Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Százéves iparost köszöntöttek

Győr - Idősebb Fehér Pál 75 éves koráig szobafestő és mázolóként aktívan dolgozott, a minap ünnepelte 100. születésnapját. Neki szólt hát a köszöntő az iparostársak, a Győr és Vidéke Ipartestület nevében.

Tavaly még maga igazította meg az ereszcsatornát, sőt, ráijesztett a szomszédaira: a tetőre mászott, hogy megnézze: rendben van-e a kémény meg a csatorna. Idősebb Fehér Pál soha nem rettent meg a magasságtól, hetvenöt évesen még a nyugdíj mellett vidáman dolgozott, s örült az új kihívásoknak, többek között a templomi munkáknak. A mára kicsit gyengélkedő iparost 100. születésnapján társai köszöntötték a Győr és Vidéke Ipartestület nevében.

A köztiszteletben álló iparost Gricz József, a Győr és Vidéke Ipartestület elnöke és Maloun Tibor ügyvezető köszöntötte.
A köztiszteletben álló iparost Gricz József, a Győr és Vidéke Ipartestület elnöke és Maloun Tibor ügyvezető köszöntötte.

– Szeretettel jöttünk, s ugyan csekélység az ajándék, amit hoztunk, mégis öröm, hogy Pali bácsit köszönthetjük – vallotta Gricz József, a szervezet elnöke. – A nyugdíjasaink kell hogy érezzék: gondolunk rájuk.

A Győr és Vidéke Ipartestület 300–350 taggal számol, harmaduk már nyugdíjaskorú. A különböző szakmák képviselői közül sokan úgy érzik, jó tartozni egy közösséghez. Pali bácsi is így érezhette, hisz amíg erejéből telt, eljárt a nyugdíjas- és évzáró találkozókra. S ugyan csütörtökön gyengélkedése miatt nem akartuk fárasztani a mestert, Maloun Tibor ügyvezető jóvoltából megtudtuk, több elismeréssel, köztük ˝Az ipar kiváló mestere˝ kitüntetéssel és aranygyűrűvel is elismerték idősebb Fehér Pál több évtizedes tevékenységét, az utánpótlással, a tanulókkal való foglalkozást.

A stafétát az iparos fia, ifjabb Fehér Pál vette át annak ellenére, hogy ő villanyszerelő-mester, ám a papával szinte mindig együtt dolgoztak, így aztán kitanulta a festés-mázolás csínját-bínját. A családfa már csak annak okán is különleges, hogy a születésnapos Fehér Pál édesapjának testvére, Fehér Ipoly Pannonhalmán főapátként szolgált. Ipoly főapát testvére, Ilonka pedig apácaként gondoskodott a betegekről. Talán ez is magyarázza, hogy a köztiszteletben álló mester, idősebb Fehér Pál munkái sokszor a bencésekhez, a templomokhoz kapcsolódtak, többnyire ugyanis itt festett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le az unalommal! - Programajánló

Az első őszi hetekben is izgalmas programok várják megyeszerte. Nyárbúcsúztató, Pálinkafesztivál,… Tovább olvasom