Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Százhúszmillió forint fejlesztésre Veszprémvarsányban

Öt beruházásra összesen mintegy 120 millió forintot költ idén a veszprémvarsányi önkormányzat. A költségek nagy részét uniós pályázatokon teremtették elő.
Öt nagyobb pályázat megvalósítása zárult le vagy van folyamatban, ezek igénylik most a legtöbb energiát – számolt be a Kisalföldnek a kellemes gondokról Németh Csaba veszprémvarsányi polgármester. Az elöljáró elmondta, hogy – ha nem is összegét tekintve, de – talán az egyik legfontosabb fejlesztés a község első szabványos közterületi játszóterének létrehozása a posta mögött. Erre 2,3 millió forintot költenek, 1,6 milliót Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap-támogatásból.

Az iskolafelújítás részeként a tornatermi vizesblokk is megújul. A kivitelezők új szennyvízcsatorna-szakaszt fektettek le. Fotó: B. A.
Az iskolafelújítás részeként a tornatermi vizesblokk is megújul. A kivitelezők új szennyvízcsatorna-szakaszt fektettek le. Fotó: B. A.

Ugyancsak a gyermekeket szolgálja a helyi iskola rekonstrukciója, ami a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás koordinálásában valósul meg. A projekt összköltsége 80 millió forint, amiből tíz százalék a saját erő. Az önkormányzat helyzetét könnyíti, hogy az EU Önerő Alapból a saját forrás 40 százalékát sikerült elnyerni, így végül „mindössze" ötmillió forintot emészt fel a falu büdzséjéből a beruházás. A munkálatok már zajlanak. Ennek részeként többek között felújítják a tornatermet, a második szint vizesblokkját, a főépület elektromos hálózatát és a villámhárítókat is.
Az intézmény egyébként már átesett egy nagyobb fejlesztésen a most zárult tanévben, a helyhatóság ugyanis csaknem hat és fél millió forintot nyert a „Helyi hő-, hűtési és villamosenergia-igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal" című pályázaton egy több mint hét és fél milliós összköltségvetésű beruházásra. Ennek révén napkollektor- és hozzá kapcsolódó hőtermelő rendszert telepítettek az épületbe, ami a használati meleg víz mintegy 64 százalékát biztosítja a jövőben. Az önerőhöz a szomszédos Sikátor is hozzájárult tulajdoni hányadának arányában.
A falu ugyancsak tavasszal fejezte be a sportöltöző-felújítást, a Belügyminisztérium által megítélt összeg segítségével összesen 13 millió forintból.

Folyik ugyanakkor a Sikátor közigazgatási területén, Veszprémvarsány és Sikátor közös tulajdonában lévő régi szemétlerakó rekultivációja. A 17,5 milliós projektből 14,5 millió uniós támogatás, az önerőt pedig tulajdoni hányaduknak megfelelően fele-fele arányban fizeti a két falu.
A veszprémvarsányi önkormányzatnak ezeken kívül egy nagyobb terve vár megvalósításra. Németh Csaba elmondta: a község északi területének, a vasútállomás környékének csapadékvíz-elvezetési rendszerét szeretnék korszerűsíteni, mert nagy esőzések idején már az is előfordult, hogy ideiglenesen le kellett zárni a 82-es főutat. A 90 millió forintos költség előteremtésére uniós támogatásra várnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diploma után: röghöz kötve vagy szabadon?

A hallgatói szerződés sokat vitatott pontját, a „röghöz kötést" megsemmisítette az… Tovább olvasom