Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Százéves a Sinosz

Magyarország - A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) ma ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. A jubileumi ünnepségsorozatra a szövetség két különleges eseménnyel: egy úgynevezett élőláncos felvonulással és nagyszabású konferenciával készül.
A szövetséghez 60 ezer siket és 300 ezer nagyothalló ember  tartozik. Hazánk idén március 30-án New Yorkban aláírta, majd  június 20-án másodikként ratifikálta az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményét, amely szavatolja a fogyatékosok jogainak hatékony védelmét az élet valamennyi területén.

A jelnyelvre a siketek anyanyelveként tekint, megerősíti a siket kultúrát, nyelvi és kulturális identitását, a jelnyelven történő minőségi oktatást, a jelnyelvi tolmácsszakma létjogosultságát. (Az egyezmény jelnyelvi adaptációja DVD-n is hozzáférhető, első lépésként az egyenlő esélyek megteremtésére www.sinosz.hu.) A nemzetközi konferenciát pénteken szervezték az országház főrendiházi tanácskozói termében. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság – dr. Farkas Lilla jogász levezetői szerepével – partnerséget vállal az egyezmény hazai megvalósításának ösztönzésében és a fogyatékosok civil összefogásában.

A tanácskozáson 16 ország 30 szervezete vesz részt: kormányközi képviselők és mintegy 40 hazai civil szervezet küldöttei, valamint az érintettek tanácskoznak a fogyatékos emberek jogainak érvényesüléséről, érvényesítéséről és ezek társadalmi feltételeiről. A sérültséggel élők és a velük szimpatizánsok ma délelőtt 11 és 12 óra között élőlánccal hívják fel a halló társadalom figyelmét arra, hogy joguk van a saját nyelvük, a jelnyelv használatára, annak törvényesített hivatalos elismertetésére, a televíziós hírek, műsorok egyenlő esélyű hozzáférésére feliratozással. Mindehhez azonban egy elfogadóbb szemléletű társadalmi támogatásra és figyelemre lenne szükség. A szervezők mindenkit várnak a helyszíneken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legális doppingszerek vizsga előtt

Győr-Moson-Sopron - Tételek százai, éjszakába nyúló tanulás – a vizsgaidőszak alaposan próbára… Tovább olvasom