Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Szárnyalnak a telekárak

A kilátásba helyezett péri reptérfejlesztésnek már most érezni a hatását: a Győr melletti településen a 70 eladó telek mellé még 140-et terveznek; s míg kétmilliót kérnek a régebbi ingatlanokért, az újak már négybe kerülnek.

A kilátásba helyezett péri reptérfejlesztésnek már most érezni a hatását: a Győr melletti településen a 70 eladó telek mellé még 140-et terveznek; s míg kétmilliót kérnek a régebbi ingatlanokért, az újak már négybe kerülnek.

Bár nincs még megállapodás a húszmilliárdos reptérfejlesztés ügyében, a „péri álom" egyre inkább elérhető közelségbe kerül néhány magyar befektető számára, s ahogy mondani szokás, a buliból a helyiek sem maradnak ki. Tény, a Győr melletti faluról éveken át nem beszéltek annyit, mint az elmúlt hónapokban, amikor híre ment: egy angol befektető milliárdokat és fapados légitársaságo(ka)t hozna a reptérre. Persze, hogy a périek is érzik a lehetőséget, a faluban nem nagyon találtunk olyan utcát például, ahol ne árulnának most telkeket. Vannak, akik még a „régi" számokkal osztanak-szoroznak, így a 10 ezer forint/négyzetméterárral számolva két-, két és fél millió forintra taksálják a telküket. Olyanok is akadnak azonban – főképp a falu központi utcáiban –, akik már azt mondják, ha a kívül eső, most kialakítandó közművesített telkekért négymilliót kérnek, akkor ők sem hajlandók lejjebb menni az árban. Új telkekből pedig már hetven is van, s a polgármester azt mondja, ez csak a kezdet.


A baj az, hogy a korábbi képviselő-testület döntése értelmében ebből a pénzből az önkormányzat semmit sem lát...

Ha az említett első blokkban kínált 70 telek mellé még két blokkot, tehát összesen 210 telket ki tudnának alakítani a befektetők, akkor Pér lakosságszáma a mostani 2450-ről 3000 fölé nőne. Herold Ádám polgármester számításai pontosak, a többes szám harmadik személyű ragot pedig azért kénytelen használni, mert a korábbi képviselő-testület – amelynek akkor még nem volt a vezetője – döntése értelmében ezen telkek adásvétele nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Még dühítőbb (nincs erre jobb szó), hogy a most készülő úthoz is, amely az első hetven ingatlanhoz vezet, a péri önkormányzatnak kellett tizenhat-húsz tulajdonostól a telekrészt kisajátítani – szintén egy korábbi döntést végrehajtva. 
 

Ez az egy lehetőségünk van, Pér máskülönben végképp leszakad a környező községektől, amelyek folyamatosan fejlődtek, mi pedig egy helyben álltunk.

Herold Ádám, Pér polgármestere
Ezzel már nincs mit tenni, a jövő azonban nem ezen múlik: mondja optimistán a polgármester, aki szerint előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz a reptérfejlesztés.

Ha csak az elképzelések fele megvalósul, Pér utoléri a környező falvakat. Tudott, hogy a reptér iránt érdeklődő befektetővel csak akkor ütik nyélbe az üzletet, ha az – illetve az általa képviselt légitársaság – vállalja az útfejlesztést (81-es főút) is. Az sem kétséges, hogy százszámra létesülhetnek munkahelyek, amelyeknél a helyiek elsőbbséget élveznének. A turisztikai és infrastrukturális fejlesztéseket nem is részleteztük, de ezekre utalt a polgármester, amikor azt kérdeztük tőle, a várható zajterhelés ellensúlyozására mit tudnak kínálni a helyieknek.

Az előbb leírtaknak ugyan ellentmond, de Pér mégsem tehet fel mindent egy lapra. Az egy dolog, hogy az ingatlantulajdonosok a hírverésnek hála már most jól járnak – még jobban, ha valóban megkezdődnek a fejlesztések –, de az önkormányzat a közeljövő terveiben azért nagyon is számol a pályázati lehetőségekkel. Miért is ne tenné, hisz épp most nyert a regionális fejlesztési tanácstól milliókat, így meg tudja építeni (18 év várakozás után) az új ravatalozóját. Ez a beruházás 14 millióba kerül. Ennél lényegesen nagyobb terv, s persze több pénz is kell hozzá, de a polgármester számol egy kerékpárúttal is, amely Pannonhalmával kötné össze települését. Pontosan tudja, hogy az apátságnak és a szomszédos városnak is szüksége van a reptérre – a turizmus fejlesztése Pannonhalmán is a fő célok egyike. Herold Ádám számos helyi nevezetességet is megemlített, amire végre juthat pénz, s amelyek híressé tehetik a faluját. A beszélgetés végére ő is álomszerű terveket sző – de hát ezt teszi most mindenki, aki Péren él.

A repülős nap lesz a nyári attrakció

A Győri Nyár egyik programja lesz a péri repülős nap, amelynek időpontja már biztos – július 21. –, a résztvevők egy része azonban még csak most fogja aláírni a szerződést, így a végleges programot később publikálják. Az azonban szintén biztosra vehető, hogy tízezrek érkeznek a reptérre, amelynek sorsa lehet, addigra végleg eldől.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hagyományban megmentett múlt és jövő

A község hagyományait, múltját biztosan, de úgy tűnik, hogy a jövőjét is megmentették azok a… Tovább olvasom