé.
  Az állami pénzek nem a fán teremnek, mi fizetjük be az utolsó forintig.
  Egyértelmű tehát, hogy egy fillérrel sem jár kevesebb ezek után a gyerekek után.”
 • 22. t-a-ibi 2010. február 25. 13:20
  „20. hozzászólás janika
  18. hozzászólás abdi30 és a többiek.
  Tájékozódjatok valójában miről is szól a cikk-a hír!

  A zsidó egyházak, megkapták a támogatást, a többi nem.
  Miért, ---mert sunyi módon nekik szóltak, hogy van rá lehetőség.
  Akkor mi is pályázunk mondták a többiek.
  Azt lehet, csak a pályázati idő már lejárt, --semmi értelme!

  Ez a valóság! -- a komcsi-zsidó valóság!”
 • 21. tber 2010. február 25. 13:08
  „20.
  Szerinted miben kellene a Lenini útban a Sztálini vagy Rákosi személyi kultuszban.
  Emellet az alpári megnyilatkozásoddal nem sértegetni kellene, a te nézeteidet sem sértette meg más ezidáig.
  18.
  Tárgyi tévesztésben vagy. Nem támogatást kell adni, hanem a tanulók után járó un.fejkvótát amit az önkörmányzati iskolák is kapnak. Nem adomány kell, hanem a szerződött kvóta. Emllett az egyház is kérjen pénz olyan tevékenységeiért amiért nem (Pl segélyszervezetek stb.)? Szerintem az az undorító hogy a megyében a hiányzó pénz cca 2 db BKV vezető "jogosan" járó végkielégítéséből fedezni lehetett volna. A perselyhez visszatérve az államnak ott vannak az adók amit fizetünk. Ja úgy könnyű. Azt meg lehet bőkezűen és arcátlanul osztogatni mindenféle tanácsadó cégeknek vagy Z Jánosoknak, V Jánosoknak W Ferenceknek. Gazdálkodja ki az állam. Érdekes ha az önkormányzatok nem ölnének bele irdatlan mennyiségű pénzt az oktatásba akkor az állam a kötelező alapfeladatát el sem tudná végezni. A nagy hangzatos megcsináltuk reformok eredménye a kitűnő egészségügy a kolosszális oktatás és az egekig érő életszinvonal, ja és a teljes foglalkoztatotságról ne is beszéljünk. Emellett azért a hadakozók többsége keresztvíz alá lett tartva illetve volt egyházi esküvője meghát ugye pap temeti el a legtöbbet. Na ezt minek lehet nevezni? Nem is tudom neked hogyan álna a szád ha munkabérednek csak egyrészét kapnád meg valamilyen számításra hivatkozva, és azt mondanák neked gazdálkodd ki meg ügyezd le a szolgáltatókkal most csak ennyi van a többire meg vessenek .... , vagy amit akarnak.”
 • 20. janika 2010. február 25. 12:34
  „A pancserek még hisznek a másvilági üdvözülésbe!”
 • 19. pancser 2010. február 25. 10:04
  „Az egyházi iskolák messze jobbak a lezüllesztett államiaknál. Aki megteheti és ad a gyereke jövőjére oda járatja a csemetéjét. Az oktatás vezetői féltékenyek és az ökörségeik cáfolatát látják az egyházi iskolákban. Ott tanulnak a gyerekek, a szülők hozzállása is más. Itt nem szoktak pedagógust verni, hanem inkább a gyereket próbálják rávenni a tanulásra otthon. Ezeket az iskolákat nem lenyomni kéne, hanem példának állítani. Példák is, amelyet a normálisabb szülők nagyra értékelnek, minden állami gáncsoskodás és keresztbe tevés ellenére.”
 • 18. abdi30 2010. február 25. 09:32
  „csak egy idézet, Hofi mondta.
  ".. magának könnyű, ott a persely ... "

  nem értem - megint demagóg duma - de miért támogassa az állam az egyházakat is az én, meg más adóiból?
  nem elég nekik a szokásos, meg még az egy egy százalékuk?

