Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Százezrekbe kerülhet a régi áramszerződés

Győr - A szerződött mennyiségnél több áramot fogyasztott egy győri óvoda és egy bölcsőde. A szükséges átalakítások és a megállapodás módosítása egyik esetben már megtörtént, a költségek 225 ezer forintra rúgtak.

A probléma más intézményt is érinthet. A városvezetés és az E.ON cikkünk nyomán ül tárgyalóasztalhoz.

Szerződést kellett módosítania és áramkorlátozót (nem egészen pontos, de köznéven biztosítékot) kellett szereltetnie villanyórájára az egyik győri bölcsődének a közelmúltban. A kiadások váratlanul terhelték meg az intézmény költségvetését, ráadásul néhány napon belül muszáj volt ki is egyenlíteni a számlát. Arról, hogy mi történt pontosan, Etzlné Lőrincz Ildikó, a győri Kodály Zoltán utcai Módszertani Bölcsőde vezetője és Bartalné dr. Tóth Györgyi, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat igazgatója beszélt portálunknak.

– A közelmúltban az E.ON szakemberei több ízben megkeresték a bölcsődét. Azt mondták, a szerződés szerinti amperfogyasztásnál nagyobb mennyiségű áramot használ az intézmény.

– Azt közölték az E.ON szakemberei, hogy a nagyobb fogyasztás miatt sürgősen fel kell szerelni az óra teljesítményét szabályozó biztosítékokat – tudtuk meg Etzlné Lőrincz Ildikótól és Bartalné dr. Tóth Györgyitől. – A szerződés a szolgáltatóval valamikor a hetvenes években született, amikor a bölcsőde elindult, de a papírokon szereplő ampermennyiség, mint most kiderült, nem fedte az azóta megnövekedett igényt. Ami nem is csoda, hiszen többek között hűtőgépek és számítógépek is működnek már az épületben. Amperbővítést kellett kérniük és szerződést módosítani. A szükséges műszaki átalakításokkal ez 150 ezer forintba került, plusz az alapdíj-különbözeti díjat is számlázták 2008-ra visszamenőleg, közel 75 ezer forintot. Jogosulatlanul természetesen soha nem használtunk fel áramot, a fogyasztást az óra mérte és azt mindig ki is fizettük.

 

Etzlné Lőrincz Ildikó, a győri Kodály Zoltán utcai Módszertani Bölcsőde vezetője a villanyórát mutatja. Az E.ON szerint az intézmény és a szomszédos óvoda – ezért van a szekrényben két óra – mérőhelyére valamikor, ismeretlen körülmények között a szerződött áramkorlátozó mértéknél jelentősen nagyobb biztosítékok kerültek fel. Fotó: H. B. E.

Az E.ON a következőt válaszolta érdeklődésünkre: ˝A villamos energia ára több tételből tevődik össze. Egy-egy fogyasztónak – amennyiben árszabása indokolja – a felhasznált villamosenergia-díján felül a rendelkezésre álló és szerződésben rögzített teljesítmény után úgynevezett alapdíjat kell fizetnie. A két intézmény – a bölcsőde és az óvoda – mérőhelyére valamikor, ismeretlen körülmények között a szerződött áramkorlátozó mértéknél jelentősen nagyobb biztosítékok kerültek fel. Ezt ellenőr munkatársaink 2008. november 26-án észlelték, amelyet a helyszínen dokumentáltak és mind szóban, mind írásban tájékoztatták az intézmények jelen lévő képviselőit. Arról is tájékoztatták ügyfeleinket, hogy ezt az állapotot a továbbiakban csak akkor lehet fenntartani, ha az intézmények a teljesítmény növelése érdekében szerződésmódosítást kezdeményeznek és megfizetik az ilyenkor – jogszabályban meghatározott – kötelezően fizetendő, az igényelt teljesítményhez tartozó hálózatfejlesztési hozzájárulást. A bölcsőde e tájékoztatás alapján igényelte a nagyobb teljesítményt és a hozzájárulást is megfizette. Az óvoda képviselőivel az egyeztetés folyamatban van.˝

Megkérdeztük a polgármesteri hivatalt is a történtekről, ahol nem tartották kizártnak, hogy a technikai fejlesztések miatt más, régen szerződött intézménynél is előfordulhat a rögzített energiaigény és a valóságos felhasználás között eltérés. Ezt észrevenni azonban a szolgáltató érdeke.

Érdeklődésünk nyomán a városvezetés és az áramszolgáltató néhány órán belül felvette a kapcsolatot és megállapodtak abban, hogy leülnek és együtt áttekintik a szerződéseket.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2009. szeptember 04. 12:33
    „Vannak megoldások csak utána kell nézni. Raksz egy mágnest az órára hogy ne pörögjön olyan gyorsan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Páratlan év, páratlan évjárat?

Egészséges szemek, magas mustfok – ez az eddig leszedett szőlő alapján a tapasztalat a Pannonhalmi borvidéken. A szüret java ezen a héten kezdődik s ha marad a száraz meleg, a 2003-ashoz hasonló kiemelkedően jó borok várhatók. Tovább olvasom