Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Százezres zsebpénzt érő háromdimenziós alkalmazások: három győri csapat tarolt a Leonar3do-versenyen - videó

Győri középiskolásokból álló csapatok háromdimenziós alkalmazásai lekörözték egyetemista társaik elképzeléseit a Leonar3do-versenyen. A kisalfold.hu bemutatja a győri fiatalok ötleteit.

Mielőtt hosszabban foglalkoznánk a győri középiskolás diákok háromdimenziós alkalmazásaival, nézzük, mitől is egyedi rendszer a Leonar3Do.

Rátai Dániel feltaláló által elképzelt és életre hívott struktúra olyan integrált szoftver és hardver felület, amely virtuális valóság környezetet képes teremteni és ábrázolni.

Az utóbbi évtized minden bizonnyal legígéretesebb magyar találmánya

A Leonar3Do a személyi számítógépek konfigurációit komplett interaktív háromdimenziós munkakörnyezetté egészíti ki, segítségével a térben lehet tárgyakat alkotni, tetszőlegesen változtatni és elemezni.

Az utóbbi évtized minden bizonnyal legígéretesebb magyar találmánya révén otthoni vagy munkahelyi számítógépes környezetben a megszokott kétdimenziós képernyő síkjából kilépve, a monitor előtti térben történő alkotás újfajta lehetőségeket nyit meg.

A Leonar3Do rendszer része egy 3D-s szemüveg, hat szabadságfokú mozgásérzékelő, valamint az első háromdimenziós egér, a Madár.

A legjobbak között egymillió forintot osztottak szét a szervezők

A Leonar3Do Zrt. szervezésében háromdimenziós fejlesztői versenyt hirdettek (Mobil Weekend) tíz tehetséges fiatalokból álló csapatok részére.

A kreatív egyetemisták, középiskolások feladata az volt a november végén rendezett megmérettetésen, hogy olyan oktatói programokat fejlesszenek, amelyeket később oktatási intézmények felhasználhatnak órákon, előadásokon vagy szemináriumokon.

A tét nem volt kicsi – legalábbis az átlagos diákok havi költségvetéséhez képest –; a legjobbak között egymillió forintot osztottak szét a szervezők.

A győri diákok a Mobilisben készültek fel a versenyre

"A Leonar3Do talán napjaink legérdekesebb és legértékesebb piacra vitt magyar találmánya.

A háromdimenziós rendszert a Mobilisben most bárki kipróbálhatja, ezen a gépen készültek fel az egyetemisták között jelentős sikert elérő három győri középiskolás csapat tagjai.


Nézze meg a győri diákok háromdimenziós alkalmazásait! Videó: Cseh Róbert.


A Jedlik, Kazinczy és Révai-iskolában tanuló diákok szakkörünk során találkoztak először testközelből a Leonar3dóval, s pár nap alatt olyan kreatív alkalmazásokat valósítottak meg, melyek nem csupán felvették a versenyt idősebb, egyetemista diáktársaik ötleteivel, de összességében a zsűri jobbnak is ítélte a találmányaikat" – közölte Szilasi Péter Tamás, a Mobilis igazgatója.

A Tudás fája élvezetéssé teszi a természettudományos tantárgyak oktatását

A győri középiskolák vegyes "válogatottja" - tagok: Kónya András (Révai), Várday Bence (Kazinczy), László Patrik, Pászti Hanna, Árki Balázs (Jedlik) - Tree of Knowledge (Tudás fája) nevű alkalmazásával a diákok természettudományos ismereteit lehet bővíteni, fejleszteni.

"A program elsősorban olyan tantárgyak oktatásakor használható, ahol a háromdimenziós megoldások jobban szemléltetik a tanult anyagot.

Mindez az emberi csontváz, kémiai molekulaszerkezet vagy domborzati rajzok esetében kiválóan működhet" – mondta Árki Balázs, a Jedlik-iskola diákja.

Fotók: Cseh Róbert

PlaNET, a 3D-s bolygó

Két kazinczys gimnazista (Koncz Maja, Nagy Zsófia) a PlaNET programot megvalósító négyfős csapat tagjaként vett részt a Mobil Weekend-versenyen.

