Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Százhúsz bagoly a gyűjteményben

A néphiedelem a sötétséget általában a halállal társítja, így a bagolynak – éjszakai madár lévén – nagyon rossz a híre.
A győri Horváth Ferenc szerint ez csak babona. Ellenkező esetben nem gyűjtené a bagolyfigurákat...

– Egy ajándék bagollyal kezdődött minden. Éppen négy éve kaptam egyet, aztán valahonnan került hozzám egy újabb – vágott bele a történetbe Horváth Ferenc bagolygyűjtő. – Eleinte eszembe sem jutott, hogy gyűjtsem, de aztán nagyon kedves lett számomra minden egyes darab, most pedig már százhúsz van. Persze nem igazi, élő állatokról van szó, hanem különböző baglyokat mintázó figurákról. Az irodámban őrzöm mindet, van köztük mexikói, japán, thaiföldi és spanyol, persely vagy sótartó, mindez plüssből, fából, üvegből, porcelánból vagy épp öntöttvasból.

A különös hobbi nem állt meg a gyűjtésnél, Horváth Ferenc a baglyokat csoportosította, vannak könyvelők, barátkozók, önfejűek, különcködők, de hasznoskodók és biztonsági őrök is. A tárgyak mellé idővel baglyokkal kapcsolatos irodalom is került, újságkivágások, álomfejtések, különböző korok és kultúrák hiedelmei, könyvek, versek, mondások, internetes cikkek. S ami egyáltalán nem meglepő, más bagolygyűjtőkről szóló írások.

Horváth Ferenc, aki egyébként a győri városi könyvtár közművelődési osztályvezetője, el is határozta, hogy jövőre állatfigurákból rendez kiállítást a mókusok, teknősök, nyulak és más figurák győri gyűjtőinek nagy örömére.

A figyelmes anyaggyűjtés nem kis meglepetésre arra is fényt derített, hogy miért éppen Ferenc figyelmét ragadták meg a baglyok. A válasz talán az inka madárhoroszkópban rejlik, mely szerint a Bagoly havában született...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Licit nélkül zárult az árverés

Teljes kudarccal zárult az első roncsautólicit Győrben: a kínált tíz autóból egyetlenegyre sem… Tovább olvasom