  ha a választásokon a konzervatív oldal győz, már volt megnyilatkozás úgyis akkor hatalmat fognak kapni az egyházak....... undoriítóóó!! éljenek meg ahogy tudnak. nem állami, nem alkotmányos feladat lenne.... támogatni őket. gazdálkodják ki. ennyi.”
 • 17. Reális 2010. február 25. 09:24
  „A baloldali kormány már nemcsak a gyereket nevelőket üldözi és gyűlöli,hanem a római katolikus egyházat és a vallás gyakorlóit is!Hiába, a vérükben van!”
 • 16. t-a-ibi 2010. február 25. 07:19
  „Kevesebb támogatást kapnak az egyházi iskolák diákjai.

  Ez az a cikk így nem igaz!

  A KERESZTÉNY ISKOLÁK KAPNAK KEVESEBB TÁMOGATÁST, A ZSIDÓK MEGKAPTÁK sunyi gazember módon!”
 • 15. janika 2010. február 25. 05:33
  „Az egyházi hókusz -pókuszok is egyfajta politika. Sokat igér és ad némi teátrális élményt! mimnt írtam a közpénz nem erre való. Ha tehetném a pártoktól is elvenném és valóban a köz javára forgatnám vissza és nem holmi "gőbölyöket" tartnai belőle.”
 • 14. kisem 2010. február 25. 04:53
  „Támadás? Hol, miben?
  Nem az inkább a harcos támadás, amely éppen tegnap történt Budapesten?
  És ne általánosítsunk! Tessék tüzetesen átolvasni a szövegeket és csak azután levonni belőle általánosító következtetéseket!”
 • 13. akinemfél 2010. február 24. 21:57
  „Nyilvánvalo,hogy egyetlen elottem szolo sem híve az Egyháznak. Ha híve lenne,akkor támogatná ahol tudja,és soha és sehol nem támadná.
  Aki nem híve az Egyháznak az kulso szemléloként nem értheti az Egyházat.
  Ez szomorú állapot. Mindannyiotokért imádkozni fogok.
  Legyen Béke a ti lelketekkel !”
 • 12. kisem 2010. február 24. 20:14
  „Megint csak sikerült rólam és nem a témával kapcsolatban felvetettekről szólni. Így tényleg nem lehet érdemi vitát folytatni, sem itt, sem másutt.
  A személyes példa nem érdekel, különösen nem az egyházi oktatás jellegének azon keresztüli bemutatása. Az alaptéma szempontjából érdektelen.

  Én a legelején jeleztem, hogy nem vagyok lelkes híve a felekezeti jellegű oktatásnak, s azt is jeleztem, oka van.
  Egyet megemlítek. Úgy a hatvanas évek második felében, a hetvenes évek elején eltűntek a perselyek -és most tényleg cinikus leszek, biztosan nem lehetett perselybársonyt beszerezni, meg a hozzá tartozó rúd is eltört- és előbb különböző tálcákkal, majd esetenként átlátszó urnákkal jártak a hívek között az adományokért. És bizony volt aki akkor egy lila Adyt adományozott. Hogy hogy érezte magát a többi hívő, hogy mi volt a szándék az új módi bevezetésével? Döntse el mindenki a saját elgondolása szerint. De biztosan nem a gázszámlák kiegyenlítése, a tető felújítása volt a vezérlő elv.

