Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Százmilliók a győri belvárosra

Győr - Több százmillió forintot fordít belvárosi utak, terek felújítására, átépítésére nyáron és ősszel a győri önkormányzat – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Németh Zoltán alpolgármester, a belvárosi 1. számú választókerület önkormányzati képviselője. Elmondta: a beruházások részben a szebb környezet kialakítását, részben a jobb forgalomszervezést szolgálják.

A politikus részletesen beszámolt a fejlesztésekről. A Városház téren kívül felújítják a rossz állapotban lévő Honvéd ligetet. Megtörténik a Bajcsy-
Zsilinszky út Jókai és Munkácsy utca közötti szakaszának rekonstrukciója a közműcserékkel együtt. Ezt a részt több hétre lezárják majd az autók elől. Átalakítják a Zechmeister és a Jókai utca kereszteződését, többek között a haladási fő irány is más lesz. Ezenkívül jelentősen megváltoztatják a városháza és a vasútállomás környékének forgalmi rendjét.

Bajcsy-Zsilinszky út

Felújítják az út Jókai és Munkácsy utca közötti szakaszát. A közműcseréket június közepén kezdik. Az útépítést augusztusban és szeptemberben végzik el. Ezalatt a szakaszt teljesen lezárják az autók elől, kizárólag az ott élők behajtását engedik meg. A járda mindkét oldalon díszburkolatot kap.

Zechmeister utca–Jókai utca csomópont

A Zechmeister utcában középszigetet építenek, hogy növeljék a gyalogosok biztonságát. A forgalmi rendet megváltoztatják: a jelenlegi főirány helyett – amely a Zechmeis-ter utca felől a Jókai utca felé tart – a Zechmeister utca lesz a főirány, így a Rába kettős híd felől a Jókai utcába kanyarodóknak elsőbbséget kell majd adniuk a szemből érkezőknek. Ez a módosítás már figyelembe veszi a tervezett, Szigetet Révfaluval összekötő híd miatt a jövőben várhatóan megváltozó forgalmat. A munkálatok során a Jókai utca Bajcsy-Zsilinszky út és Zechmeister utca közötti szakaszán a parkolókat áthelyezik a nyugati oldalra, így a Bajcsy-Zsilinszky útról a parkoló autók takarása nélkül könnyebben lehet majd kihajtani.

A Zechmeister és a Jókai utca kereszteződésében középszigetet építenek, és megváltoztatják a haladási főirányt. Fotó: Bertleff András
A Zechmeister és a Jókai utca kereszteződésében középszigetet építenek, és megváltoztatják a haladási főirányt. Fotó: Bertleff András


A kereszteződés átalakításának terve jelenleg engedélyezés alatt van. A kivitelezés augusztusban kezdődhet el, és szeptember végére fejeződhet be.

Kisfaludy utca

Az utca teljes szakasza díszburkolatot kap, a „néhai" járdarész az épületek közelében eltérő színűt. Kiegyenlítik a szintkülönbségeket. A vízvezetékcsere júliusban kezdődik, míg az útépítésre augusztus–szeptemberben kerül sor.

Honvéd liget

A Városház tér mellett felújítják a közeli Honvéd ligetet is, amely rendkívül rossz állapotban van, holott a Győrbe vasúttal érkezők ezt látják először. A sajtótájékoztatón Németh Zoltán alpolgármester köszönetet mondott Borkai Zsolt polgármesternek, amiért jóváhagyta a beruházást, az ugyanis az idei tervekben eredetileg nem szerepelt. A tér színes díszburkolatot kap. A munkálatokat a szóbeli érettségik után kezdik el, és még a szeptemberi iskolakezdés előtt befejezik.

Szent István út

Megváltoztatják a forgalmi rendet a városháza és a vasútállomás környékén. A Szent István úton a kelet felől érkezőknek balra kanyarodó sávot alakítanak ki a Városház tér felé, a Jókai utcánál viszont megtiltják a balra kanyarodást, ott csak egyenesen lehet majd haladni. A Jókai utca Szent István út és Révai utca közti szakaszának irányát megfordítják, s onnan a Szent István útra két sávból lehet majd kikanyarodni, de csak balra.

A Révai utca teljes szakasza kétirányú lesz, így a Honvéd liget térségében is. A taxiállomás megközelítése miatt burkolati jellel felfestett körforgalmi rend lép életbe a Révai utca és a Jókai utca kereszteződésében. A Városház tér földhivatal előtti szakaszát szintén kétirányúvá teszik, emiatt onnan nem lehet majd balra kifordulni a főútra, a Szent István útról viszont mindkét irányból bekanyarodhatnak az autók. A városháza és a Szárnyaskerék szálló között zebrát festenek fel. A Szent István úton a Teleki utcánál a másik oldalra helyezik át a gyalogátkelőhelyet.

