Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Száz év történetét tükrözik az öreg üvegek

Kajárpéc - Különös üveggyűjteményt ajándékozott a falunak Rotarideszné Borbély Gizella. A törékeny kollekcióban a pár centis gyógyszeres üvegcséktől a kézi formázású befőttesüvegekig számos érdekesség látható.

A nem mindennapi gyűjtemény alapja két különleges formájú és mintázatú sörösüveg volt. Az egyiken Dávid-csillag, a másikon pedig császári korona szerepel. Rotarideszné Borbély Gizellának öt évvel ezelőtt annyira megtetszett a két darab, hogy férjével – akit sajnos azóta elveszített – rendszeresen felkéredzkedtek először a kajárpéci, majd később a környékbeli padlásokra is. Az évek során egyre gyarapodott a jelenleg több mint ötszáz darabos kollekció.


– Elsősorban használati és nem díszüvegeket gyűjtöttünk, amelyek között a legkisebb darab egy néhány centis gyógyszeres üvegcse, a legnagyobbak pedig azok a sajátos alakú és méretű befőttesüvegek, amelyeket kézzel formáztak. A legrégebbi a millenniumra, a honfoglalás ezeréves évfordulójára az ajkai üveggyárban készült, leltári számmal ellátott levélnehezék, amelyet a Szent Koronáról mintáztak. Igazi különlegesség még az a gyógyszeres üveg is, amely Erzsébet királyné unokájáé, Klotild főhercegnőé volt – mesélte Rotarideszné Borbély Gizella, majd bemutatta a nemrégiben a falunak ajándékozott gyűjteményt, amely a kajárpéci kultúrházban kapott állandó helyett.

Rotarideszné Borbély Gizella gyűjteménye a kajárpéci kultúrházban kapott állandó helyett. Fotó: Bertleff András
Rotarideszné Borbély Gizella gyűjteménye a kajárpéci kultúrházban kapott állandó helyett. Fotó: Bertleff András

A kiállított darabok között a hajdani csatos bambisüvegek – az elsőtől az utolsó formáig –, tejesüvegek különféle motívumokkal – például tehén, gólya kisbabával, gyerek tejet iszik –, joghurtos, különböző méretű és formájú kristály- és harmatvizes üvegek is láthatók. Megtalálható a polcokon a Zwack-gyár szinte teljes szériája, amelyek közül ma már csak a gömb alakú unikumosüveg maradt használatban. Ritka daraboknak számítanak a Hazai Likőrgyár és a Dreher Sörgyár üvegei. Kevesen tudják, hogy utóbbi nagy múltú cég Dreher felirattal tejesüveget is gyártatott, amelyen büszkén jelezte: a palack ˝gümőkórmentes tehenektől fejt tej˝-et tartalmaz. A polcokon az előbbiek mellett vizes-, boros- és likőröskancsók, régi címeres, ˝magamintás˝ korsók, poharak, sörös- és borosüvegek is sorakoznak. Különlegesen gazdag az a szódásüveg-sereglet, amelyek között ˝hazai termék˝, kajárpéci szikvizes üveg is látható.

(A gyűjtemény hétfőtől csütörtökig reggel 8-tól délután 4 óráig, pénteken 12 óráig tekinthető meg a kajárpéci kultúrházban.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pórul járt tolvajok

Győr - Néhány napja éjjel parkolt le Ford Transit tehergépkocsijával egy férfi a Dózsa György… Tovább olvasom