Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Százmilliókat költenek a győri állatkertre - fotók, videó

Összesen 300 millió forintból fejleszti a győri állatkertet az önkormányzat és a vadasparkot fenntartó kft. 2017-ig. Többek között Afrika teljes panorámáját láthatóvá teszik a fekete kontinens északi részétől déli csücskéig.

Szudánt a középpontba állító Afrika-bemutatóteret adtak át szombaton a győri állatkertben. A több mint tízmillió forintos beruházás részeként sétálóutak készültek, a csaknem kétmillió négyzetkilométer területű országot megidéző építészeti elemeket, szobrokat állítottak fel, s egy fotókiállítás is látható arról az államról, ahol több és régebbi piramis található, mint Egyiptomban.

Százmilliók a győri állatkertnek. Fotó: Cseh Róbert


Az avató ünnepségen – amelyen részt vett Mahmoud Hassan Elamin szudáni nagykövet is – Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az állatkertek nevelésben betöltött szerepét méltatta, s példaértékűnek nevezte, ahogy Győr gondoskodik vadasparkja fejlesztéséről.

Hozzátette: az állam a Duna-projekt részeként európai uniós támogatásból árvízi kaput épít az Iparcsatorna torkolatához, így a jövőben nem fordulhat elő, hogy árvízkor a Duna visszaduzzasztó hatása miatt víz alá kerül az állatkert. Most júniusban ez történt, s a károkat az Aegon biztosító révén állították helyre.

Videó: Cseh Róbert


Zsidi Mária, a társaság megyei igazgatója ugyanakkor az eseményen hangsúlyozta: míg a 2006-os dunai árvízkor 158,5 millió, a 2010-es tiszai árhullámkor pedig több mint másfélmilliárd forintot kellett kifizetniük a károsultaknak, addig ezúttal a példás összefogásnak köszönhetően csak százmillió forintot.

Fekete Dávid alpolgármester arról beszélt, hogy 2017-ig, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kezdetéig és az állatkert 50. születésnapjáig 300 millió forintos fejlesztési programot valósítanak meg az állatkertben. A pénzt fele-fele részben állja a városi önkormányzat és a működtető a Xantus János Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft.

Fotó: Bertleff András


Dr. Andréka György állatkert igazgató beszédéből az derült ki, hogy a beruházások révén új arculat fogadja majd a látogatókat, s Afrika teljes panorámáját láthatóvá teszik a fekete kontinens északi részétől déli csücskéig. Idén a mostani fejlesztéssel együtt 60 millió forintot költenek el többek között az Afrika-ház és -kifutó bővítésére, új főbejárat építésére és pakolókra.

Olvasóink írták

 • 8. oxana 2013. szeptember 09. 13:32
  „3. oconell

  Csatlakozok Goldmanhoz: Hol vannak a bizonyítékok? Ha nincs, nem kellene olyan nagyra tátani a szádat. Vagy csak unatkozol?”
 • 7. Goldman 2013. szeptember 09. 10:29
  „oconell: hiszek amit hiszek. Azt viszont tudom, hogy hiába is kritizálja valaki, hogy mi mennyibe került azért abból ő egy fillért sem fog látni. Akkor meg minek? Az ilyenek csak feltételezések, ha van az ellenkezőjére bizonyítékod akkor emeld fel a telefont vagy írj a megfelelő helyre.”
 • 6. Hedon 2013. szeptember 09. 09:41
  „#5. Pepe9111

  Éppen azért hogy még Ők is beférjenek.”
 • 5. Pepe9111 2013. szeptember 09. 07:03
  „Miért kell bővíteni? Van így is elég állat ebben a városban!”
 • 4. Dwatson 2013. szeptember 08. 19:53
  „Van itt pénz dögivel,amire csak akarják,kár hogy a tömegközlekedésre sajnálják!”
 • 3. oconell 2013. szeptember 08. 19:02
  „Goldman,ugye te sem hiszed el,hogy ami ott épült az utóbbi években az tényleg annyiba is került?Ha meg elhiszed akkor neked meg elég ha mesekönyveket olvasol.....”
 • 2. Goldman 2013. szeptember 08. 18:12
  „Rossz helyen van az állatkert, igazából területileg nem lehet bővíteni, márpedig az állatoknak is kell hely.
  Neked oconell elég a 2 m2.”
 • 1. oconell 2013. szeptember 08. 16:10
  „Megy a mani,megy a mani,sumákba megy a mani.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek, majd be is költöztek a családi házba Győrben

A rendőrök elfogták azt a két férfit, akik felfeszítették egy győri lakatlan ház ajtaját, majd több… Tovább olvasom