Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Százmilliárdnyi tőke jöhet

Több százmilliárd forint összértékű beruházások előkészítése folyik Győrben.
Szeretnénk hangsúlyozni, problémát elsősorban az ingatlanberuházásoknál tapasztalunk. A felvetett jogos problémák többsége a távolról jött, kellő helyismerettel nem rendelkező tervező vállalkozók elégtelen munkájára vezethető vissza.
Sajtótájékoztatót hívott össze tegnap a győri városvezetés Jancsó Péternek a Kisalföld december 11-i számában megjelent nyilatkozata miatt. A Graboplast rt. elnök-vezérigazgatója, a Rába Holding Rt. elnöke lapunkban a helyi értelmiségieket tömörítő Fészek Klub szerdai összejöveteléről számolt be, s azt mondta: a cégvezetők, ingatlanfejlesztők bírálták a várost a lassú ügyintézés, a kevés munkaerő és amiatt, mert nem világos, mit akar az önkormányzat.

Az Eredics Imre alpolgármester által felolvasott közlemény visszautasítja ezeket a kritikákat. „Némi csodálkozással olvastuk Jancsó Péter úr, a Graboplast rt. elnök-vezérigazgatója, a Rába rt. igazgatóságának elnöke nyilatkozatát Győr város és a befektetők kapcsolatáról.

Sajnáljuk, hogy az általa meg nem nevezett befektetők ilyen elmarasztaló véleményt alkottak a polgármesteri hivatalról. A városvezetés napi tárgyalásai alapján más információk vannak, mint az önkéntes szószólónak. A beruházói akarat egyértelműen a lakósűrűség növelése, a város lakóinak akarata pedig a csökkentés.

Jancsó úr súlyosan téved, amikor azt gondolja, hogy Győr érdekével és helyi szabályaival éles ellentétben álló, átgondolatlan ötletek megvalósításához a város önkormányzata hozzá kívánna járulni, akárhonnan érkeztek is a befektetők. A városvezetés szándéka és célja, hogy a fejlesztések úgy valósuljanak meg, hogy a városi érdekek az egyéni érdekeknek ne rendelődjenek alá."


„ Jancsó úrral ellentétben mi nem tartjuk kedvezőtlen folyamatnak, hogy a városban alacsony a munkanélküliség, és az új befektetőknek csak magasabb bérekért akad képzett munkaerő" – folytatódik a sajtóközlemény. „Kifejezetten sikeresnek tekintjük, hogy a városban annyi munkahely van, ami az agglomerációnak is munkalehetőséget biztosít. Az ipari betelepülés ma is folyamatos. Eddig 750 milliárd forint tőke érkezett, és megbízható információk szerint további több százmilliárd(!) forint beruházás előkészítése folyik."

Pénzügyi machinációk

 Átszervezni, de hogyan?

Papp András, az oktatási iroda vezetője külön nyilatkozatban reagált Jancsó Péter azon kijelentésére, hogy a győri oktatási rendszert nyilvánvalóan át kellene szervezni. „A győri oktatási rendszer átszervezése mint feladat jól hangzik, de a hogyanra, a konkrét irányokra, célokra, prioritásokra irányuló megoldásra csak az iskolahasználók közösen elfogadott és kidolgozott igényeinek konkrét ismeretében van reális esély. Amíg mást lát vonzónak a szülő és a tanuló, a szomszéd és a rokon, mást az általános iskolai osztályfőnök, és mást a befektetők, addig nem a győri oktatási rendszer fejlesztéséről, hanem a kommunikáció nem megfelelő hatékonyságáról lehet csak beszélni" – áll egyebek mellett a nyilatkozatban.
„ Elfogadjuk, hogy Jancsó úr érdekeit sérti, hogy a Rába Vasúti Járműgyára helyén általuk megálmodott lakótelep tervezési munkálatai elhúzódnak, tekintettel arra, hogy nagyon kellene a pénz" – folytatódik a sajtóközlemény. „De kérjük, legyen arra is tekintettel, hogy a javasolt beépítés Győr város legsűrűbb lakótelepét eredményezné a maga közel hatezer lakásával. Ugyanakkor a városközponthoz történő nehézkes illeszkedés miatt iskolákat, óvodákat kellene építeni akkor, amikor másutt a gyereklétszám gyors csökkenése miatt iskolákat, óvodákat kellene bezárnunk. Ki fogja mindezt megfizetni?

