Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Százharminc fölött ballag a vén diák

Győr - Az egyik legkedveltebb ballagási ajándék a laptop, s mivel nemcsak önnél, hanem a szomszédjánál is gazdasági válság van, szinte mindenütt a rokonság adja össze a meglepetés árát. Persze nem így van ez a ruhával és a többi kiadással, s az bizony ajándék nélkül is 120–150 ezer forintot tesz ki, az éttermi számlától függően.
Az érettebb ifjúság számára már az is különösnek tűnhet, hogy a szalagavató a ballagáshoz kezd hasonlítani. A lányok 20 ezer forintos kisestélyiben pompáztak, és sokan ezt is külön megülték valamelyik étteremben. Csak a fiúk szüleinek kedvez a szerencse annyiban, hogy öltönyt elég egyszer venni a végzős diáknak. A lányok azonban új ruhát néznek vagy csináltatnak a közelgő ballagási ünnepélyre, ennek ára körülbelül 30 ezer forint. A kalkulálásban segített a győri Révai Miklós Gimnázium egyik tanulója, Major Mónika.

A ruha háromrészes, de az átlagosan 30 ezer forintos ünneplőhöz egy felső is tartozik, az 4000-be kerül. A fodrászra nyugodtan félretehetünk egy ötezrest, ehhez jön még a 3000 forintos smink, többeknek műköröm, s akkor mondhatjuk, hogy a szépészeten túl vagyunk. A tabló árát Mónikáék az osztálypénzben adták össze, egyébként a 30 ezer forint igen baráti ár, nem árt, ha egy szakember gyermeke is az osztálytársunk. Mert egyébként 100 ezerért is lehet tablót készíttetni. A fotó a révais diáknak 2000 forintba kerül, de rendelhetünk nagyobb méretű képet is, s persze számtalan példányban. Ő 13-at kért, számoljunk.


Ki ne akarná emlékezetessé tenni gyermeke – jó esetben – egyetlen érettségijét, tehát az étteremre 4000 forintot szánhatunk fejenként. Mónikáék szerencséje ebből a szempontból, hogy Bősárkányban laknak, s a helyi vendéglőben valószínűleg jobban kijönnek az átlagos családoknál. Dudits Gábor, a győri Révész Panzió tulajdonosa elmondta ezzel kapcsolatban: a ballagók már januárban lefoglalták jövő hétvégére a hely nagy részét, s a fejenkénti 4000 forint egyébként reálisnak tűnik. Átlagosan 20-an ülnek az asztal körül, de nem ritka az 50 lelket számláló rokonság sem.

Ismét csak számoljunk: 130–150 ezer forintnál tartunk, s csak ezután jön az ajándék, amit manapság a diák választ, s a szülőnek okoz meglepetést. Major Mónika nem rí ki a tömegből: a többség – mint meséli – ugyanúgy laptopot kér, mint ő. A 150–200 ezer forintos ajándékba az egész rokonság beszáll, s hozzá kell tenni, ennél praktikusabbat valóban nem kaphat egy tovább tanuló diák. A révais lány például a Corvinus Egyetem turisztikai szakára megy, a tanulás ma már internet nélkül elképzelhetetlen, hagyományos számítógépet pedig senki nem kér.

A révais Major Mónikáról Karainé Jokesz Gabriella vesz méretet a ruhához. Fotó: Krizsán Csaba
A révais Major Mónikáról Karainé Jokesz Gabriella vesz méretet a ruhához. Fotó: Krizsán Csaba

Továbbra is divat természetesen családoknál az ékszer, ami újabb 20–30 ezer forintba kerül, s így végképp emlékezetessé teszi a soha vissza nem térő ünnepet.

Lachmann Éva, a családi nevével fémjelzett divatáruüzlet vezetője elmondta, az öltönyöket idén is szeptemberben, az első szülői értekezlet után kezdték nézegetni a vevők, ebben az évben egyébként valamivel kevesebben vásároltak. A férfiünneplő, amit már a szalagavatóra megvettek, körülbelül 25 ezerbe került, de 15–20 fős csoportok esetén egy ajándék nyakkendőt és inget is adott az üzlet. Ne számoljanak tovább: az úgy mínusz 12 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 3. lr 2009. április 24. 08:14
  „Itt egy Révais diák nyilatkozott.
  Szerintem és remélem, hogy igy van -- más gimikben és középiskolákban nincs ekkora rongyrázás mint a Révaiban.
  Bizom benne, hogy kommentálják ezt a cikket olyanok is, akik nem a Révaiban érettségiznek.”
 • 2. knifemaster 2009. április 23. 19:41
  „Majd a muszály megmutatja,hogyan kell alább adni.”
 • 1. Goldmund 2009. április 23. 19:15
  „Nyilván a ballagás ünnep a fiatal és családja számára, de ez már rongyrázás.
  Leginkább az döbbentett meg, hogy automatikusan abból indulnak ki, hogy a ballagás után étteremben ebédelnek. Ráadásul akkora vendégsereggel, mintha lakodalmat ülnének. (Persze aki így csinálja, az lakodalomkor nyilván messze több emberrel számol.)
  Átlagos viszonyok között éltünk, mikor érettségiztem. Otthon volt az ünnepi ebéd, és kb. 12-15 rokon lehetett ott (én azt is sokalltam).

  Ez is meglepett: "az ajándék, amit manapság a diák választ, s a szülőnek okoz meglepetést". Nyilván meg lehet beszélni, mit szeretne, a laptop tényleg hasznos lehet (bár én nem írnám le az asztali gépeket sem), de azért furcsa, hogy egy válság közepén, amikor esetleg néhány hónap múlva már állása sem lesz valamelyik szülőnek, akkor a gyerek rendel, a szülő meg ha belegebed is, teljesíti.

  Erős a gyanúm, hogy leginkább ott folyik a rongyrázás, ahol 4 éven át aggódni kellett, hogy a kedves csemete megkapja-e a kettest matekból, töriből vagy másból. És ahol az érettségiért ugyanúgy lehet aggódnia a szülőnek. Utána pedig az a perspektíva, hogy a legócskább főiskola valamelyik fizetős szakára be tud kerülni szemük fénye, és szerez egy büfé-ruhatáros diplomát, ami pontosan annyit ér, amennyit a diploma papírjáért a MÉH-ben adnának.
  Az egyetemi diplomaosztókat valahogy sosem lengte körül ilyen költekezési mánia. Talán azért, mert ott az érték maga a megszerzett, piacképes tudás volt, a firssdiplomás pedig eszköznek tekintette, hogy egy vállalatnál megmutathassa, mire képes. (Bár tudom, ma már a diplomák is leértékelődnek, sajnos.)

  Félreértés ne essék, nem irigylem én sem a laptopot, sem a hét országra szóló ünneplést senkitől, de ne képzelje senki, hogy szerényebben nem lehet ezt megoldani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre rosszabb az időseknek

Megye - A válság, az áremelések és a 13. havi nyugdíj megvonása a családok mellett egyre nehezebb… Tovább olvasom