  Tudnék egyértelműbben is fogalmazni, de nem teszem. Mindaddig, míg nem ítéltetek rosszindulatú, hazaáruló rongynak. És persze azt elvárnám, hogy a konkrétan megfogalmazott kérdésekre, illetve állításokra reagáljanak elsősorban, ne másról beszéljenek, a kényelmetlen témát meg ne mismásoljuk el a hallgatással. Ilyen többek között a díj ellenében történő belépési lehetőség némely templomba.”
 • 11. janika 2010. február 24. 20:07
  „A papok szolgálják csak a főnöküket és attól kérjék az áldást a tevékenységükre. Nem kell egy seggel két lovat ülniük! Vagy, azt hiszik, hogy, ha valaki polgármester, akkor képviselő is lehet, akkor a pap is lehet oktató is? Persze jó pénzért. Szerintem nem fog sokáig ez menni. A közpénz nem erre való!”
 • 10. tber 2010. február 24. 13:16
  „Ez a fórum az építő jellegű vitára nem alkalmas de, azért megér egy két szót (szándékosan nem misét írtam) a viszontválasz. A saját tulajdonából mindneki annyit értékesít amennyit akar, de mint az köztudott az oktatni kívánt létszámhoz a különböző szakhatóságok előírják az felszereltségi szintet, a kötelező alapterületeket, létszámot stb. Amit szigorúan be is tartanak kivéve az önkormányzati illetve állami fenntartású létesítmények esetében, mert ott sokszor nem olyan nagy baj ami másutt ordító probléma (ez így van ha tetszik ha nem). Emellett világosan leírtam, hogy a tornaterem most is megvan. (megtekinthető). Alapvetően ha minden államosított ingatlan visszakerült volna eredeti tulajdonosához (legyen az bárki) akkor nemsok közintézmény lenne az országban. Még egy személyes példa. Én is a nyolcvanas években (igen 80-as) református gimnázuimba szerettem volna járni, de közelben Piarista gimnázium volt. Akkor oda is szívesen felvettek volna úgy hogy más felekezethez tartozom, és a saját liturgiánk szerint és saját felekezeti templomunkba kellet volna járnom (ezért ebben azért sok kivetnivaló nincs). Ettől függetlenül szerintem nem attól lesz egyházi egy iskola mert csak fiúk és csak lányok járnak ide meg oda, meg csak ilyen meg olyan vallásuak. Azért úgy gondolom a kereszténység alapvetően nem erről szól. De különben 1945 elött sem jártak együtt a lányok és fiúk az állami iskolába sem (nálunk pl volt lány és fiú iskola polgári és elemi szinten). Szerintem arról lehet szó hogy valamiért sértetteség van benned(elutasított felvételi vagy ilyesmi). Ettől függetlenül ezekbe az iskolákba komoly beruhéázásokat kellett tenni az átvétel után mert lelakott állapotban voltak, és látszott a hanyag kezelés. Ezért senki sem emelt szót. Mondjuk amint már említettem (csak valószínű nem olvastad) csak azt az összeget kell átutalni amit a szerződésben (lásd Vatikáni szerződés stb.) vállaltak. Ja és ez az összeg még 2008. évről marad még fenn. Azt sem értem, hogy a minisztérium (aki élen jár a magyar oktatás tönkretételében) hetenként újraszámolja az összeget és hetenként más eredmény jön ki. Volt olyan is hogy 3 ft/fő összeggel az egyházak tartoznak. Ez ám az egzakt tudomány. Ezt jobb helyeken szerződésszegésnek mégjobb helyeken lenyúlásnak híják. Az a lényeg kereseik miért ne adják oda ami jár! Igen ezt anyagiasságnak hívhatod vagy gázszámlának tetőfelújításnak, munkabérnek vagy akárminek. Egyébként meg az Úrral nem csak a templomban kell (és lehet találkozni), hanem akár naponta többször is (reggel, este, meg amikor szükséged van rá) Akkor neked az nem tetszik, hogy időnként a perselypénzt az iskolákra kell gyűjteni az állami normatíva helyett?”
 • 9. kisem 2010. február 24. 12:32
  „Na, legalább a címet javították!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már fogadja az autókat az első magánparkoló

Hétfőtől fogadja a parkoló autókat a győri Zrínyi utcai Leier City Center Mélygarázs, ahol akár… Tovább olvasom