"Elképzelésünk szerint a PlaNET segítségével bolygónk, a Föld természeti jelenségeit, kéreglemezeit lehet megfigyelni, s a Leonar3do segítségével kézzel mozgatni.

Ha teljesen sikerül befejezni a Földet, akkor terveink szerint belevágunk a többi bolygó háromdimenziós rajzolásába is" – mondta Nagy Zsófia.


Galéria kép

"Egy gördeszkát rajzoltunk meg, mely darabjaira hull szét"

A jedlikes diákok csapata (tagok: Hende Olívia, Takács Zoltán Gábor, Pohl Balázs, Szabó Bence) angol és német nyelvű alkalmazást (E3DU+) készített, mely az élvezetes nyelvoktatást helyezi előtérbe.

"Egy gördeszkát rajzoltunk meg, mely darabjaira hull szét. Így az egyes részek angol és német nyelvű jelentésének memorizálást megkönnyíthetik a háromdimenziós ábrák.

Az alkalmazás főleg az idegen nyelvű szókincsfejlesztésben válhat a diákok hasznára" – tudtuk meg Pohl Balázstól.

Galéria kép

Nem jöttek haza üres kézzel a győri diákok

Az eredmények magukért beszélnek: tizenegy közösség vetélkedésében a zsűri döntése értelmében a Tree of Knowledge és az E3DU+ alkalmazást megvalósító csapatok megosztott második helyezést értek el - mindkét csapat jutalma 250 ezer forint volt -, míg a PlaNET a képzeletbeli dobogó harmadik fokára léphetett fel.

A győri középiskolások ráadásként négy különdíjat szintén bezsebeltek, plusz a második helyezést elérő csapatok tagjai két hónapos gyakornoki lehetőségét is kaptak.

Galéria kép


A Leonar3do két hónapig marad a győri Mobilisben

A Leonar3do háromdimenziós virtuális valóságát orvosi műtéteknél, az építészetben, különböző tervezői munkákban jól lehet hasznosítani.

A szóban forgó berendezés egyelőre két hónapig marad biztosan a győri Mobilisben a Camphora Consulting Kft. jóvoltából.

Olvasóink írták

 • 5. Hadvezér 2012. december 10. 22:36
  „Erre van pénz, de az emberek meg haljanak éhen!”
 • 4. paxpace 2012. december 09. 11:21
  „Hosszú út vezet az olimpiáig.rendbe kell tenni az utakat,amin nap-mint nap bukdácsolunk,rendbe kell tenni a Baross hidat,kiépíteni a kommunikációs rendszert,meg kell újítani a közlekedést,hogy csak a legfontosabbat emeljem ki.
  győr mindenképpen nyer a rendezvénnyel,ha rámegy a gatyánk is.Azt azért mégsem tartanám sportdiplomáciai sikernek,ha egyedül pályázunk és mi nyerjük e la rendezés jogát.”
 • 3. VJack 2012. december 08. 13:18
  „Tapmancs, ez nem csak (nem annyira) a 3D-ben látható mozis dolgokhoz való, hanem főleg arra, hogy a valós 3D dolgot reprodukáljuk számítógépen, akár pl. mérnöki tervezést is segítheti.”
 • 2. Tapmancs 2012. december 08. 09:55
  „Az a baj az egész 3D mániával, beleértve a mozit és ez ilyen leonar3do-féle dolgokat, hogy az ember egyszer megnézi, kipróbálja, hú de f*sza, de ahhoz hogy állandóan ezt bámulja, még nagyon kiforratlan a technika. Annyit nem tesz hozzá az "élményhez", cserébe vibrál, kényelmetlen nézni, megfájdul az ember feje. A nagy áttörés az lesz ha mindezt holografikusan tudják majd megvalósítani, azaz ténylegesen körbejárhatók lesznek az alkotások. Mert így lényegében ugyanúgy képernyőt bámulunk mint eddig.”
 • 1. kuller 2012. december 07. 16:41
  „Jó cucc egyébként! Szerencsére mint Mobilis-os dolgozó sikerült párszor kipróbálnom a Leonardo-t és tényleg csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek amit egy ilyen technológiával meg lehet alkotni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Opel ütközött a rendőrautóval a Baumaxnál - fotók

Egy Opel Astra típusú személyautó ütközött nemrégiben egy megkülönböztető jelzést használó… Tovább olvasom