Németh Zoltán hangsúlyozta: az átalakítások megteremtik a Szent István úti jelzőlámpák újabb áthangolásának lehetőségét. Ez szerinte „pörgősebb" periódusidőt, dinamikusabb forgalomirányítást eredményez.

A munkálatok eredményeként több parkolóhelyet hoznak létre (például a 2. számú postánál), mint ahányat megszüntetnek. Az átépítés engedélyezés alatt van. A munkálatok várhatóan szeptember elején kezdődnek és ősz végéig tartanak.

Olvasóink írták

 • 15. pet 2008. június 09. 09:46
  „Kedves peremkerületiek! Talán fel kellene keresni a problémákkal a helyi önkormányzati képviselőt! Ja, hogy az nem olyan talpraesett, nem ért annyira a dolgához, mint N. Z.?”
 • 14. lupus lupa 2008. június 08. 09:29
  „És mi lesz a Hegyalja, Veres Péter, Krúdy és sorolhatnám a többi csanaki utcát? Rólunk teljesen elfeletkeznek? Csak arra volt jó csanak, hogy Győr megyei jogú város legyen, mi meg hegyaljaiak amióta az eszemet tudom a baráthegyi busszal járunk, a helyi járatot csak hallomásból ismerjük. A Hegyalja keskeny, gödrös és óriási a forgalom, rengeteg a kamion, ráadásul a vízelvezetés is pocsék illetve, olyan, hogy az Újkút utca vize jobb esetben a kertünkben, máskor a pincénkben köt ki, mert csak egy kis mélyedés szolgál a páratlan oldalon a vízelvezetésre. Szép dolog a belváros csinosítása, de a permekerületben is emberek élnek és állítólag mi is győriek vagyunk, bár erről megvan a véleményem.”
 • 13. todoer 2008. június 07. 14:33
  „Kedves sweety ! Vajon a Balatonra utazó vagy visszajövő vendégek mit gondolnak városunkról mikor meglátják Kismegyernél a körforgalmat térdig érő gazzal ,mióta kész van egy szál virág ( nem sok ) annyit sem ültettek . Városlakónak igaza van , a szabadhegyi sorompó katasztrófa , nyáron volt rá példa hogy a fentebb említett körforgalomnál állt a kocsisor vége .De nem baj tessék csak nyugodtan a belvárosra fordítani a pénzt , nekünk a külső kerületekben így is jó , ugye városházi urak ?”
 • 12. sweety 2008. június 06. 22:53
  „Én örülök az átépítésnek. Számomra nagyon fontos hogy a városunkban látogató vendégek - külföldiek és belföldiek egyaránt - mit gondolnak a városról. Minden tiszteletem Németh Zoltáné.”
 • 11. Semleges 2008. június 06. 21:36
  „A Bácsai utat meg csak foltozgatják, peig azon jár a polgármester is. Megint kiderül, ki az úr a háznál.”
 • 10. Városlakó 2008. június 06. 17:10
  „Mind nagyon szép és jó, ami a tervekröl elhangzott.
  Ami azonban sokkal jobban érdekelne, hogy mi a terve a városnak a Szent Imre úttal és a vasúti átjáróval kapcsolatban?
  Amikor a Fehérvári úti felüljáró megépült, az igérték, tehermentesiteni fogja a Szt.Imre utat is. Nos, nemhogy nem terhermentesitette, de azóta a forgalom elviselhetetlen szintig nött. Minden reggel iskolakezdési idöszakban, tehát fé 8-tól kb fél 9-ig legalább 5-6-szor lezárásra kerül a sorompó. A dugó visszatorlaszt a temetöig, sokrszor a Szentlélek templomig. De az Esso-kúti körforgalom mindegyik más iránýába is. A Szt.Imre út veszprémi irányába ugyanigy. Ez az út legalább olyan forgalmas föut, mint a Szt.István. A házaktól, mellákutakról balra kihajtani szinte lehetetlen, nem is beszélve az átjutásról az utca egyik oldaláról a másikra. Legalább olyan szigeteket kellen kialakitani, mint a Jereváni úton. Parkolóhelyek az árkok miatt nincsenek, holott az utca szinte üzletsor lett már. A Szt.István út forgalma sokkal kiegyensúlyozottabb ahhoz, hogy MOST átalakitások kellenének. Viszont a Szt.Imre napról napra elviselhetetlenebb!!”
 • 9. t 2008. június 06. 17:01
  „még szerencse,hogy a belvárosra jut többszáz-millió ft,amit már 11 éve csinálnak és csinálni is fognak,más városrészekben (pl. szentiván)járhatatlanok az utak,ott csak kátyúzásra telik díszburkolat helyett,vagy még arra sem.”
 • 8. colomano 2008. június 06. 14:51
  „asd, hidd el nem feleslges erőlködés.
  Nagyon helyes ha túlléptek ezen a "szomszéd tehene is" mentalitáson.”
 • 7. asd 2008. június 06. 12:37
  „Ir

