Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Százmilliók a körforgalomra Nyúlon

Majdnem 228 millió forintból épül új csomópont Nyúlon, a temető mellett. A körforgalommal lassítani kívánják a 82-es főút forgalmát, könnyebbé teszik a temető megközelítését és tehermentesítik a települést a nagygépjárművek forgalma alól.


Nyáron sokak szerint elviselhetetlenül sok az autó Nyúlon, hiszen az egyébként is sokat kritizált 82-es főút hivatott elvezetni a balatoni forgalmat és ott vannak a teherautók, jelenleg elsősorban a mezőgazdasági járművek, amelyek viszik a learatott gabonát. Ráadásul a 4200 lelket számláló település temetője a főút egyik oldalán, a hozzá kapcsolódó parkoló pedig a másik oldalán fekszik, s ezt a lassúbb járású idősek régóta kifogásolják. A megoldandó feladatok között szerepelt az is, hogy a fejlesztés alatt álló ipari terület felé elvezethessék a nagygépjárműveket Nyúl északi kapujánál, ekkora terhet azonban nem lehetne róni egy egyszerű kereszteződésre – vélték a pályázat készítői.

Schmiedt Henrik és Kara Ákos szerint a tervrajzon szereplő beruházás a térség gondját is megoldja. Fotó: H. Baranyai Edina
Schmiedt Henrik és Kara Ákos szerint a tervrajzon szereplő beruházás a térség gondját is megoldja. Fotó: H. Baranyai Edina

Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője elmondta: a probléma nemcsak a nyúliaké, hanem az egész térségé, mivel az állami 82-es főútról beszélünk, amelyen egyébként naponta 12 ezer autó hajt keresztül. A csomópont hozzájárulna a közlekedés biztonságához, ennek révén lehetővé válna a mintegy 9000 négyzetméteres parkoló kialakítása a temető oldalán, épülhet elkülönített kerékpárút, gyalogút, lámpa és zebra, de ez a kulcsa az elkerülőútnak is, amelynek köszönhetően fejleszteni lehet a 15 hektáros ipari telepet. Még egy érv a komplex átépítés mellett: az egyik cég benzinkutat kíván építeni a forgalmas főúton, az elkerülőúttal pedig a Vasút soron élők gondja is megoldódhat, mivel az ipari telep felé tartó tehergépjárművek túl nagyok, az utca pedig túl keskeny.

Ami az anyagiakat és az előzményeket illeti: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség már korábban döntött a megye körforgalmi csomópontjainak pályázatai- ról, de Nyúl első körben tartaléklistán szerepelt. A regionális fejlesztési tanács újabb javaslatot tett és engedélyt kért a forrásátcsoportosításra. A fejlesztési ügynökség végül jóváhagyta a nyúli projektet. Nem kevesebb, mint 220 millió forintról van szó, amelyből 75 százalékot, azaz 170,5 millió forintos támogatást ítéltek meg a csomópontépítés számára.

Kérdezhetik erre, hogy mi kerül egy körforgalomban 220 millió forintba? A település polgármestere, Schmiedt Henrik a részletekkel kapcsolatban elmondta: mivel a főút íve a csomópont miatt megváltozik, szükség van egy új kerékpárútszakaszra és a közművek áthelyezésére is. Csak ez utóbbi több mint 50 millióba fog kerülni, mivel például a bicikliút alatti, zárt csapadékelvezetőből 150 métert kell ˝arrébb vinni˝.

Schmiedt Henrik szerint a nyúliaknak mindenképpen régi problémája oldódna meg, de a körforgalom az egész térség ügye – tette hozzá ő is. A polgármester lapunkon keresztül megköszönte a fejlesztési ügynökség döntését és vele együtt Kara Ákos képviselő közbenjárását is.

Olvasóink írták

 • 5. Gab2000 2010. augusztus 14. 06:09
  „még csak annyi, hogy nyugodtan rendőr lámpával is meglehetett volna oldani töredéke pénzért.

  Csak Ausztriába kellene megnézni, hogy ők hogy oldották meg Több faluban az iskoláknál van lámpa nyomógombos és csak akkor vált át pirosra, ha ténylegesen át akar menni valaki az úton és nem több száz millióba kerül.”
 • 4. adalfold 2010. augusztus 13. 23:51
  „lassítani?
  igen akkor csak dugó lesz és szmog.
  elkerülőt, addig meg fekvőrendőrös járdaszigeteket. ennyi.
  a körforgalom csak többsávban képes egyenletes intenzitást tartani.

  az meg baromság ,hogy a nehéz tgk. nem megy be Nyúlra emiatt:D mert akkor hova megy?:D:D:D

  a szerző mérn.”
 • 3. urbaniastapista 2010. augusztus 13. 23:16
  „#2. Más zsebekbe cseppen.
  Amúgy a körforgalom sokkal jobb, mint a lámpa, ami felesleges várakozásokat és időveszteségeket okoz.
  Teljes nyúli elkerülő mikor lesz?”
 • 2. Gab2000 2010. augusztus 13. 19:27
  „Abból nem cseppen annyi a zsebekbe.”
 • 1. piroskaésabarkasz 2010. augusztus 13. 15:36
  „Egy közlekedési lámpa nem lett volna olcsóbb?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két emelet már látszik az újabb győri parkolóépületből

A tervek szerint egy öt félszintes parkolóház készül el idén a Széchenyi Egyetem területén. Ide… Tovább olvasom