Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Szavazzon Győr szégyenfoltjairól!

Önnek a Kossuth utca, a Richards-csónakház helye, vagy esetleg a győri vasútállomás szúrja jobban a szemét?


Múlt heti összeállításunk során Sopronban tekintetett szét a kisalfold.hu stábja, s bemutatta a Hűség városának nem éppen legszebb arcait. Most a megyeszékhely van soron: ha esetleg úgy gondolják, hogy egy pusztuló épület, vagy romos ház elkerülte volna a figyelmünket, akkor ne tétovázzanak, írják meg, vagy küldjék el fényképen, mi bántja a szemüket nap mint nap.Szavazásra fel!Győri vasútállomás


A megyeszékhely tán leghírhedtebb szocreál épületének felújítására már több terv is született, de erősen kérdéses, mikor valósul meg ezek közül bármelyik is. Ugyan tavaly decemberben a vasútállomás peronjait felújították és a vágányokat is átépítették kilenc milliárd forintból (!), de ebből a hatalmas összegből egy fillér nem jutott az épületekre. Pedig ez is felettébb időszerű volna.


Győri vasútállomás: mintha megállt volna az idő. Az ötvenes években.

Egykori kekszgyár

Győr egykor legendás ostyasütő üzemének területét idén januárban vásárolták meg helyi üzletemberek, de egyelőre nem lehet tudni, milyen szándékaik is vannak az ingatlannal. Annyi bizonyos, hogy a területet 2009-ben még nem vehetik birtokba. Addig is itt áll nekünk mementóként a gyakorlatilag kiürült kekszgyár épülete – mit mondjunk, nem egy csodás látvány.


Az egykori kekszgyár: anno itt készült a Balaton.

Kossuth utca

Nehéz elhinni, hogy Győr leghírhedtebb és legveszélyesebb utcája a második világháború előtt a város elit negyedét fémjelezte – pedig így volt. A Kossuth utca rehabilitációjára szintén született terv, de a gyakorlatban vajmi kevés történt. (Ha csak azt nem vesszük, hogy a közelben épülő bevásárlóközpontnak köszönhetően a Kossuth utcát néhány száz méteres szakaszon négysávosra bővítették). Holott az utcában található öt különböző felekezetű templom országosan is unikumszámba megy, de eddig nem sikerült élni ezzel a különleges adottsággal.


Kossuth utca: pedig valaha elitnegyednek számított.

Schlichter-villa

A győri vidéki buszpályaudvar közvetlen közelében sínylődő, valaha csodálatos villa finoman fogalmazva is ramaty állapotban tengődik. Az utóbbi években építészek és műemlékvédők több alkalommal is tartottak helyszíni szemlét, s szomorúan megállapították: a villa és környéke nagyon elhanyagolt, miközben az épületek gyakorlatilag rothadnak. A fő gondot az jelenti, hogy a villa cserepei hiányosak, s így rendszeresek a beázások. A megoldás itt is várat magára.Schlichter-villa: mi lesz Véled?

Rábaparti-ház

Győrben, a régi 1-es út és a Kettőshíd közötti ártérben valaha tetszetős ház árválkodik kis túlzással időtlen idők óta. Anno a hatvanas években – amikor a Rába árterét telente felöntötték vízzel, s korcsolyapályának használták a töltés közeli területet – melegedőként, öltözőként funkcionált a szóban forgó ház. Csakhogy az utóbbi évtizedekben lassan, de biztosan megölte az enyészet az önkormányzat tulajdonában álló Rábaparti-házat.


Rábaparti-ház: év(tized)ek óta ráván.

Baross híd

Olvasóink azt gondolhatják, hogy a Baross híd kakukktojás a többi "szégyenfolt" között, s ebben van is némi igazság. A város legfontosabb hídja ugyanis közel nincs olyan rossz állapotban, mint az előbb említett épületek, más kérdés, hogy egy alapos modernizációra igen-igen rászorulna. A Baross híd esetében egyébként szintén többször felmerült már a nagygenerálozás terve, de a Magyar Közút Zrt.-nek eddig nem jutott erre pénze. A felújítás legjobb esetben is közel másfél milliárd forintba kerülne.Baross híd: meddig bírja? Ez jó kérdés.

Richards-csónakház

A Frigyes laktanya mellett talán ennél a csónakháznál érezhettük legjobban azt a rendszerváltás óta, hogy Győrben bizonyos esetekben megállt az idő. A Mosoni-Duna partján állt csónakház "kísértete" gyakorlatilag minden országos híradóban adásba került – nem éppen jó képet festve a városról. A Richards-csónakház romjait tavaly szeptemberben ugyan végre bontani kezdték, s jachtklubot terveznek a helyére, de ebből egyelőre semmit nem látni.Richards-csónakház: most már legalább lebontották.

