Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Százévesen generációkkal békében, szeretetben

Győr - Már a gyerekek is „hetvenkednek", ám ami lényegesebb, kivételes szeretettel veszik körül a mamát, a százéves Szabó Józsefnét, aki ötüket nevelte fel. Ha összejön a szűk család, akkor is tizennyolcan-húszan ülik körül az asztalt. Így volt ez a közelmúltban, Annus néni évszázados születésnapján.

Csendes, békés a környék, Szabóék már nem bánják, hogy a lányuk invitálására Celldömölkről egy győri panelba költöztek.
– Szövőgyári munkások voltak a szüleink, én csupán kétéves lehettem, amikor elvesztettem az apámat – tudom meg a családfőtől. – Sehogyan sem boldogultak ötünkkel, így aztán Annus néni és a nagybátyám vett magához, egyengették az utunkat.

Annus néninek egy betegség miatt nem lehetett saját  gyermeke, de a kicsikkel kárpótolta a sors, és tengernyi feladatot adott az élet. A nevelőapává avanzsált nagybácsi polgári iskolában, fiatal tanárként a Gárdonyiban is tanított, így Ferenc a példáját követve pedagógus lett.

Szabó Józsefné nemrégiben ünnepelte 100. születésnapját.

Celldömölktől Jánosházáig, Szombathelytől Győrig mindig együtt éltek, ám amíg évtizedekkel ezelőtt Annus néni gondoskodott a kicsikről, most a már nyugdíjaskorú „gyerekek" teszik ugyanezt.

– Természetes, hogy a mamát gondoztuk az agyvérzését, a combnyaktörését és a műtéteit követően – mondja Szabó Ferenc –, számomra a legnagyobb öröm, hogy nálunk a generációk békében, szeretetben élnek. Mi is alkalmazkodunk a fiatalokhoz, elfogadjuk, ha bizonyos témában nekik más a véleményük. Abban azért szinte bizonyos vagyok: a fiataloknak elmondott történeteinkkel segíthetjük őket napi gondjaik megoldásában.

Szabó Ferencné hazajött Győrbe, hiszen sok éve itt végzett a tanítóképzőben. Mesélte, hogy nemrég osztálytalálkozót is szerveztek, így az emlékeket újra meg újra felidézték. Szabóéknak egyébként eszükbe sem jutott, hogy „gondozásba adják" a mamát, aki imádja a déd- és ükunokákat.

– Régebben szerettem a tévét, de mindig csak egyforma szöveget mondanak – osztotta meg velünk véleményét Annus néni, aki régen is és ma is ragaszkodik a városhoz. – Csak a rövid történetekhez, újságcikkekhez van türelmem, a kicsikéimre gondolva pedig a legfinomabb csokikat az unokáimnak rakom el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi adómilliárdjai

Győr - Számításaik nagyságrendileg helyesek – ez a mondat hagyta el Thomas Fautsmannak, az… Tovább olvasom