Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Száz év iskolatörténet, megannyi élmény

Száz év egy ember életében is különleges, egy iskola évszázadnyi élete pedig sokezer tanítvány mindennapjairól, a gyerekek és az itt tanító nevelők megannyi, közös élményéről is szól. Ünnepre készülnek a Gyárvárosi iskolában.


A tantestülettel együtt az öregdiákkal és a most idejáró tanulókkal karöltve, egész hetes rendezvénysorozattal emlékeznek az intézmény fennállásának 100. évfordulójára.

Az egykor idejáró diákok közül épp úgy várják dr. Jordán Lászlót és fiát Jordán Tamás színművészt, mint az ugyancsak sok éve itt diákoskodó dr. Czigány Tamás érsebészt, dr. Vártok Éva szemészorvost, Incze Zuzsa televíziós szerkesztőt, vagy a sportban kiváló teljesítményt nyújtó Korsós György válogatott labdarúgót, Tamási Zsolt edzőt és Zámbó Bencét.

Neves művésztanárok: Hámori Mátyás és Szalkai Károly is tanítottak itt, de a városrészhez kötődik Szabó András és Sz. Vécsey Irma művész-tanár házaspár munkássága is. A kerek évfordulóra közös kiállítással készülnek. Emléktáblát avatnak az alkalomra, az iskolatörténeti kiállításon pedig kivételes relikviákat és emlékeket láthatnak az érdeklődők. Egy egész délutánt betöltő műsorral készülnek a napközisek, meghívásos sportversenyek lesznek, az ünnepi hét zárásaként pedig egy újszerú, az iskola történetét bemutató előadást láthatunk a Richter-teremben. Dr. Jordán László, a Budapesten működő Győriek Baráti Körének elnöke itt köszönti alma materét:

"Nagyon készülök, hisz a szívem nemcsak szeretett iskolámhoz, hanem a gyárvárosiakhoz, a városhoz is köt. Szeretnék találkozni a most tanító nevelőkkel és a diákokkal. Kevesen élhetnek az én korosztályomból, de az a szellemiség, amit a gyárvárosi elemi iskolában kaptam, meghatározta az életemet. Soha nem felejtettem el a tanítóim, az igazgató bácsim nevét, hogy abban a nincstelen időszakban is kialakították a "ti egyek vagytok" szemléletet és élveztük a tanulás gyönyörűségét."

Az iskola vezetése várja az itt 10-, 20, vagy annál is régebben végzett diákokat a május 10-ével kezdődő jubileumi hét valamennyi programjaira, amely várhatóan igazi ünnep lesz az intézmény életében.A Gyárvárosi Általános Iskola és Óvoda május 10-étől 16-ig tartó ünnepi sorozatának programja:

Hétfő: Szabó András festőművész tanár és felesége Sz. Vecsei Irma „Gyárvárosi hangulatok" címmel mutatja be Gyárvárosról készült festményeit.
Kedd: Iskolatörténeti kiállítás nyílik, – ezúton kéri az iskola vezetősége a volt tanárokat, diákokat, hogy aki az iskola életét megörökítő emléktárggyal rendelkezik, bocsássa egy rövid ideig az iskola rendelkezésére. Ekkor avatja az iskola az emlékév tiszteletére az emléktáblát is. Ezen a napon várják a nagymúltú iskola nyugdíjas tanítóit, tanárait egy kis találkozóra, ahol megelevenedhetnek az iskolaélet régi emlékei.
Szerda: Több helyszínen sportnap várja az iskola mozogni vágyó diákjait.
Csütörtök: Színes gálaműsorral készülnek a diákok a Richter teremben. Ide várják a volt és a jelenlegi gyárvárosis diákokat, szülőket, tanárokat.
Péntek: Vetélkedők keretében várostörténeti, szövegértési versenyt rendez a humán munkaközösség a diákoknak. Retro-buli keretében régi idők emlékei kelnek életre tánccal, mulatsággal, régi idők zenéivel. Erre a rendezvényre minden felnőttet várnak, aki egykor a gyárvárosi iskolába járt. Belépő: a régi bizonyítvány és 300 Ft.

Az iskola a Gyárvárosi Általános Iskolát ábrázoló pólót, bögrét, kulcstartót, emlékkönyvet bocsát ki az évforduló tiszteletére. Az iskola portáján lehet érdeklődni ezeknek a tárgyaknak a megvásárlásával kapcsolatban. (Elérhetőségek: (96) 327-321; gyarvarosi@infirod-gyor.sulinet.hu; honlap: www.gyarvarosi.sulinet.hu.).  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burkolatfestés 20 millióval kevesebből a városban

A tavalyinál 20 millióval kevesebb pénz jut ezen a nyáron a győri utak burkolati jeleinek… Tovább olvasom