Frigyes laktanya Zrínyi utcai oldala

Vitathatatlanul a Frigyes laktanya romjai bántották leginkább a győriek szemét tizenöt éven keresztül. Szerencsére ma már sínen van az egykori laktanya sorsa: fokozatosan öltöznek narancs-bordó színekbe a régi falak, de azért a Zrínyi utcai oldalon még látszik a szovjet katonák pusztításának eredménye. Úgy érezzük – már csak az évtizedes bohózat apropóján is –, még mindig akad hely a szégyentablón a Frigyes laktanyának.


Frigyes-laktanya: most még sebhelyes arcú.

Egykori olajgyár és a Bercsényi liget

Törmelék törmelék hátán, gaz gaz hátán – ilyen szempontból teljes szimbiózisban "vegetál" az egykori olajgyár és a Bercsényi liget. Utóbbi mintha szeméttemetőként is funkcionálna mostanság: meglehetősen gazdátlan terület benyomását kelti. A lebontott olajgyár sorsa tán jobbra fordul hamarosan – már születtek tervek az ingatlan hasznosítására –, a kérdés itt is csupán az: mikor?


Valaha olajgyár állott, most kőhalom.

Apátúr-ház

A Xántus-múzeumnak otthont adó Apátúr-ház szerepeltetése a listánkon valószínűleg sokak szemében érthetetlen, hisz külsőleg úgy tűnhet: egyáltalán nincs rossz állapotban a több mint 250 éves épület. Sajnos, a külcsín azonban nem tudja eltakarni a belső szerkezeti problémákat – egészen konkrétan a repedező falakat. Az épület statikai elemeit sürgősen rendbe kellene tenni, igaz, ennek meglehetősen borsos ára van: a felújítási munkák legkevesebb 1,5 – 2,5 milliárd forintba kerülnének.


 
Apátúr-ház: a szép külső ugyan eltakarja a belsőt, de...

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. filosz 2009. szeptember 21. 17:32
  „A vasútállomás épülete a belvárosban van, ezért különösen szembetűnő lepusztult állapota. Felújítása sürgető lenne, hisz idegenek, külföldiek, túristák - akik vonaton érkeznek! - ítéletet alkotnak ennek alapján a városról. Fontosabb lett volna, mint a városház előtti tér felújítása, vagy az időseknek készített játszótér. ...és még lehetne más példákat is hozni.”
 • 60. kandur666 2009. szeptember 19. 11:38
  „Véleményem szerint Győr-szigetben a Semmelweis ut 6. számú közös udvaros lakóház a környék szégyenfoltja. Eme épület mellé akarnak épiteni egy kulturált nyugdijasházat alatta üzletekkel. A szomszédságában lévő épület, pedig omladozik, szétporlad, nem beszélve az emlitett ház udvaráról, ahová jóérzésü ember nem teszi be a lábát.

  Tisztelt illetékesek !

  Javaslom a Győr Semmelweis ut 6. számú lakóháztömböt is lebontani, és volt 8. területtel együtt hatalmas épitési terület keletkezik, valamint eltünik eme omladozó szégyenfolt.”
 • 59. humer 2009. szeptember 17. 12:36
  „ideno25
  Amelyeket befalaztak valószínű nem. Anno két évszázada az említett lapos területre telepedtek (Nép utca és Gorkijváros) Azután átkerültek a Kossuth utcába a háború után üresen maradt épületekbe. Aztán éppen Balogh József tanácselnök ideje alatt a tanácsi lakásokat szépen sorban kiutalták itt-ott nekik és szétszóródtak szerte a városban. Voltak is erről itt szép fórumok a falbontásokról, meg az elköltözött szomszédokról. Ha majd felújítják a környéket pár év vagy évtized múlva városi/álllami/eu pénzen a környéket, majd visszatérnek.”
 • 58. a.h.a. 2009. szeptember 17. 11:55
  „Ettől függetlenül érdekes, hogy mindenki csak a Kossuthról beszél, pedig a környező utcák sem különbek.
  SEMMIVEL SEM!”
 • 57. soci70 2009. szeptember 17. 11:44
  „ideno 25 hozzászólására válaszolva.

  Nem tudom,hogy miből gondolod,hogy csak egy tucat cigány lakta ház van a Kossuth utcán.Azoknak az ott "lakoknak" akik ezekben a romos házakban laknak nem érdemes felújítani,hiszem nem törődnek ezek semmivel, és senkivel a társadalom vérkeringésébe nem akarna és nem is tudnának beilleszkedni.Nagyon nagy baj van a magatartásukkal és ezen változtatni nagyon nagyon sok generácion keresztül lehetne.