Az elnök úrral ellentétben mi mélységesen sajnáljuk, hogy a Rába rt., mely nemrég még a legnagyobb hazai gépgyár volt, már nem a munkahelymegőrző termeléssel foglalkozik, hanem ingatlanértékesítési »üzletágát« fejleszti. Ide vezetett a hozzáértő vezetés és a pénzügyi machináció."
„ A városházi ügyintézés problémái, lassúsága ismert. Egész Európában most folyik az úgynevezett egyablakos ügyfélszolgálati rendszer kialakítása. Nagyon kevés helyen van, ha egyáltalán van valahol, valóban működő egyablakos rendszer. Ennek feltétele ugyanis a hivatali ügyintézési rendszer teljes elektronizálása, a papír nélküli munkavégzés. Tájékoztatásként elmondható, hogy félmilliárd forintos informatikai fejlesztés előtt áll a városháza. A munka már elkezdődött és tovább folyik.

A korrekt kapcsolat, a városért érzett felelős gondolkodás tiszteletre méltó dolog. Jancsó úr mint a Graboplast és a Rába elnöke teljes tájékoztatást kapott mindenkor a polgármester úrtól, olyan információkról is, amelyek a város érdekében bizalmasnak tekinthetők. Nem nevezhető azonban korrekt, tisztességes eljárásnak, amikor ezekre az információkra támaszkodva javaslatként fogalmaz meg a klub nevében olyan ötleteket, amelyeknek a kimunkálása a hivatalban előrehaladott állapotban van. Az autóipari kutató és fejlesztő bázis létrehozása támogatásáról például már a közgyűlés is döntött, pénzátadással együtt.

A város szándéka egyértelmű. Élhetőbb, élvezhetőbb, szebb várost akarunk, mindannyiunk javára. A beruházóknak ebbe a városba kell beilleszkedniük."

„ Hézagos" viszony

A Kisalföld kérdéseire Eredics Imre alpolgármester a sajtótájékoztatón kifejtette: a Fészek Klub beszélgetésén azért nem vett részt, mert csupán egy nappal korábban kapott meghívót, s akkor már nem tudta módosítani programját. Kijelentette: ha nem is támadásként, de több mint kritikaként élték meg Jancsó Péter nyilatkozatát. Azt is elmondta: az önkormányzat, amely a Rába egyik tulajdonosa, mindig megpróbálta érvényesíteni érdekeit a cégben, de nem titok, hogy a Zalán Barnabás lemondatása utáni cégvezetés és a város közötti viszonyban „vannak hézagok".
A cikkben szerepelt az is, hogy a Rába volt Budai úti telepének helyére lakásokat építeni szándékozó Engel-csoport kifejezetten lassúnak tartja a győri ügymenetet. Kun András alpolgármester szerint ez a beruházás két évet a tervezési munkálatok miatt csúszott, amit nem a város végzett.

Nem magánvélemény volt

Jancsó Péter nem a magánvéleményét, hanem a harminc hozzáértő szakember állásfoglalását közölte a Kisalfölddel" – mondta el lapunknak tegnap Mónus Ágnes, a Fészek Klub grémiumi tagja, szóvivője. A klub a szombati cikkben foglaltak véleményét fenntartja, hangsúlyozva, hogy proaktivitásra és hat hónapon belül városkoncepcióra van szükség.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr a huszonnegyedik órában van

Több cég néhány év tapasztalattal a háta mögött nem biztos, hogy úgy döntene, Győrben telepedik le – hangzott el a héten aegy szakmai rendezvényen. A befektetők szerint lassú ügyintézés, nem megfelelő munkaerő-utánpótlás, sokszor kiszámíthatatlan feltételek jellemzők a városra. Érzékelhető, hogy valami elkezdődött Győrben, de mélyreható változásokra még kísérlet sem történt. Tovább olvasom