Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Százévesen is naponta kíváncsi a hírekre

Győr - A rokonság mellett a városvezetés, a barátok és az otthonlakók is köszöntötték hétfőn 100. születésnapján a gönyűi Till Ernőnét, aki meghatottan fogadta a sorra érkező gratulációkat és a Szivárvány Dalkör verses-zenés műsorát. A szépkorú özvegy öt éve él a Cuha utcai idősotthonban.
Aki hétfőn délelőtt az intézmény környékén járt, joggal gondolhatta, itt bizony csupa vidám idős emberről gondoskodnak, s a látottak kapcsán mi is joggal hihetnénk ezt. Bözsike nénit hallva azonban nem mindig teltek ilyen felhőtlenül a napok. Özvegyen maradt édesanyja nevelte fel, s mivel hatan voltak testvérek, minden forintért keményen dolgozni kellett. Gönyűn azonban aligha akadt olyan család, aki ne ismerte volna famíliáját, azt a hajósdinasztiát, amelynek tagjai különleges szeretettel kötődtek a Dunához. A mama hadiözvegyként trafik engedélyt kapott, az üzletet később Erzsébet vette át tőle, s árult a különböző nyelvű újságok mellett ruhát, élelmiszert, mindent, amire csak egy hosszú út előtt, vagy után épp szükség lehet.

– A háború, az azt követő nélkülözés bennünket is utolért – idézi vissza keserűen – Till Ernőné. – A páromat a frontra vitték, aki ugyan visszatért a Don-kanyarból, ám az egészségi állapota olyannyira megromlott, hogy 14 évig fekvőbetegként ápoltam. Ezzel együtt is szépen éltünk, nagyon szerettem őt.

A városvezetés nevében Simon Róbert Balázs és Kovács Tamás könyveket ajándékozott a születésnaposnak.
A városvezetés nevében Simon Róbert Balázs és Kovács Tamás könyveket ajándékozott a születésnaposnak.

Bözsike néni meggyengült egészségi állapota miatt öt éve költözött be a Cuha utcai idősek otthonába. Megbékélt a ténnyel, hogy egyre több ápolásra és gondozásra szorul, így könnyen beilleszkedett. Kezdetben szívesen vett részt a dalkör munkájában, s a nagyobb rendezvényekre máig kijár a társalgóba, szobatársainak pedig – kérésükre – felolvassa a napi híreket. A Kisalföldet délelőttönként átböngészi, érdekli a politika, de természetesen a gönyűi hírek nála mindenkor elsőséget élveznek. Gyermeke nem született, a nagy család tagjai: unokahúgok, öccsök és fogadott dédik beosztják, ki mikor látogatja a Tántit, ahogyan ők szólítják.

Luka Károlyné rózsákkal köszöntötte Tillné Bözsike nénit.
Luka Károlyné rózsákkal köszöntötte Tillné Bözsike nénit.


A jeles napon a rokonság mellett Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere, valamint Kovács Tamás képviselő értékes könyvekkel kedveskedett neki, Major Gábor, Gönyű polgármestere jókívánságait személyesen tolmácsolta földijei képviseletében. Fehér Márk, harmadikos tanuló verssel és egy maga készítette kézimunkával szerzett örömöt Erzsike néninek. Az otthonlakók nevében Luka Károlyné rózsákkal és Mezőfi László versével köszöntötte, Panker Mihály, az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója pedig örömmel említette, hogy az idősotthonokban, a szolgálatoknál, a klubokban egyre több a 80 év feletti, nem ritkán a 100 év körüli idős ember, és különleges öröm részt venni egy-egy meghitt, családias ünnepségen.

Fotók. Harcsás Judit
Fotók. Harcsás Judit

Olvasóink írták

  • 2. SPS 2009. június 15. 05:07
    „Isten éltesse még sokáig Bözsike néni!

    Lakatos Attila (Gönyű)”
  • 1. adalfold 2009. június 10. 19:38
    „GRATULÁLOK!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamuvá égett a ház tetőszerkezete

Leégett egy régi parasztház tetőszerkezete Bőnyön. A tűzolók órákig oltották a lángokat, a… Tovább olvasom