Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Százmilliárdos lehetőség

Régióközpontként mintegy 100 milliárd forint forráshoz juthat Győr, de együtt kell dolgoznia másokkal.

A fejlődés érdekében azonban együtt kell dolgoznia Mosonmagyaróvárral, Sopronnal s a régió más településeivel.

A Sikeres Győrért Társaság által szervezett, s a Széchenyi István Egyetemen péntek délután tartott konferencián az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Baráth Etele bejelentette, Magyarországon hosszú évtizedek után most megindul a települések fejlődése.

– A kormányzat eldöntötte, hogy az európai regionális pénzek ötven százalékát, az összes strukturális alap huszonöt százalékát decentralizálja a fejlesztési régiókhoz. Ezzel Győr – másik négy nagyvárossal és Budapesttel együtt – jelentős szerephez jut – mondta el Baráth Etele.
A miniszter hozzátette, ez kötelezi is a várost, ha a fejlesztési forrásokat elnyeri, hogy regionális hatásait kifejtve együtt dolgozzon a fejlődés érdekében Mosonmagyaróvárral, Sopronnal és a régió más településeivel. A fejlesztési pólusok kialakításához mintegy 100 milliárdos többletforrás szükséges, amire Győr jogosan pályázhat.

Győr és régiójának jövőképéről dr. Rechnitzer János egyetemi tanár többek között elmondta:
– A város fejlődésében már körvonalazódik az egyértelmű fejlesztési stratégia. Azonban a társadalmi hátteret, a városi miliőt is megfelelően alakítani kell – hangsúlyozta Rechnitzer János.
– Lényeges az is, minél többeket nyerjünk meg, hogy saját üzleti, gazdasági stratégiájukat harmonizálják a város stratégiájával. De nagyon fontos az oktatás, a képzés, a tudástőke állandó megújítása az óvodától az egyetemig – mondta Rechnitzer professzor.

A város alpolgármestere, Eredics Imre előadásában hangsúlyozta, hogy az ipari park betelt, 68 cég letelepedett, s még 30 hektárral növelni kellett a park területét. – A fejlődés érdekében fontos a kutatásra, fejlesztésre fordítani a hangsúlyt.
Eredics Imre a 100 milliárdos lehetőséghez hozzáfűzte: – A városnak mintegy 240 milliárd összértékű fejlesztési tervei vannak készen. Ha most pályázni kellene, azonnal munkát is beadhatnánk a kiíró asztalára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult Vámosszabadi

A lakóközösség összefogásának köszönhetően 120 millió forintos beruházást adtak át Vámosszabadin. Tovább olvasom