Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Százévesen is meggyúrja a tésztát

A hosszú élet titkáról nem tud olyat mondani, amit ne tudnánk, de mégis példát mutat arra, hogyan érdemes jó kedélyünket megőrizni, élvezni a mindennapok örömeit.

A Téten élő özvegy Szabó Jenőné Lidi néni a napokban volt százéves. Tét Rimányi Zita Szabó Jenőné korábban Ferencházán élt, aztán Győrben, de a házat, amiben lakott, a világháború idején lebombázták. Férjét is ebben az időszakban vesztette el, amikor fiuk még csak ötéves volt. Az asszony egyedül nevelte fel, később kerültek Tétre.

Lidi néni takarítónőként, konyhai segítőként, aztán szakácsként dolgozott. A téti mentálhigiénés kórház alkalmazottjaként ment nyugdíjba. Manapság leginkább beszélgetni szeret, két fiúunokájával, rokonaival és az utcabeliekkel, akik meglátogatják.

Tudja, hogy a legtöbben a hosszú élet titkát szeretnék megtudni tőle, de csak azt ismételgeti, amit szerinte egyébként is mindenki tud, hogy a mértékletességet kell betartani, a munka, az étkezés és az élet más területein is. Emellett szerinte az állandó elfoglaltság tartja életben az embert, ő maga ma se szereti a tétlenséget.

Már nehezen mozog, járókerettel jár, de amit ülve is lehet, azt szívesen elvégzi. Még ma is meggyúrja a tésztát. Unokája, Szabó Zoltán azt is elmondta, hogy mindig szerették főztjét, ráadásul sok hozzávalót megtermelt a ház körüli zöldségeskertben.

Persze ezt a feladatot már átvette tőle, de az idős asszony gyakran mesél arról, hogy fiatalkorában kézzel végezték az aratást, a cséplést. Kerek évfordulók. Szabó Jenőnét születésnapja alkalmából helytörténeti kötettel, virágcsokorral ajándékozta meg Kukorelli László polgármester. A tétiek ezelőtt legutóbb 2009-ben és 2003-ban köszöntöttek településükön száz esztendőt megért helybelit.

Jelenleg egy százéves lakosa van a városnak, továbbá egy, aki idén 95 éves és tíz idős ember, aki ez évben tölti be a 90. esztendőt. A város legidősebb lakója: már nehezen jár, de szívesen beszélget a rokonokkal, a szomszédokkal Szabó Jenőné.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiszékenyek telefonos átverői Győrben

Telefonszolgáltatók munkatársainak adják ki magukat ismeretlenek, s nagy nyereményről tájékoztatják… Tovább olvasom