  üdv”
 • 56. st.katika 2009. szeptember 17. 11:02
  „Én ehhez annyit fűznék hogy Csorna szégyenfoltjait is megnézném!
  Mivel itt sosem történik semmi sem! Kiváncsi vagyok mik azok amik mindenki szemét elkerülik!”
 • 55. Zsoltika 2009. szeptember 17. 08:32
  „Én arra a szégyenre szavaznék, hogy 30 000 forintos indiai térkövet vesz a város a terekre, amikor lehetne szebbet, jobbat olcsóbbat Magyarországról is venni. Akkor legalább magyar cégeket támogatnánk a talpon maradásban. Az építészeti értékét nem bírálom, nekem tetszenek a terek, de az ország jelenlegi helyzetében nem tudom elfogadni ezt a fajta pénzkidobást.”
 • 54. a.h.a. 2009. szeptember 17. 06:53
  „49-es .....
  <moderálva>
  A Kossuth utca már évtizedek óta nyomortanya, és ezt te is jól tudod, csak az elvtársak egy pillanatig sem bírják ki, hogy ne keverjék a politikát mindenbe.Ti miért nem tettetek valamit Újvárosért?
  Volt rá közel 50 évetek.
  Ti tettétek olyanná amilyen most!De vergődjetek csak még utoljára, aztán jövőre: Elvtársak Konyec!”
 • 53. KuK 2009. szeptember 16. 23:10
  „Nehéz szavazni, mert valójában mind nagy szégyenfoltja a városnak, de a vonaton, buszon ideérkező idegen először a lepusztult vasútállomást és a Schlichter-villát látja. Másrészt ez utóbbi, attól félek, mire hozzányúlnak, már összedől. Mindenhol azt olvassuk, halljuk, hogy Győr az egyik leggazdagabb város. Akkor abból a sok pénzből miért nem fordít ezeknek az épületeknek a helyrehozatalára. Lehetne karöltve, befektetőkkel, építési vállalkozókkal, akiknek most úgy sincs munkájuk. Ezzel egy csomó munkahelyet is lehetne teremteni és nem utolsó sorban szépülne a város. Ezzel szemben van "Pánem et circenses!"( Kenyeret és cirkuszt!) Kell a fesztivál is az idegenforgalomnak, meg a városlakóknak is, de nem kell minden hétvégén nagy csinnadratta, milliókat elpufogtató tűzijáték. Főleg, ha az emberek többségének nem a cirkusz, hanem a kenyér hiányzik, de nagyon!”
 • 52. Korrekt5 2009. szeptember 16. 23:03
  „Amig milliárdokat költenek terekre - keresztekre - meg minden baromságokra addig igy is marad minden, és én azt hiszem maradni is fog.
  Az ország annyira el van fertözve a harácsolásból - hozzánemértéböl - széthuzásból, hogy ezen nem lehet segitneni.
  Szemlélet egyenlö a legsötétebb balkánnal........”
 • 51. salwa 2009. szeptember 16. 22:04
  „Nagyon sajnálom, hogy a valaha szép épületekre nincs pénz, csak az enyészet vár mindegyikre. Talán értékesíteni kellene aki a tulajdonosa ezeknek az ingatlanoknak, egy éttermet, panziót ki lehetne alakítani bennük. Szerintem, egyik-másik elég jó befektetés lenne.”
 • 50. maraton 2009. szeptember 16. 22:02
  „24. dominiim 2009.09.16. 10:16
  Tisztelt Hozzászólók !
  Szavazni szeretnék egy most készülő szégyenfoltról: Ez a lloyd "palota " !?

  TÖKÉLETESEN IGAZAD VAN! A Lloyd palota egy ócska reklámputri mindenféle építészeti érték nélkül egy gyönyörű téren...”
 • 49. urbaniastapista 2009. szeptember 16. 21:49
  „Lehet itt kipécézni romokat, nem ez a lényeg. A legnagyobb szégyenfolt a tornyos ház a Baross híd mellett <moderálva>
  Lehet csámcsogni a Kossuth utcaiak nyomorán, amíg ilyen széljobbos hangokra fogékony vezetése van a városnak, nem fognak tenni semmi érdemit az újvárosi választópolgáraikért. Amíg ez a fröcsögés zengedez, addig sem velük és megélhetési stiklijeikkel foglalkozik a nép.”
 • 48. ideno25 2009. szeptember 16. 20:12
  „A Kossuth utcában már nem sok cigány lakik, talán egy tucatnyi lakásban laknak.
  A felújítások azért mennek nehezen, mert mindenféle apró felújításhoz is a műemlékvédelmi hatóság engedélyét kell kérni, ami nem kevés pénzbe és időbe kerül. Bizonyos már felújított épületekre több évet kellett várni mire megkapták az engedélyeket.
  Az utcában amúgy már többen végigzongorázták ezt a lépést, és nem egy vagy két ház van felújítva.
  NEM az utca legrosszabb házát kellett volna felrakni kb. 8-10 házzal arrébb most készült el egy gyönyörűen felújított ház. Arról is kéne beszélni.
  Az utcából azonban nem lopnak el semmit mert a saját "fészkébe nem szarik a kutya".