  Egyszerűen csak egy zacskót kell fognia a gazdának és felszedni vele a kutyaszart ahogy mi is tesszük a kutyánk után. De amíg az öreglány a baross útra szaratja a csivaváját aztűán ott hagyja addig tényleg azt látja az ember hogy felesleges az erőlködés részéről.”
 • 6. matriné 2008. június 06. 12:00
  „KEDVES "f" !Nem véletlenűl hoztam fel a szemmel is láthetó különbségeket a városrészek között! A belvárosban jobban vigyáznak és vigyáztatnak a rendre mint a város egyéb területei! Tehát, ha az illetékeseket pl. Újvárosba költöztetnék és ott székelnének, akkor talán ott is rend lenne! Persze nem biztos, mert aki elviseli, hogy ilyen cikkek jelennek meg és nem képes semmit tenni, pedig meg van hozzá a hatalna, akkor ök is csak annyit ér mint a kutyák végtetméke a járdák mellett!”
 • 5. Tabornok 2008. június 06. 10:48
  „Hányszor büntettek ezért, a rendőrök, vagy a közterületesek?
  Miért nem foglalkoznak az illetékesek a probléma megoldásával? Jogszabály van, hatalmuk van, csináljanak rendet!”
 • 4. lr 2008. június 06. 10:37
  „Árpád út, Munkácsy felőli vége... vastagon kutyaszaros----
  nem hinném, hogy a városvezetés a felelős érte. inkább az a vadparaszt, aki lusta elvinni a 100mre lévő Rába töltésre a kutyáját.
  Elsősorban a T lakosság tehet a koszról, a kutyaszarról, a szemétről, a buszmegállóbal eldobált cigicsikkekről...stb.”
 • 3. f. 2008. június 06. 08:55
  „útépítés, díszburkolat = közpénz.
  Szemét, kutyaszar, plakátragasztás -->az ott lakók csinálják, ingyen meg lehetne szüntetni, ha azok figyelnének magukra, akik ott laknak/oda teszik.
  Még jó, hogy a közpénzeket nem a szemétszedésre költik. Fel sem merült magában, kedves matriné, hogy a szemetet összeszedhetné az is, aki eldobta?”
 • 2. matriné 2008. június 06. 07:14
  „Naná ott ahol a papok táncolnak! Eddig is csupán a belváros vitte nyelte el a város közpénzét! Nem egyesze lefotóztam Pl. az Aradi vértanuk útját! a Szent István úti sarok olyan ocsmány pakátok lógnak a márványfalakon, hogy borzalom még rá nézni is évtizedek óta!
  De az ARRABÓNA és környéke a Kármeliták felé, már tele virágokkal és gyönyörű út-teset, járdákkal. de ha valaki körül néz nádorvárosban akkor egyből a kutyaürülékes járdák tünnek a szemébe! Nem is beszélve a beton gettok ról ahol a lim -lom diszíti a környezetet csak nem minden sarokban!”
 • 1. Misi Mókus 2008. június 06. 06:50
  „Ez a szimpatikus fiatalember már megérdemelné, hogy Ő legyen a polgármester. Észrevehetné a Borkai, hogy mindent ez az egy ember csinál, Ő is csak dumál, reprezentál! A többiek a sok alpolgármester közül csak lazsálnak, neki ég a keze alatt a munka. A képviselők sem csinánakl a saját körzetükben semmit hozzá viszonyítva! Méghogy hatáskör nélküli? Mi lenne, ha lenne hatásköre? Már rég leköröztük volna Debrecent is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország Győrbe költözik

Győr - A budapesti spanyol nagykövetségen mutatták be a Gaudi című produkciót, amelyet hamarosan… Tovább olvasom