  Egy az utcában lakó Magyar ember!!”
 • 47. Dudus51 2009. szeptember 16. 20:01
  „Babika! Javítanom kell, Budapesten a Margít híd 30 milliárdba fog kerülni! Tehát a Baross hídra az 1,5 milliárd elfogyna...”
 • 46. sRacz 2009. szeptember 16. 19:14
  „Az a baj, hogy a Kossuth utcán lehetetlen lenne felújítani, mivel, ha oda vinnék az építőanyagot el is tűnne :D”
 • 45. soci70 2009. szeptember 16. 19:13
  „43-a "futóbab" véleményével teljesen egyet értek. Először is ezt a fő problémát kellene megoldani a "cigányokat" aztán lehet szavazni,mert én szívem szerint a Kossuth utcát tenném rendbe.
  De hova is lehetne őket elhelyezni, ez itt a fő kérdés, ill megérdemelne egy szavazatot részünkről.....
  Lenne ötletem és nektek :) ? "B13" , 9-es körzet stb..... sajnos a minap megint agyon rugdostak egy bolti eladó védelmére kelt 53 éves embert, no kik is lehettek hát "cigányok" most nem hallom a hírekben a fel ajánlott 100.000.000 forint nyomravezető díjról...
  Bocsánat,hogy eltértem a témától de ki kívánkozott. Nem szeretem a "cigányokat" mert ők még nem ismerték fel a fejlődés lényegét.

  üdv”
 • 44. Filtec 2009. szeptember 16. 18:26
  „moderálva durva”
 • 43. futóbab 2009. szeptember 16. 17:57
  „Valóban rémes a Kossuth utca.De résen kell lenni a szavazással.mert ha a mi szavazataink valamilyen oknál fogva a város vezetőit arra késztetné,hogy a Kossuth utcát újjá varázsolják,akkor ugyebár a cigányoknak lakást kell hogy adjanak.Ezzel a szavazási eredménnyel pedig megis tudnák magyarázni,hogy ezt mi akartuk,hisz Győr szégyen foltja.Azt is pillanatok alatt fogják bemesélni,hogy a felújítás alatt el kell őket szállásolni.De hová?Az én szomszédomba,vagy a tiétekbe? Szerintem senki sem szeretné ha a szomszédja cigány lenne.Azonkívül:akik ezeket a lakásokat ilyen lepusztult állapotra lelakták,igenis kötelezném őket arra hogy tegyék rendbe.nem ám különböző szociális helyzetre való tekintettel ingyen lakni,rezsit nem fizetni.Ehhez értenek.Ha lakni akarnak,akkor igenis fizessenek,és igenis tartsák be azokat a szabályokat ami ránk magyarokra vonatkozik.Hány magyar is kapott szoc lakást az elmúlt években?és hány cigány kapott ingyen lakást pl:Ady városban,vagy Marcalon? Ott akarnak Kossuth utcát? Pedig valamikor rég,a Kossuth utca bizony nagyon elit helynek számított.Most nem mernék rajta végig menni.
  Fő az óvatosság,én inkább másra szavazok.”
 • 42. Babika 2009. szeptember 16. 17:50
  „A Baross híddal kapcsolatban azt nem értem mi kerülne másfél milliárdba. Pesten a Margit híd úgy tudom három milliárdba kerül, és az többször akkora mint a mi Baross hídunk.
  Ha szavazni kell, nagyon nehéz választani. Mindegyik olyan helyen amit a turisták is látnak, egyiket sem szabadna így elhanyagolni. De hát ez van. A legrosszabb egyébként a Kossuth utca!”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeges megbetegedés a Szabadhegyiben

Hétfőn 49, kedden már 58 diák hiányzott a 700-ból a Szabadhegyi Közoktatási Központból. A mintákat még napokig vizsgálják a fővárosban. Tovább olvasom